- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дарение под условие
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
дарение под условие
Имам следното питане...допустимо ли е дарение на недвижим имот с условие последващите разпоредителни действия на надарения да се извършват със съгласие на дарителя
- tamara
- Нов потребител
Абсолютно нищожна клауза.....а въз основа нея може да и целия договор да се обяви за нищожен!!!
Успех!!!
Успех!!!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Ако питаш само за информация - не може. А ако преследваш някаква цел с "дарението под условие", пиши какво искаш и от какво се опасяваш и ще ти дадем прилично разрешение на проблема.
-
scribtor - Потребител
Целта ми е да имам контрол на разпоредителните действия на надарения. Макар контрол да не е точната дума а по -скоро знание за извършваните от него действия...т.е не е необходимо разрешение от моя страна а единствено уведомяването ми в случай на разпоредителна сделка, с което не се ограничава абсолютното право на собственост да се разпорежда с имота дори не го поставя под условие...
- tamara
- Нов потребител
Да Ви кажа, най-простичко ми изглежда дарителят да си запази пожизнено право на ползване. Ако ще има последващи разпоредителни действия с имота от дарения, дарителят (ако реши) просто ще се откаже от запазеното си право.
А уговарянето на задължение за уведомяване... нещо много мъгляво ми се струва.
Успех!
А уговарянето на задължение за уведомяване... нещо много мъгляво ми се струва.
Успех!
- ykovachev
- Активен потребител
Колегата е прав, като следва да се добави, че при запазване на пожизнено право на ползване, при извършване на разпоредителна сделка ще е необходимо да Ви се иска съгласието, без което разпоредителни действия не могат да се извършват. Така че контролът, който искате ще е налице!;-)
- janetastoimenova
- Младши потребител
janetastoimenova написа:при запазване на пожизнено право на ползване, при извършване на разпоредителна сделка ще е необходимо да Ви се иска съгласието, без което разпоредителни действия не могат да се извършват.
Няма такова нещо - просто "ще се продаде голата собственост".
А по отношение на предложението за запазване на правото на ползване - колегата е прав - по принцип никой не иска да купи обременен с право на ползване имот. Е, одвен око не е съвсем "на далавера". А, никоя банка, категорично, няма да приеме такъв имот за обезпечение - т.е. не може на практика да се ипотекира пред банка.
Аз бих предложил, например - завещание. До смъртта Ви собствеността ще е Ваша, а след смъртта - на тоя, на който е завещано. Той след смъртта Ви няма да е необходимо да прави каквото и да било, осван, в един момент, да обяви завещанието. Последното е проста и евтина процедура. Опасностите от атакуване на завещанието, от други наследници - имам предвид такива със зъпъзена част, са почти същите като при дарението. Само дето, завещанието може да се променя, колкото пъти искате, от Вас, докато сте жив. И излиза по-евтино. Що Ви трябва дарение?
-
scribtor - Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|