начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Болничен съм, а ме уволняват дисциплинарно

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Болничен съм, а ме уволняват дисциплинарно

Мнениеот elinik » 13 Сеп 2006, 18:58

Казвам се Ели и съм в отпуск по болест.През април ми откриха туберколоза на белите дробове и така излязох в болничен. За тази болест 6 месеца трябва да не работя.След като шефа ми знае това, решава да ме уволни дисциплинарно, защото на болничния лист пишело "да се яви на работа на 31.08.2006г."Пояснявам- всичките ми болнични листи са за един месец, след изтичане на този месец отивам за следващ болничен и лекарства.Какво да правя, има ли право да ме уволни, след като съм болничен до 25.10.2006?
elinik
Младши потребител

Re: Болничен съм, а ме уволняват дисциплинарно

Мнениеот donna » 13 Сеп 2006, 19:06

elinik написа:Казвам се Ели и съм в отпуск по болест.През април ми откриха туберколоза на белите дробове и така излязох в болничен. За тази болест 6 месеца трябва да не работя.След като шефа ми знае това, решава да ме уволни дисциплинарно, защото на болничния лист пишело "да се яви на работа на 31.08.2006г."Пояснявам- всичките ми болнични листи са за един месец, след изтичане на този месец отивам за следващ болничен и лекарства.Какво да правя, има ли право да ме уволни, след като съм болничен до 25.10.2006?

За този последен болничен уведомен ли е работодателя по някакъв начин ,представен ли му е ?
donna
Старши потребител

Мнениеот gosho72 » 13 Сеп 2006, 21:39

Всеки работодател преди да наложи дисциплинарно наказание /дисциплинарното уволнение по своята същност е дисциплинарно наказание/ е задължен да изслуша работника,или да приеме писмените му обяснения.В противен случай,съгласно разпоредбите на КТ при наложено дисциплинарно наказание "Уволнение" без да са взети обясненията на работника /служителя/ съдът отменя заповедта като незаконосъобразна без да разглежда спора по същество.

Ето Ви извадка от наредбата за медицинската експертиза на работоспособността,приета с ПМС през 2005 год:
Чл. 9. (1) Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуска е по-късна от датата на издаването му. Изключение се допуска само в случаите, когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа, независимо от отработените часове или след изтичане на работното му време, както и когато болничният лист е продължение. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от следващия календарен ден, независимо че той може да е неработен за болния.
(2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя до два работни дни от издаването му.

Вероятно сте допуснали неволно нарушение на чл.9,ал.2 от цитираната наредба за представянето на болничните листи,но това в никакъв случай не е основание за дисциплинарно уволнение.Основанията за нарушение на трудовота дисциплина са посочени изчерпателно в КТ-чл.190. Докато ползвате отпуск по временна неработоспособност срещу Вас не може да се повдига и образува дисциплинарно производство .
Един приятелски съвет-постарайте се да се възстановите от тази коварна болест.Всичко друго ще си дойде на мястото.
gosho72
Потребител

Мнениеот elinik » 14 Сеп 2006, 08:40

Всъщност, получих писмо:
"Заповед №Х
Във връзка със започнато производство за установяване на дисциплинарно нарушение и налагане на дисциплинарно наказание срещу Ели........... .............. ...........,нареждам в срок от два дни считано от датата на получаване на зповедта д направите писмени обяснения във връзка с неявявнето Ви на работа за дните от 31,08,2006г. до 10,09,2006г.
Писмото със зповедта е изготвено в два еднакви екземпляра.
подпис и печат"
Не мога да рзбера какво дисциплинарно нрушение съм извършила. При условие, че той знае всичко-че съм болничен до 25.10, че на всяко 25-то число на месеца съм за болничен лист и лекрства и естественно на 26 той го получва. Какво да правя?
elinik
Младши потребител

Мнениеот elinik » 14 Сеп 2006, 08:40

Всъщност, получих писмо:
"Заповед №Х
Във връзка със започнато производство за установяване на дисциплинарно нарушение и налагане на дисциплинарно наказание срещу Ели........... .............. ...........,нареждам в срок от два дни считано от датата на получаване на зповедта д направите писмени обяснения във връзка с неявявнето Ви на работа за дните от 31,08,2006г. до 10,09,2006г.
подпис и печат"
Не мога да рзбера какво дисциплинарно нрушение съм извършила. При условие, че той знае всичко-че съм болничен до 25.10, че на всяко 25-то число на месеца съм за болничен лист и лекрства и естественно на 26 той го получва. Какво да правя?
elinik
Младши потребител

Мнениеот donna » 14 Сеп 2006, 09:05

elinik написа:Всъщност, получих писмо:
"Заповед №Х
подпис и печат"

Разбирам ,че сте им представили болничния лист.
Получили сте писмо ,с което ви искат писмени обяснения .Нямат никакво основание да ви уволнят дисциплинарно .Идете при работодателя и му обяснете ,че болничния лист е представен ........аз в случая си мисля да не би да е станала някаква грешка или някой в счетоводството да е затрил болничния лист.Ако все пак ви уволнят и получите заповед за налагане на дисциплинарно наказание-уволнение обжалвайте заповедтта ,съдът ще я отмени.
donna
Старши потребител

Мнениеот gosho72 » 14 Сеп 2006, 09:12

Това е процедурата по откриването на дисциплинарното производство-изискването на обяснение.Явно Вашият работодател наистина е решил да Ви създава проблеми.
Пак повтарям-ненавременното представяне на болничния лист не е основание за налагане на наказание "Дисциплинарно уволнение".Основанията са регламентирани в чл.190 от КТ.
Послушайте колежката,която е оставила пост и проверете какво е станало с болничния лист след представянето му в предприятието.Изискайте си ксерокопие на болничния лист за Вас .Отправил Ви е писмено покана за изискване на обяснения.Следва да проведете разговор с него след като установите болничния лист къде е съхраняван от момента на представянето му.Ако се установи,че е "изгубен" обърнете се към лечебното заведение,което го е издало.Могат да Ви издадат дубликат по условията на чл.48 от наредбата за експертиза на работоспособността.
Отново подчертавам,че дисциплинарно производство срещу Вас по време на отпуска по временна неработоспособност не може да се образува и приключи,което Ви гарантира,че по време на Вашето отсъствие не можете да бъдете освободена.Бъдете сигурна,че ако Вашият работодател поиска разрешение от инспекцията по труда за освобождаването Ви по чл.333,т.4 от КТ във връзка с чл.330,ал.2,т.6 от КТ от страна на ИТ ще се извърши проверка и ще му бъде отказано.
Притежаването на заболяване "туберкулоза" в никакъв случай не мога да го нарека привилегия или предимство.Но трябва да знаете,че по условията на наредба № 5 на МЗ /обн.ДВ бр.33/1987 год/ това заболяване Ви регламентира още една защита по чл.333,т.3 от КТ.За лица,притежаващи заболяване "активна форма на туберкулоза" отново е необходимо разрешение от областната инспекция по труда за тяхното освобождаване.
Смятам,че няма да се стигне до дисципилнарно наказание "уволнение" тъй като повече от ясно е,че може да бъде отменено без проблеми при предявяване на иск по чл.344 от КТ.
gosho72
Потребител

Назад към Трудово право