- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
каква вещ е павилиона?
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
каква вещ е павилиона?
Колеги, моля за мнение по поставения въпрос, тай като съм чувал становища, че това зависело от това дали павилона е трайно закрепен към земята или не. Предварително благодаря.
- snobb
- Младши потребител
Псолютно точно от това зависи. Не си ли съгласен?
Но то май самото понятие павилион си означава нещо недотам трайно закрепено. Дори в ЗУТ в изброяването е посочено "павилиони" като пример за преместваем обект, който не е свързан трайно с терена. Смятам, че това важи за всички павилиони, искам да кажа, че няма трайно прикрепени; ако е трайно, сигурно ще се нарича сграда, а не павилион.
Но то май самото понятие павилион си означава нещо недотам трайно закрепено. Дори в ЗУТ в изброяването е посочено "павилиони" като пример за преместваем обект, който не е свързан трайно с терена. Смятам, че това важи за всички павилиони, искам да кажа, че няма трайно прикрепени; ако е трайно, сигурно ще се нарича сграда, а не павилион.
-
portokal - Старши потребител
Re: каква вещ е павилиона?
snobb написа:Колеги, моля за мнение по поставения въпрос, тай като съм чувал становища, че това зависело от това дали павилона е трайно закрепен към земята или не. Предварително благодаря.
Естествено, че е движима
Прочетете ЗС
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Благодаря ви, колеги, още повече, че и аз съм на това мнение според сега действащите разпоредби, но се чудех дали няма нещо в ЗТСУ, а не видях регламентация за такива обекти.
- snobb
- Младши потребител
Според едно доста ново решение на ВКС, павилионът не винаги е движима вещ - зависи от това, дали е траино прикрепен към земята или не. Дали това е правилно - не знам, но поне във въпросното съд. решение е възприето така.
§ 182 ПР на ЗУТ - Строежите, обектите и съоръженията по чл. 54, 55, чл. 56, ал. 1 и чл. 57, ал. 1 не представляват недвижими имоти по чл. 110 от Закона за собствеността , не се нанасят в кадастралната карта, не се записват в кадастралните регистри, а за удостоверяване на правото на собственост или на други права върху тях не се съставят или издават актове, подлежащи на вписване в имотния регистър.
ЗУТ "Преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане" Чл. 56. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) - Върху поземлени имоти могат да се поставят преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности - павилиони, кабини, маси, както и други елементи на градското обзавеждане (спирки на масовия градски транспорт, пейки, осветителни тела, съдове за събиране на отпадъци, чешми, фонтани, часовници и други). -
§ 182 ПР на ЗУТ - Строежите, обектите и съоръженията по чл. 54, 55, чл. 56, ал. 1 и чл. 57, ал. 1 не представляват недвижими имоти по чл. 110 от Закона за собствеността , не се нанасят в кадастралната карта, не се записват в кадастралните регистри, а за удостоверяване на правото на собственост или на други права върху тях не се съставят или издават актове, подлежащи на вписване в имотния регистър.
ЗУТ "Преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане" Чл. 56. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) - Върху поземлени имоти могат да се поставят преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности - павилиони, кабини, маси, както и други елементи на градското обзавеждане (спирки на масовия градски транспорт, пейки, осветителни тела, съдове за събиране на отпадъци, чешми, фонтани, часовници и други). -
-
scribtor - Потребител
Разбира се, че от това зависи - дали е трайно прикрепен към земята.
Аз се опитах друго да кажа.
Какво е павилионът - къщичка.
Ако една къщичка е лесно разглобяема и нетрайно прикрепена, и викаме павилион.
Ако е трайно, наистина трайно прикрепена към земята, не и ли викаме сграда (било законна или не)? Можем ли да я наречем "павилион"?
Та ако нещо прилича на павилион и му отива да го наречем равилион, това не показва ли, че е сравнително лесно разглобяемо?
А иначе критерият за движима вещ или (част от) недвижима е именно трайното прикрепване. Нищо чудно няма в това твърдение.
Аз се опитах друго да кажа.
Какво е павилионът - къщичка.
Ако една къщичка е лесно разглобяема и нетрайно прикрепена, и викаме павилион.
Ако е трайно, наистина трайно прикрепена към земята, не и ли викаме сграда (било законна или не)? Можем ли да я наречем "павилион"?
Та ако нещо прилича на павилион и му отива да го наречем равилион, това не показва ли, че е сравнително лесно разглобяемо?
А иначе критерият за движима вещ или (част от) недвижима е именно трайното прикрепване. Нищо чудно няма в това твърдение.
-
portokal - Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|