начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Прокарване на ток

Казуси за недвижими имоти

Прокарване на ток

Мнениеот dimitaka » 22 Май 2006, 17:30

Имам вила над с.Герман, извън регулация е, мястото е взето по постановленията едно време, после е платено и имам нотариален акт за мястото и постройката. на 300 метра от мен има прокаран вече ток, тел и вода. питането ми е каква е процедурата за прокарването на ток до вилата ми? За чия сметка се прави, за моя или за Електроразпределение-Изток - София? мога ли сам да прокарам подземен кабел, спазвайки някакви изискавания. ако може какво ще стане ако кабела се открадне? Ще трябва май пак аз да си го плащам?
dimitaka
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 06 Сеп 2006, 22:23

Закона за енергетиката е регламентирал присъединяването на нови абонати /потребители/ както следва:

Чл. 117. (1) Преносното, съответно разпределителното, предприятие е длъжно да присъедини всеки обект на потребител на електрическа енергия, разположен на съответната територия, който:
1. има изградени електрически уредби в границите на имота си, отговарящи на техническите норми и на изискванията за безопасна работа;
2. е изпълнил условията за присъединяване към преносната, съответно разпределителната, мрежа, и
3. е сключил писмен договор с преносното, съответно разпределителното, предприятие по цена за присъединяване, определена съгласно съответната наредба по чл. 36, ал. 3.

Включването ви в електропреносната мрежа ще се осъществи от служителите на електроразпределителното дружество,а Вие ще заплатите определената Ви по договор сума.
gosho72
Потребител

Мнениеот scila » 07 Сеп 2006, 08:23

Много лесно звучи в Закона за енергетиката,но нещата не стоят точно така.Първо се подава молба с разрешително за строеж на постройката и задължителен ел.проект.От енергото определят по ел.проекта каква мощност ще дадат.Ако няма мощност по трасето,горко ви.Изготвят се проекти за захранване от трасето до постройката.Преди няколко години заинтеросуваното лице си ги изготвяше,като наемаше лицензирана фирма.След одобрението от Енергото,фирмата изпълняваше проекта,като разноските се плащат от заинтересуваното лице.Сега има някъва промяна,че Енергото изготвя тези проекти,човека си плаща.Плащат се материали,труд,такси.За цялото това удоволствие,преди четири години,на мой познат му излезе 12000лв. в центъра на елитен столичен квартал.Още чака Енергото да изкупи направените от него ел.кутия,добре,че тази кутия се води частна и съседите,които искат ток,за да се захранят от тази кутия,му плащат, та почти успя да си върне вложените пари. Нещата с Енергото са много сложни и "удоволствието" да захраниш имот с ток през 21 век бърка много дълбоко в джоба.Ако искате да си купите парцел за строеж,не слушайте брокерите или собствениците като ви кажат "тока е отпред,няма проблеми".Ако ви харесва,накарайте собствениците да си подадат молба в Енергото за ток и като разберете цената за захранване на парцела,тогава си правете сметките.С водата няма такива проблеми.
scila
Младши потребител

Назад към Имотни казуси