начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

въпрос за идеалните части

Казуси за недвижими имоти

въпрос за идеалните части

Мнениеот nestinarka » 07 Сеп 2006, 15:40

Здравейте колеги! Сблъсках се със следния проблем: имам построена сграда, от която ще продавам отделните обекти на различни лица. Собственикът на сградата държи обектите да се продават не с процентно определена идеална част от общите части на сградата, а определени в квадратни метри, при това общите части следвало да се разделят поравно, а не според големината на отделните апартаменти / например - два апартамента на етаж, всеки е от по 60 квадрата, стълбищното пространство, коридор и т.н. на етажа - 20 квадрата, които делим на две равни части за всеки апартамент, тоест на всеки апартамент се падат по 10 квадрата общи части/. Обясненията ми, че общите части не включват само коридора и стълбите на съответния етаж, а и стени, инсталации, помещенията в партера и т.н. и че тези идеални части се изчисляват според квадратурата на отделните обекти, а не така - хамалската, не минават. Не му стана ясно и защо идеалните части са в процент, а не в квадратни метри. Ако беше случаен клиент бих му показала вратата с указания как точно се използва, но ми е от постоянния контингент и не бих искала да го губя.
Та затова ви питам - може ли според вас да впиша в нотариалния акт за собственост някакви квадратни метри към всеки апартамент като идеални части от общите части на сградата, без да давам процентното им отношение?
Предварително благодаря за помощта!
nestinarka
Нов потребител

Мнениеот nestinarka » 07 Сеп 2006, 22:44

Благодаря за отзивчивостта. Възможно е вината да е в мен и да не съм била достатъчно убедителна. В интерес на истината след толкова "дъвкане" на въпроса започнах да се съмнявам дали пък не се е пръкнала някоя нова юридическа мисъл, която да преоткрива топлата вода, а аз да съм назад с материала. Но с отговора, който ми дадохте, вече съм абсолютно сигурна, че съм права и мога да отстоявам позицията си до край. Лека вечер!
nestinarka
Нов потребител

Назад към Имотни казуси