начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

придобиване по давност върху общинска земя

Казуси за недвижими имоти

придобиване по давност върху общинска земя

Мнениеот vega » 24 Авг 2006, 22:59

Здравейте колеги!
Първо, моля да ме извинят колегите, на които въпросът ми ще изглежда елементарен, но срам не срам питам:
Може ли да се придобие по давност собственост върху общинска земя, върху която е изградена постройка - къща още преди 30 години. Питам, защото в ЗС има разпоредба, че не може да се придобива по давност имот, който е публична общинска собственост? А когато е частна о.с. значи може. В същото време към молбите за обстоятелствена проверка удостоверението, което се издава от общината е че имота не е общинска собственост, като не се уточнява за каква точно става въпрос - публична, или частна.
Благодаря ви!
vega
Потребител

Мнениеот friend28 » 25 Авг 2006, 00:04

доста се писа на тази тема неотдавна:
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=17123
надявам се че вашият въпрос ще предизвика още мнения на юристи /моето образование е друго/
friend28
Потребител

Мнениеот scila » 25 Авг 2006, 07:15

И мен ме интересува такъв въпрос,защото владея от 14 години общински парцел без да имам договор с общината.Парцелът е съседен на моя и беше даден по постановление на една баба-партизанка.След като почина бабата преди 27 години,наследниците й спряха да идват и занемариха имота.Преди 14 години го разчистих,заградих,посадих овощни дървета и го ползвам всяка година и като зеленчукова градина,защото разбрах,че на наследниците са им отказали да купят имота и са го актували като частна общинска собственост.В общината знаят,че владея имота,но никой не ми е направил проблеми за това.В молбата-декларация от общината пише,че трябва да установят,че имота не е общинска собственост,за което се пише по-горе.От общината още сега ми казаха,че няма да подпишат молбата.Имат ли право да ми откажат да подпишат молбата-декларация след 01.01.2007г. в общината,след като имота е частна общинска собственост и ако откажат трябва ли да заведа дело по чл.79 от ЗС?
scila
Младши потребител

Мнениеот vega » 27 Авг 2006, 20:02

Благодаря, колеги за отзивчивостта :!: Сега уточнявам: къщата е собственост на владелеца на имота и общината не я оспорва. Дворното място е общинско. Още не съм се снабдила с удостоверение нито от данъчното, нито от общината. Това което писах в началото беше в смисъл, че на самите молби-образци към нотариуса, на гърба на които са трите удостоверения - от данъчно, община и областна управа е записано - " ....... не е общинска собственост" , а не "...публична общинска собственост" както би следвало, т.к забраната за придобивна давност важи за имоти публична общинска, или публична държавна собственост.
А това за мораториума, който изтича на 01.06.2006г. не го разбрах.... В кой нормативен акт е уреден :?: И изобщо въпроса ми е има ли практика по тези казуси и каква е тя, точно с оглед на разпоредбата в закона, която според мен се отнася само за публичната общинска и държавна собственост и няма правно основание да се прилага и по отношение на частната такава.
....май стана много дълго и неясно....
vega
Потребител

Мнениеот Soma9 » 13 Сеп 2006, 15:23

vega написа:Благодаря, колеги за отзивчивостта :!: Сега уточнявам: къщата е собственост на владелеца на имота и общината не я оспорва. Дворното място е общинско. Още не съм се снабдила с удостоверение нито от данъчното, нито от общината. Това което писах в началото беше в смисъл, че на самите молби-образци към нотариуса, на гърба на които са трите удостоверения - от данъчно, община и областна управа е записано - " ....... не е общинска собственост" , а не "...публична общинска собственост" както би следвало, т.к забраната за придобивна давност важи за имоти публична общинска, или публична държавна собственост.
А това за мораториума, който изтича на 01.06.2006г. не го разбрах.... В кой нормативен акт е уреден :?: И изобщо въпроса ми е има ли практика по тези казуси и каква е тя, точно с оглед на разпоредбата в закона, която според мен се отнася само за публичната общинска и държавна собственост и няма правно основание да се прилага и по отношение на частната такава.
....май стана много дълго и неясно....

В този смисъл-разполагам с документ,в който пише,че имотът е актуван с акт за държавна собственост/и пак не пише-частна илил публична собственост/ и нотариусът отказа да ни издаде констативен акт за цялото дворно място,а ни издаде само за къщата и за земята под къщата.Да разбирам ли,че би могло по давност да ни се издаде и за останалата част от дворното място?
Soma9
Младши потребител

Мнениеот nat » 13 Сеп 2006, 16:01

По въпроса за придобивната давност и имоти - публична общинска и частна общинска собственост виж чл.7 от Закона за общинската собственост и по специално ал.3 на този текст.
nat
Потребител

Назад към Имотни казуси