начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Заплетен имотен казус!

Казуси за недвижими имоти

Заплетен имотен казус!

Мнениеот Soffia » 04 Сеп 2006, 14:28

Много моля ако някой има идея за следният случай да даде съвет:
Накратко:
По закона за реституцията ми бе възстановена имот в София, на мен и други собственици (все още не сам влязла във владение )
Навремето когато е бил одържавен имотът е бил оценен за 17.000 лв. които са разпределени между собствениците.
Аз(моята майка) се включваме 1971г. в строителство на нов блок където ни бе дадено жилище на стойност 11 000 лв. - 20% от тази сума е въпросното обезщетение. останалата част от апартамента е закупена със собствени средства- заем от ДСК и изплащан в продължение на години(имаме документи за парите и заемите).Странното е че се водим имотно обезщетени , което на практика не е така.
В момента държавата иска да и върнем жилището , а тя да ни върне частта от имотът който ни се полага.
Опасявам се че е възможно да загубя и двата имота поради това , че срокът за влизането във владение на реституираният имот изтича на 21.10.2006г. (тоест това е краят на 10-тата год.)
От друга страна апартамента ми в момента е държавна собственост, защото съм била обезщетена имотно....но това не е така защото имам док. за парите с които сам плащала апартамента.
Надявах се да придобия апартамента по давност на 21.10.2006г. но прочетох че за срок от 7 мес. е отменено придобиването по давност на такива имоти.
В пълна плетеница съм , моля за съвет какво да предприема за да си спася поне единият имот.
П.С. До момента не сме влезнали във владение на рестит. имот, защото част от наследниците ги е страх , че държавата веднага ще ни изгони от жилищата....?
Разполагаме с много протичоречиви док. от страна на държавата.
Как бихме могли да действаме?
Soffia
Нов потребител

Мнениеот kasidi » 04 Сеп 2006, 14:47

Soffia,така,както си поднесла казуса няма да може да ти се отговори точно.
Най-напред трябва да посочиш по кой закон е одържавен имота-по ЗПИНМ,по ЗТСУ или по някой друг.От твоите данни мога да предположа,че отчуждаването е станало по ЗТСУ като са ви обезщетили с апартамент.
Следващия въпрос е :с акт на кой административен орган или със съдебно решение ли е станала реституцията/възстановяването /.
В този акт трябва ясно да са вписани условията при които става това възстановяване.Ако актът е влязъл в сила нищо не може да се промени.
Ако в него не пише какво обезщетение трябва да върнете,за да настъпи реституцията,следва да се прочете съответния реституционен закон...
Само едно нещо категорично мога да кажа:това,че сте доплащали стойността на даднеия ви апартамент вкато обезщетение няма правно значение.Водени са такива спорове.Обикновено те вървят при отказ за възстановяване на отчуждения имот от административния орган.
kasidi
Потребител

Мнениеот kasidi » 04 Сеп 2006, 14:47

Soffia,така,както си поднесла казуса няма да може да ти се отговори точно.
Най-напред трябва да посочиш по кой закон е одържавен имота-по ЗПИНМ,по ЗТСУ или по някой друг.От твоите данни мога да предположа,че отчуждаването е станало по ЗТСУ като са ви обезщетили с апартамент.
Следващия въпрос е :с акт на кой административен орган или със съдебно решение ли е станала реституцията/възстановяването /.
В този акт трябва ясно да са вписани условията при които става това възстановяване.Ако актът е влязъл в сила нищо не може да се промени.
Ако в него не пише какво обезщетение трябва да върнете,за да настъпи реституцията,следва да се прочете съответния реституционен закон...
Само едно нещо категорично мога да кажа:това,че сте доплащали стойността на даднеия ви апартамент вкато обезщетение няма правно значение.Водени са такива спорове.Обикновено те вървят при отказ за възстановяване на отчуждения имот от административния орган.
kasidi
Потребител

Мнениеот Soffia » 20 Сеп 2006, 14:52

Имотът е отчужден за нуждите на общината за изграждане на улица и високо строителство през 1965 г. мероприятието не е реализирано и поради това ние си го възстановихме с решение на СГС (но във владение не сме влезнали) все още)
Интересното за мен е , че как така ще сме имотно обезщетени като нашият дял за къщата от 2 500 лв. беше преведен по банков път за въпросният ни апартамент, който струва 9800 лв. - останалата сума е изплащана в продължение на 20 г. от моята баба чрез заем от ДСК. - какво се случва с тези пари ....... ако ни отнемат жилището???
2. Нотариалният ни акт за апартамента е издаден по чл.55 г от ЗПИНМ - т.е. ние сме си го купили.
3. Дали е възможно да се приеме , че ако има някакво обезщетение то е парично или частично имотно - както е практически !!!!

Благодаря Ви за отговора !!!
Soffia
Нов потребител

Мнениеот mibora » 23 Сеп 2006, 08:21

трябва да заведете иск по чл.108 ЗС ,за да си влезете във владение на реституирания имот.Не мога да разбера за каква давност говориш, че не може да се приложи-отгога се смята
mibora
Потребител

Мнениеот portokal » 23 Сеп 2006, 13:37

Мисля, че става дума за следното:
- съгласно закона за възстановяване на имоти, отчуждени по ЗТСУ (и други абревиатури), с влизане в сила на заповедта на кмета или на решението на съда собствеността върху отчуждения имот се възстановява на собствениците, а отстъпеният става собственост на общината;
- те не искат да върнат отстъпения имот (а общината иска да си го вземе) и се надяват да го придобият по давност, а тя тече от момента, в който отстъпеният като обезщетение имот е станал собственост обратно на общината.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Soffia » 26 Сеп 2006, 16:23

А! Най-общо казано е точно така както "portokal" е написал, само че има едно "но". Ние не желаем да придобием апартамента или какъвто е друг имот неправомерно или по дръг начин казано да се облагодетелстваме наготово, ами искаме това което сме си го платили със наши пари да си бъде наше!!!
Затова ми се струва абсурдно държавата да си иска апартамента (обезщетението) срещу имотът който ни връщат (пък и той не е кой знае какво, поне да имаше смисъл)
Затова задавам по-горните въпроси.
Как така сме имотно обезщетени при положение че сме си купили апартамента навремето?
:roll: изобщо много е заплетено.
Ако някой желае да ме консултира, срещу заплащане естествено.....
А иначе си имаме адвокат, но още едно мнение не е за пренебрегване
Soffia
Нов потребител

Мнениеот Soffia » 26 Сеп 2006, 16:25

Благодаря на всички, които изказаха мнение и се извинявам за допуснатите грешки, но много бързах!
Ще се радвам ако се включат и други с различни становища!
Soffia
Нов потребител

Мнениеот juri » 27 Сеп 2006, 09:49

Здравей, Соффиа!
Казусът наистина е интересен.
Това което разбирам от изложеното до тук е следното:
Става въпрос за реституция на имот по ЗВСНОИЗТСУ и т.н. (сещате се за тоя закон, много му е дълго името дори като абривиетура). Вие сте направили искане по чл. 4 от горния закон (З), на което кметът е отговорил с отказ. Вие сте обжалвали пред СГС, като съдът е решил въпроса по същество. Тук интересно ми е какво е съдебното решение (освен, че явно е уважено искането ви за отмяна на отчуждаването). Чл. 5 и съответно чл. 6 от З разглеждат случайте на получен като обезщетение недвижим имот и респективно пари. Интересното е, че чл. 5 предвижда, че по силата на съдебното решение за отмяна на отчуждението отстъпените като обезщетение имоти стават общинска собственост (ако това е станало при теб - нещата са сериозни). Как съдът се е произнесъл съдът по този въпрос?!!! В съдебното решение ли е отразено, че сте получили като обезщетение недвижим имот (и ако да важно е и как точно и в коя част това е направено) или общината има претенции да върнете някакъв недвижим имот, за да получите реституирания? Вижте и момента на влизане на сила на двете решения (по чл5 и съответно по чл. 6). Помислете, ако съдебното решение е порочно може ли да бъде атакувано и ако да то в какви срокове (внимавайте да не изпуснете някой важен преклузивен срок!)?
Дай по-подробна информация!
И последно (и най-важно!) - ако самата ти не си адвокат (юрист), обърни се незабавно към такъв!!! Поне после ще има кого да обвиняваш ако нещата се объркат :D
juri
Потребител

Назад към Имотни казуси