начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Допълващо застрояване

Казуси за недвижими имоти

Допълващо застрояване

Мнениеот Maria_bgr » 25 Авг 2006, 10:11

Урегулиран поземлен имот за свободно ново и ниско жилищно застрояване . В момента без основно жилищно застрояване. Съседните имоти са застроени .
Мога ли да поставя метален павилион на улична регулационна линия и към металния павилион да изградя малко помещение за кухня и да го използвам като заведение?
По принцип могат ли да ми разрешат допълващо или няккъв друг вид застрояване в празния ми имот с търговска цел, без да имам основно застрояване?
Maria_bgr
Нов потребител

Мнениеот ekostova » 25 Авг 2006, 10:20

Уважаема Мария, като искате някой да Ви помогне, да Ви отговори нещо, се пише: Моля ви да ми отговорите... или Моля Ви да ми помогнете", слага се и някакво любезно обръщение. вие така питате, като че ли някой Ви е длъжен. С тоя тон отидете на адвокат, дайте 50 лв. за консултация. Хем искате безплатно някой да Ви каже, хем нелюбезно питате... Ако вкъщи не са Ви учили на тия неща, има книги, четете. Така не може!
ekostova
Потребител

Мнениеот Maria_bgr » 25 Авг 2006, 10:27

ekostova написа:Уважаема Мария, като искате някой да Ви помогне, да Ви отговори нещо, се пише: Моля ви да ми отговорите... или Моля Ви да ми помогнете", слага се и някакво любезно обръщение. вие така питате, като че ли някой Ви е длъжен. С тоя тон отидете на адвокат, дайте 50 лв. за консултация. Хем искате безплатно някой да Ви каже, хем нелюбезно питате... Ако вкъщи не са Ви учили на тия неща, има книги, четете. Така не може!

Извинявам се. Това е първия ми пост във форума. Мислех, че начина, по който съм го написала за стегнат и ясен. Не знаех, че стилът на писане в този форум е друг. Още веднъж се извинявам.
Maria_bgr
Нов потребител

Мнениеот friend28 » 25 Авг 2006, 15:57

Въпросите са много на брой и ако ще плащате 50 лв. за консултация на адвокат, то по-добре направо се договаряйте с архитект - така и така ще проектирате, "консултацията" в такъв случай ще е част от предпроектното проучване.
Впрочем, защо именно метален павилион?
Последна промяна friend28 на 25 Авг 2006, 16:04, променена общо 1 път
friend28
Потребител

Мнениеот xpucmo67 » 25 Авг 2006, 16:04

Поставянето на преместваеми обекти се урежда с наредба на съответния общински съвет. За различните общини режимът е различен, така че не може да ви се даде точен отговор.
xpucmo67
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 25 Авг 2006, 16:07

След като госпожата ще строи и кухня, вече не става дума за преместваем обект.
friend28
Потребител

Мнениеот Maria_bgr » 25 Авг 2006, 18:45

friend28 написа:Впрочем, защо именно метален павилион?

Защото го имам, а не го използвам от години.
Преди да пиша тук, съм се конслутирал и с архитект и адвокатИ. Отговорите им са свързани с чл.20 и 41 от ЗУТ , както и с чл. 70 от Нардедба 7, което мен не ме удоволетворява. Мислех, че след като лекс.бг е форум с доста членове, някой може да има решение. Не искам да променям ПУП, като и да започвам основно застрояване в УПИ.
Maria_bgr
Нов потребител

Мнениеот friend28 » 25 Авг 2006, 19:33

Ако въпросът е само дали биха Ви разрешили да изградите допълващото застрояване преди основното - отговорът следва да е положителен - казвам го от опит: имам клиенти които започнаха от магазин на уличната регулация, а и не ми е известен законов текст, който да го забранява. Поискайте от главния архитект скица с виза по чл.41/2/ - не вярвам да откаже, а ако го направи - изискайте писмен отказ и го публикувайте в lex.bg:wink:
Металният павилион ще ви създаде проблеми не само с външния си вид, но и по отношение нормите за пожарна безопасност и икономия на топлинна енергия и топлосъхранение . Няма проблем да го ползвате, но в проекта се доказва съответствието му спрямо тези норми, които са част от изискванията към строежите съгласно чл.169 от ЗУТ.
От трета страна, от лично Ваш интерес е да имате цялостна концепция за развитието на имота и именно тук би бил полезен архитектът, за да не поставите допълващото застрояване на най-неудобното място по отношение подходи, изглед, изложение etc. и после да се налага да го преустройвате или събаряте - други мои клиенти преди години бяха запушили подхода към вътрешния си двор с ЗАКОННО построени кафета и магазини и по-късно им хрумна да направят в двора басейн за клиенти на кафето - но към него беше ориентирана обслужващата му част, та го съборихме изцяло...
friend28
Потребител

Мнениеот gega » 26 Авг 2006, 08:54

Нали казвате, че предназначението на УПИ е за търговски цели. Тогава този магазин, ако представлява строеж, ще бъде част от основното застрояване.
gega
Потребител

Мнениеот friend28 » 26 Авг 2006, 17:22

Awfully sorry, че не мога да посоча ЯСЕН ЕДНОЗНАЧЕН ЗАКОНОВ ТЕКСТ който да регламентира устройването на търговски заведения в постройки на допълващото застрояване, но ТОВА Е ФАКТ. Според чл.41/1/ ЗУТ допълващото застрояване се състои от "спомагателни, обслужващи, стопански и второстепенни постройки...", но в чл.42/2/ се казва:"постройки на допълващото застрояване, с изключение на гаражи, работилници И ОБЕКТИ ЗА ТЪРГОВИЯ И УСЛУГИ, не могат да се разполагат на уличната регулационна линия...", :arrow: т.е.това не е недопустимо :!: а в чл.70/2/ от Н№7: "...постройки, мрежи и съоръжения, обслужващи ИЛИ ДОПЪЛВАЩИ ДЕЙНОСТИТЕ в сградите на основното застрояване..."
Повече по този въпрос би могъл да каже г-н зам.министърът на МРРБ - идеолог на ЗУТ и колега на участниците в този phorum.
friend28
Потребител

Мнениеот Maria_bgr » 26 Авг 2006, 22:11

Благодаря friend28.
gega УПИ е за за свободно ниско жилищно застрояване.
Архитектът искаше за по-лесно да убедя съседите за промяна на тяхното УПИ за изграждане на вътрешна граница за калкан за новопредвидена и при тях фиктивна допълнителна постройка, чл.42 ал.2 , но те не се съгласиха и се аргументриха , че когато са закупили тяхниия имот и в момента в ПУП това не било предвидено.
friend28 , в цитираните членове има една малка подробност , че допълващото застрояване в УПИ е "към сградите на основното застрояване", а аз в близките години основно застрояване не предвиждам да изграждам.
Maria_bgr
Нов потребител

Мнениеот friend28 » 26 Авг 2006, 22:44

Ами допираме ги до бъдещото основно застрояване разбира се!
Потърсете архитект, който ще обясни предварително и грамотно на главния архитект как ще бъде решен този въпрос - ЗУТ предвижда възлагане на предпроектни проучвания /чл.138/ включително за случаи като този; това ще съдействува за издаването на виза по чл.41/2/.
Пряко волята на съседите не можете да се залепите на калкан до границата им - но можете, ако случайно са имали неблагоразумието да построят плътна ограда /чл.42/2/.
А с последната поправка на чл.48/4/ може и сама да изградите такава ограда,ак е разположена изцяло във вашия имот, БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА СЪСЕДИТЕ / още една мъдрост на законодателя/ и след това по силата на чл.42/2/ да залепите до оградата допълващо застрояване, отново БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА СЪСЕДИТЕ...
Интересно как биха изтълкували подобна дейност адвокатите на вашите съседи обаче от гледна точка ЗС...
friend28
Потребител

Назад към Имотни казуси