начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

дарение под условие

Казуси за недвижими имоти

дарение под условие

Мнениеот tamara » 13 Сеп 2006, 22:26

Имам следното питане...допустимо ли е дарение на недвижим имот с условие последващите разпоредителни действия на надарения да се извършват със съгласие на дарителя
tamara
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 13 Сеп 2006, 22:55

Абсолютно нищожна клауза.....а въз основа нея може да и целия договор да се обяви за нищожен!!!

Успех!!!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот scribtor » 13 Сеп 2006, 23:15

Ако питаш само за информация - не може. А ако преследваш някаква цел с "дарението под условие", пиши какво искаш и от какво се опасяваш и ще ти дадем прилично разрешение на проблема.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот tamara » 14 Сеп 2006, 09:08

Целта ми е да имам контрол на разпоредителните действия на надарения. Макар контрол да не е точната дума а по -скоро знание за извършваните от него действия...т.е не е необходимо разрешение от моя страна а единствено уведомяването ми в случай на разпоредителна сделка, с което не се ограничава абсолютното право на собственост да се разпорежда с имота дори не го поставя под условие...
tamara
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 14 Сеп 2006, 11:02

Да Ви кажа, най-простичко ми изглежда дарителят да си запази пожизнено право на ползване. Ако ще има последващи разпоредителни действия с имота от дарения, дарителят (ако реши) просто ще се откаже от запазеното си право.
А уговарянето на задължение за уведомяване... нещо много мъгляво ми се струва.
Успех!
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот janetastoimenova » 14 Сеп 2006, 13:42

Колегата е прав, като следва да се добави, че при запазване на пожизнено право на ползване, при извършване на разпоредителна сделка ще е необходимо да Ви се иска съгласието, без което разпоредителни действия не могат да се извършват. Така че контролът, който искате ще е налице!;-)
janetastoimenova
Младши потребител

Мнениеот scribtor » 14 Сеп 2006, 20:10

janetastoimenova написа:при запазване на пожизнено право на ползване, при извършване на разпоредителна сделка ще е необходимо да Ви се иска съгласието, без което разпоредителни действия не могат да се извършват.

Няма такова нещо - просто "ще се продаде голата собственост".
А по отношение на предложението за запазване на правото на ползване - колегата е прав - по принцип никой не иска да купи обременен с право на ползване имот. Е, одвен око не е съвсем "на далавера". А, никоя банка, категорично, няма да приеме такъв имот за обезпечение - т.е. не може на практика да се ипотекира пред банка.
Аз бих предложил, например - завещание. До смъртта Ви собствеността ще е Ваша, а след смъртта - на тоя, на който е завещано. Той след смъртта Ви няма да е необходимо да прави каквото и да било, осван, в един момент, да обяви завещанието. Последното е проста и евтина процедура. Опасностите от атакуване на завещанието, от други наследници - имам предвид такива със зъпъзена част, са почти същите като при дарението. Само дето, завещанието може да се променя, колкото пъти искате, от Вас, докато сте жив. И излиза по-евтино. Що Ви трябва дарение?
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси