Здравейте колеги!
Първо, моля да ме извинят колегите, на които въпросът ми ще изглежда елементарен, но срам не срам питам:
Може ли да се придобие по давност собственост върху общинска земя, върху която е изградена постройка - къща още преди 30 години. Питам, защото в ЗС има разпоредба, че не може да се придобива по давност имот, който е публична общинска собственост? А когато е частна о.с. значи може. В същото време към молбите за обстоятелствена проверка удостоверението, което се издава от общината е че имота не е общинска собственост, като не се уточнява за каква точно става въпрос - публична, или частна.
Благодаря ви!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 13:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
придобиване по давност върху общинска земя
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
доста се писа на тази тема неотдавна:
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=17123
надявам се че вашият въпрос ще предизвика още мнения на юристи /моето образование е друго/
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=17123
надявам се че вашият въпрос ще предизвика още мнения на юристи /моето образование е друго/
- friend28
- Потребител
И мен ме интересува такъв въпрос,защото владея от 14 години общински парцел без да имам договор с общината.Парцелът е съседен на моя и беше даден по постановление на една баба-партизанка.След като почина бабата преди 27 години,наследниците й спряха да идват и занемариха имота.Преди 14 години го разчистих,заградих,посадих овощни дървета и го ползвам всяка година и като зеленчукова градина,защото разбрах,че на наследниците са им отказали да купят имота и са го актували като частна общинска собственост.В общината знаят,че владея имота,но никой не ми е направил проблеми за това.В молбата-декларация от общината пише,че трябва да установят,че имота не е общинска собственост,за което се пише по-горе.От общината още сега ми казаха,че няма да подпишат молбата.Имат ли право да ми откажат да подпишат молбата-декларация след 01.01.2007г. в общината,след като имота е частна общинска собственост и ако откажат трябва ли да заведа дело по чл.79 от ЗС?
- scila
- Младши потребител
Благодаря, колеги за отзивчивостта Сега уточнявам: къщата е собственост на владелеца на имота и общината не я оспорва. Дворното място е общинско. Още не съм се снабдила с удостоверение нито от данъчното, нито от общината. Това което писах в началото беше в смисъл, че на самите молби-образци към нотариуса, на гърба на които са трите удостоверения - от данъчно, община и областна управа е записано - " ....... не е общинска собственост" , а не "...публична общинска собственост" както би следвало, т.к забраната за придобивна давност важи за имоти публична общинска, или публична държавна собственост.
А това за мораториума, който изтича на 01.06.2006г. не го разбрах.... В кой нормативен акт е уреден И изобщо въпроса ми е има ли практика по тези казуси и каква е тя, точно с оглед на разпоредбата в закона, която според мен се отнася само за публичната общинска и държавна собственост и няма правно основание да се прилага и по отношение на частната такава.
....май стана много дълго и неясно....
А това за мораториума, който изтича на 01.06.2006г. не го разбрах.... В кой нормативен акт е уреден И изобщо въпроса ми е има ли практика по тези казуси и каква е тя, точно с оглед на разпоредбата в закона, която според мен се отнася само за публичната общинска и държавна собственост и няма правно основание да се прилага и по отношение на частната такава.
- vega
- Потребител
vega написа:Благодаря, колеги за отзивчивостта Сега уточнявам: къщата е собственост на владелеца на имота и общината не я оспорва. Дворното място е общинско. Още не съм се снабдила с удостоверение нито от данъчното, нито от общината. Това което писах в началото беше в смисъл, че на самите молби-образци към нотариуса, на гърба на които са трите удостоверения - от данъчно, община и областна управа е записано - " ....... не е общинска собственост" , а не "...публична общинска собственост" както би следвало, т.к забраната за придобивна давност важи за имоти публична общинска, или публична държавна собственост.
В този смисъл-разполагам с документ,в който пише,че имотът е актуван с акт за държавна собственост/и пак не пише-частна илил публична собственост/ и нотариусът отказа да ни издаде констативен акт за цялото дворно място,а ни издаде само за къщата и за земята под къщата.Да разбирам ли,че би могло по давност да ни се издаде и за останалата част от дворното място?
- Soma9
- Младши потребител
По въпроса за придобивната давност и имоти - публична общинска и частна общинска собственост виж чл.7 от Закона за общинската собственост и по специално ал.3 на този текст.
- nat
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|