Здравейте,става въпрос за доброволна делба между моят баща и двете му сестри през 1998г.Доброволната делба е извършена в кметството на с.Петърч обл.София и се отнася за парцел.До тази година кмета е имал право да заверява подобни документи,които са имали тежест по този начин.
Но за съжаление баща ми почина през 2005г.и оригиналът на договора се загуби.При мен остана само ксерокопие и когато пожелах да заверя"вярно с оригинала"в същото кметство се оказа,че книгата от 1998г.с описите е изхвърлена от секретарката при почистване.Прозвуча ми доста несериозно и обидно такова обяснение.
Моите роднини естествено не пожелаха да ми дадат техен оригинал,защото използват случая да не признават делбата.Документа ми трябва да продам парцела на мой роднина.
Възможно ли е книгата да бъде унищожена?Как мога да заверя документа си за който съм готова да отида на експертиза за доказване на достоверността му?
Моля,помогнете!
Предварително благодаря!
norapaneva@abv.bg
GSM:0885459821
- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Доброволна делба и проблеми
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Като наследник на Вашия баща Вие сте собственик на идеална част от имота.
Най-разумното е да се снабдите с нотариален акт за вашата идеална част от имота посредством обстоятелствена проверка,регламентирана в чл.483 и чл.484 от ГПК:
Чл. 483. (1) Когато собственикът на недвижим имот няма документ за правото си, той може да се снабди с такъв, след като установи с надлежни писмени доказателства пред нотариуса своето право.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1979 г., изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) Ако собственикът не разполага с такива доказателства или те не са достатъчни, нотариусът извършва обстоятелствена проверка за придобиване собствеността по давност чрез разпит на трима свидетели, посочени от кмета на общината, района или кметството или определено от него длъжностно лице, в чийто район се намира недвижимият имот. Свидетелите се посочват по указание на собственика и трябва по възможност да бъдат съседи на имота.
(3) Въз основа на доказателствата по ал. 1 и 2 нотариусът се произнася с мотивирано постановление. Ако с него правото на собственост се признава, нотариусът издава нотариален акт на молителя за собственост върху недвижимия имот.
Чл. 484. (1) Нотариалният акт по предходния член трябва да съдържа:
а) указанията по б. "а", "б", "д" и "е" на чл. 476;
б) името, бащиното и фамилното име на собственика, а така също и занятието и местожителството му, и
в) точно описание на недвижимия имот, с посочване на границите и местонахождението му.
(2) При издаване на този нотариален акт не се спазват разпорежданията на чл. 474, ал. 4 и 5, 475, 478 и 479.
Най-разумното е да се снабдите с нотариален акт за вашата идеална част от имота посредством обстоятелствена проверка,регламентирана в чл.483 и чл.484 от ГПК:
Чл. 483. (1) Когато собственикът на недвижим имот няма документ за правото си, той може да се снабди с такъв, след като установи с надлежни писмени доказателства пред нотариуса своето право.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1979 г., изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) Ако собственикът не разполага с такива доказателства или те не са достатъчни, нотариусът извършва обстоятелствена проверка за придобиване собствеността по давност чрез разпит на трима свидетели, посочени от кмета на общината, района или кметството или определено от него длъжностно лице, в чийто район се намира недвижимият имот. Свидетелите се посочват по указание на собственика и трябва по възможност да бъдат съседи на имота.
(3) Въз основа на доказателствата по ал. 1 и 2 нотариусът се произнася с мотивирано постановление. Ако с него правото на собственост се признава, нотариусът издава нотариален акт на молителя за собственост върху недвижимия имот.
Чл. 484. (1) Нотариалният акт по предходния член трябва да съдържа:
а) указанията по б. "а", "б", "д" и "е" на чл. 476;
б) името, бащиното и фамилното име на собственика, а така също и занятието и местожителството му, и
в) точно описание на недвижимия имот, с посочване на границите и местонахождението му.
(2) При издаване на този нотариален акт не се спазват разпорежданията на чл. 474, ал. 4 и 5, 475, 478 и 479.
- gosho72
- Потребител
Здравейте,пише Ви Елеонора Панева във връзка с долроволната делба.
Благодаря Ви много за изчерпателния отговор!
Ще се опитам да се възползвам от съвета Ви и дано всичко мине нормално.
Поздрави Нора
Поздрави Нора
- sashop
- Младши потребител
sashop написа:Здравейте,пише Ви Елеонора Панева във връзка с долроволната делба.
Поздрави Нора
Радвам се,че съм успял да ви помогна !Дано да успеете !
- gosho72
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|