начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

влизане във владение

Казуси за недвижими имоти

влизане във владение

Мнениеот ivka » 07 Сеп 2006, 15:34

Здравейте! Имам един въпрос и много ще се радвам ако някой ми отговори. Предстои ми нотариално изповядване на сделката. Става въпрос за апартамент. Продавачът и агенцията твърдят, че влизането във владение става до един месец след изповядването, тъй като покупката се осъществява със кредит от банка (т.е. ние забавяме изповядването заради уреждането на кредита, а така продавача ще има време да си изнесе багажа). Означава ли това, че един месец след изповядването той няма да ми даде ключ от апартамента. Има ли наистина такава практика и мога ли да намаля този срок?
Благодаря предварително!
ivka
Нов потребител

Мнениеот ostin » 07 Сеп 2006, 15:47

Няма определен законов срок, след който да се влиза във владение. Това определяне става по взаимно съгласие на страните. На практика в предварителния договор се вписва кога ще се влезе във владение. Това може да стане и веднага, още с даване на капарото и подписване на предварителния договор, но може и да е при изплащане на цялата продажна цена и подписване на договора пред нотариуса. Обикновено с прехвърляне на собствеността-т.е. подписвдане на нот. акт. при нотариус се предава окончателно и владението на имота.. Ако по някаква причина то се забави, това нтрябва да се отрази в договора.
ostin
Потребител

Мнениеот ivka » 09 Сеп 2006, 09:15

Благодаря за отговора! Продавачът настоява за срок от един месец за да може да си изнесе багажа (който наистина не е никак малко). Това мен никак не ме устройва и затова поисках компетентно мнение. Ще се опитам да намаля срока, но...
Единственото, което не трябва да пропуснем е да упоменем срока в нотариалния акт. Правилно ли съм разбрала?
ivka
Нов потребител

Мнениеот gudio » 09 Сеп 2006, 09:46

На всяка цена споменете срока за предаване на владението в нотариалния акт и го оформете даже в отделен пункт с текст в смисъл "продавачът се задължава да предаде на купувачите владението на продаваемия имот в..... срок, считано от.... / или на ......дата..." В противен случай ще трябва да водите ревандикация, ако не ви пусне в имота, а с тази уговорка ще се снабдите с изпълнителен лист за въвод във владение по опростения ред.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ivka » 10 Сеп 2006, 22:40

Благодаря много! Задължително ще го имам предвид.
Поздрави!
ivka
Нов потребител

Въпрос по темата

Мнениеот polipol » 13 Окт 2006, 23:13

След като прочетох темата искам да попитам и аз нещо. В моят нот. акт пише , че продавачът се задължава да предаде владението в деня на изповядване на сделката. Аз купих имота на груб строеж така, че тарпеливо изчаках да стане всичко готово.Сега строителят с когото аз нямам нищо общо неиска да ми издаде въвод във владение. Как мога въз основа на нот. акт да си получа такова?
polipol
Младши потребител

Назад към Имотни казуси