начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Помогнете със съвет!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помогнете със съвет!

Мнениеот margi_e » 05 Сеп 2006, 19:54

Здравейте.Започвам направо с въпроса си.Бременна съм и от почти началото на бременността ми съм в болнични.Работя и съм осигурявана на 310 лева заплата.От както съм в болнични ми се изплащат 120 лева заплата.Трудовият ми стаж е 2 години и 3 месеца.Въпроса ми е моите работодатели коректно ли ми изплащат възнаграждението или сумата не е коректна? Ще бъда благодарна ако някой ми помогне със съвет.Благодаря.
margi_e
Нов потребител

Re: Помогнете със съвет!

Мнениеот donna » 05 Сеп 2006, 20:01

margi_e написа:Здравейте.Започвам направо с въпроса си.Бременна съм и от почти началото на бременността ми съм в болнични.Работя и съм осигурявана на 310 лева заплата.От както съм в болнични ми се изплащат 120 лева заплата.Трудовият ми стаж е 2 години и 3 месеца.Въпроса ми е моите работодатели коректно ли ми изплащат възнаграждението или сумата не е коректна? Ще бъда благодарна ако някой ми помогне със съвет.Благодаря.

Сигурна ли си ,че си осигурявана на 310 лв ........или на мин РЗ щото 120 лв обезщетение ми говорят точно това .
Иди в НАП или НОИ и помоли да ти направят справка за осигуровките и тогава ще разбереш .
donna
Старши потребител

Мнениеот gega » 05 Сеп 2006, 20:11

донке, как го реши това. Я, виж :

Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Във всички случаи дневното парично обезщетение не може да бъде по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.
gega
Потребител

Мнениеот donna » 05 Сеп 2006, 20:21

Пак не си в час тя не ти говори за отпуск за бременност и раждане.
Говори ти ,че от като е бременна е постоянно в отпуск.
Това ,че едно лице е бременно и е постоянно в болнични не означава бременност и раждане ,всичко друго извън тоя отпуск дето си ми го цитирал ще е чл.41 КСО .

Чл. 41. (1) (Доп., ДВ, бр. 64 от 2000 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени осигурителните вноски за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

Отначалото на бременността гега няма отпуск за бременност и раждане ,а за временна неработоспособност.

Ти ми напомняш един служител на НОИ дето беше написал в едно разпореждане че осигурителните права се възстановяват с изплащането на работната заплата ,а не с внасянето на осигуровките .

Чети бе ...........виж отпуска бременност и раждане от кога се ползва .......не се ползва от първия ден на бременността .............боже боже ....
donna
Старши потребител

отговор

Мнениеот margi_e » 05 Сеп 2006, 20:30

Благодаря за бързият отговор.От НОИ не съм изисквала справка за това на колко ме осигуряват.Единствено съм разговаряла със счетоводителката, която урежда тези въпроси.Тя ми каза,че ме осигуряват на 310 лева.Когато си взех предният месец възнаграждението и попитах защо получавам такава сума ми отговори,че съм иамала необходимия трудов стаж/т.е. бил малко/.
margi_e
Нов потребител

Мнениеот gega » 05 Сеп 2006, 20:39

Така, както е поставен въпросът, се разбира, че става въпрос за този социален осигурителен риск. Защото, ако се захващаме за думите на питащия, какво излиза: тя въобще не получава обезщетение, дори и за ввременна неработоспособност пориди общо заболяване - получавала трудово възнаграждение, донке. Това, надявам се, ти говори нещо.:))))))
gega
Потребител

Мнениеот donna » 05 Сеп 2006, 20:42

gega написа:Така, както е поставен въпросът, се разбира, че става въпрос за този социален осигурителен риск. Защото, ако се захващаме за думите на питащия, какво излиза: тя въобще не получава обезщетение, дори и за ввременна неработоспособност пориди общо заболяване - получавала трудово възнаграждение, донке. Това, надявам се, ти говори нещо.:))))))

На мен ми е пределно ясно ,че много хора не правят разлика между трудово възнагражение и обезщетение .
Не са виновни човек не може да знае всичко. И аз не разбирам от двигатели с вътрешно горене , но това фатално ли е ?
donna
Старши потребител

Мнениеот margi_e » 05 Сеп 2006, 21:03

Благодаря!:)
margi_e
Нов потребител

Назад към Трудово право