начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Помощ - Завземане на част от УПИ

Казуси за недвижими имоти

Помощ - Завземане на част от УПИ

Мнениеот olduser » 04 Сеп 2006, 10:07

Моля за съдействие по следния проблем:
Във вилна зона с УПИ и съответна регулация съседът изгради масивна пристройка към основната си сграда /без съответните разрешителни/ на границата с моя имот. При изисканите от мен геодезически измервания от техническата служба към общината се оказа, че освен всичко той е навлязъл и на метър и половина в моя имот:
Във връзка с това имам два въпроса:
1. Какви действия следва да предприема за да възстановя законното си владение на собствения си имот.
2. Възможно ли е ако не предприема действия той да придобие по давност тази част от имота ми, която е владял /и респ. дори да се премести границата така, че да отговаря на изискванията за застрояване/
olduser
Нов потребител

Мнениеот vega » 04 Сеп 2006, 18:40

И аз имам подобен случай. Съседът първо си е извършил допълнително застрояване - кокошарник - непосредствено до оградата. След това, временно си е преместил оградата с два метра навътре в двора на съседа. Това е станало възможно, т.к съседния имот е бил наследнически и собствениците са ходили там отвреме, навреме. Не щеш ли, обаче новата граница е заснета и в кадастралния план който още не е приет имотната граница е в полза на съседа, който е навлязъл с два метра навътре в съседния на неговия имот. На думи, той твърди, че ще си премести оградата. В службата по кадастъра, обаче ги карат да си направят нов ПУП, и да подават молба за промяна в кадастъра, т.к новата граница била вече заснета, а в стария план границите били съвсем различни/ :?: :evil: :?: /

Така, че на втория въпрос отговора според мен е "да". На първия - първо трябва да отидете в кадастъра, да видите там какви са границите - тези по вашият акт за собственост, или са заснети новите. Ако са старите - местите си оградата и съседа да му мисли. Пък и жалба можете да подадете за нарушаване отстоянието от Вашия имот. Ако пък са заснети новите граници, зависи дали е действащ плана, или още не. Ако е действащ - ще трябва да го поправяте с молба до службата по кадастъра и може би с ПУП. Във всеки случай като отидете при техниците, те ще Ви кажат какво може да се направи в случая.
vega
Потребител

Re:

Мнениеот olduser » 05 Сеп 2006, 11:05

Благодаря за отговора.
Границите на имота са проверени от техници /м/у другото по настояване на съседа/ и набиха колчета. Проблема е, че не поискаха да съставят протокол за констатирано нарушение.
По техни думи трябвало да се подадат някакви жалби с конкретни искания. От общината ме пращат в Дирекция строителен контрол - и съответно от там обратно в общината. Т.е. никой не иска да административно да констатира нарушението /е респ. да разпореди отстраняването му/ - съответно аз не мога да предявя съдебен иск. Откъде следва да се започне наистина.
А по втория въпрос - за придобиването му с изменения на регулацията по съществуващи имотни граници - там видими имотни граници няма тъй като е склон и построяването на каквато и да е ограда в почти невъзможно. Въпроса беше - дали може да се докаже владение за 5 или 10 години напр. и да го придобие по давност тъй като засега поне регулацията в сегашния и вид е в моя полза.
olduser
Нов потребител

Мнениеот kasidi » 05 Сеп 2006, 12:29

Завземането на част от УПИ?- След като е търпяно съседа да построи на границата без съгласие на съседа по границата ,а отгоре на това е завзет и част от чуждия имот ,не е налице чисто административен спор.Според мен трябва да се предявят два съединени иска-по чл.108 и чл.109 ал.1 от закона за собствеността.В съдебното производство ще се изясни кой на колко кв.м е собственик,какви са били границите по плановете и на практика ,законово построена ли въпросната пристройка и т.н.Така ще може да се постигне осъдително решение за предаване на владението върху неоснователно завзетия имот,събаряне на незокнната постройка и преустановяване на действията които пречат за спокойното ползуване и разпореждане със собствеността.Бързото производство,предвидено в ГПК не е приложимо в случая.
kasidi
Потребител

Мнениеот kasidi » 05 Сеп 2006, 12:32

Допълвам за незаконно изградената постройка може да подадете жалба,молба до общината за констатиране на факта че е незаконно построена и да искате премахването й.
kasidi
Потребител

Re:

Мнениеот olduser » 05 Сеп 2006, 14:35

Благодаря kasidi, пропуснах да спомена, че става въпрос за вилни имоти. Второ уточнение - собствениците на единия живиеят във София, на другия в САЩ - а процесните имоти са във Варна. Може би ако има начин да се избегне съдебното производство нещата ще се разрешат по-бързо. Строителството е извършено този летен сезон - пристройката е с площ около 20 кв.м. - била е необходима само седмица.
olduser
Нов потребител

Мнениеот kasidi » 05 Сеп 2006, 14:46

Мнооого сложно.Най-бързият начин не е правен 8) Другият по-бърз начин е жалба до Община-Варна-районът в който се намира имотът.За администрацията вече действа новият Административнопроцесуален кодекс/12.07.06/Прочетете го и действайте съгласно ЗУТ.
kasidi
Потребител

Мнениеот olduser » 05 Сеп 2006, 14:54

Отново благодаря. Ясно е, че ще трябва да се боря с администрацията - остава едно питане - има ли срокове за жалбите /респ. това ще документира и оспорване за давностни срокове, както и искания за изменения на регулацията/, които мога да пропусна.
olduser
Нов потребител

Назад към Имотни казуси