начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Може ли работодателят да ме принуди да работя за него?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли работодателят да ме принуди да работя за него?

Мнениеот monsimon » 09 Сеп 2006, 20:53

Привет на всички!
Имам следните въпроси:
Трудовият ми договор е със срок на изпитване до 01,10,2006г., но срокът ми за предизвестие е 1 мес.
* Мога ли да напусна веднага?
* Работодателят ми може ли със законни средства да ме принуди да продължа да работя за него (може ли да ме спре да напусна?)
* Мога ли да съдя работодателя си за психичен тормоз и има ли смисъл?
Благодаря предварително!
monsimon
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 09 Сеп 2006, 21:21

Здравейте,

Можете да напуснете веднага работното си място. В този случай, че дължите обезщетение за неспазено предизвестие за прекратяване ан трудовия си договор в размер на едно брутно трудово възнагаждение посочено в трудовия ви договор.

Работодателят ви не може да ви принуди насила да работите при него. Със самият акт на напускане, вие заявявате пред него нежеланието си да изпълнявате възложените ви трудови функции поради което той не може да ви ангажира вече.

За да " съдите работодателя си " е необходимо да са ви причинени неумуществени вреди / стрес, уплаха, и т.н./ въз основа на психическия тормоз. Доказването на тези вреди във вашия случай ми се струва че ще бъде трудно.

Въпреки горните кратни насоки е препоръчително да потърсите платен аправна консултация от адвокат за да бъдат защитени вашите интереси по най-добър начин.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

To: Danev

Мнениеот monsimon » 09 Сеп 2006, 23:02

Мерси, Данев, но не разбрах, при условие, че изпитателният ми срок изтича на 01.10.06, трябва ли ми предизвестие или мога на 30.09.06 да уведомя работодателя си, че повече няма да работя за него?
monsimon
Нов потребител

Мнениеот fetisov » 11 Сеп 2006, 13:02

При условие, че изпитателният срок на договора Ви изтича на 01.10.2006г. от много съществено значение за правилен и точен отговор на въпроса Ви е това в чия полза е уговорен този изпитателен срок. Ако е уговорен в полза на работодателя, то вж. първия абзатц на написаното от monteskio (т.е дължите предизвестие за напускане, а при неспазването му - дължите съответното обезщетение). Ако обаче срокът за изпитване е уговорен в полза на работника или и на двете страни (ако няма изрична клауза, че срокът е уговорен в полза на една от двете страни, то счита се, че е уговорен в полза и на двете страни), тогава можете без проблем да прекратите ТД без предизвестие, в рамките на този срок (т.е. до 01.10.06г.) на основание чл.71 от КТ. Това обикновено става само с писмено уведомление до работодателя, което трябва да се заведе при него до 01.10.2006г.
УСПЕХ!
fetisov
Потребител

Назад към Трудово право