начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Годишен отпуск при напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Годишен отпуск при напускане

Мнениеот nataly_ct » 21 Авг 2006, 14:57

Здравейте!

Реших да напусна работа и да започна на друго място, но незнам какъв годишен отпуск ми се полага. До края на годината или само до който месец съм работила в тази фирма.

Бих ви била много благо дарна ако ми помогнете с този непознат за мен въпрос.

Благодаря предварително
nataly_ct
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 21 Авг 2006, 15:58

Чл. 155. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск.
(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж.

(3) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение преди придобиване на 8 месеца трудов стаж работникът или служителят има право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск, изчислено по реда на чл. 224, ал. 1.

Чл. 224. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползувания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Обезщетението по предходната алинея се изчислява по реда на чл. 177 към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Платеният отпуск за обучение на учащи се и на докторанти без откъсване от производството и за приемен изпит в учебно заведение, когато не бъде използуван, не се обезщетява парично.

Ако не сте използвали платеният си отпуск за 2006 год.ще Ви бъде изплатен в зависимост от отработените месеци.Няма пречка да използвате наведнъж полагаемият си отпуск за 2006 година.Така направих аз преди да предприема промяна на работа и работодател !
gosho72
Потребител

Re: Годишен отпуск при напускане

Мнениеот monteskio » 21 Авг 2006, 16:20

nataly_ct написа:Здравейте!
Реших да напусна работа и да започна на друго място, но незнам какъв годишен отпуск ми се полага. До края на годината или само до който месец съм работила в тази фирма.
Бих ви била много благо дарна ако ми помогнете с този непознат за мен въпрос.
Благодаря предварително

При напускане, работодателят ви дължи парично конпенсиране на неизпозлвания платен годишен отпуск. Ако е налице отпуск от минали години той се натрупа. Разбира се, че отпускът се изчислява до момента до който сте полагали трудовата си сила. За една календарна година имате право на 20 календарни дни / освен ако не заемате длъжност на която се полага по голям размер или имате КТД в който са угфоворени по -благоприятни условия от индивидуалния/. В тази връзка лесно може да се изчисли какъв е размера на отпуска пропорционален на отработеното време.

Повече относно възможността за парично обезщетяване на неизпозлвания размер на отпуската можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот nataly_ct » 21 Авг 2006, 16:26

Здравейте!
Благодаря за бързия отговор.

Аз започнах за първи път работа през септември 2005 година, 8 месеца бях без платен отпуск. Сега за 2006 ми се полагат 20 дни годишен отпуск, аз съм ползвала 10, но реших да напусна.

Останалите 10 дни отпуск къде отиват? Като напусна в новата фирма ли ще ги ползвам или в тази трябва да ги взема?

Благодаря
nataly_ct
Нов потребител

Мнениеот nat » 21 Авг 2006, 16:40

при прекратяване на трудовия договор неползвания платен годишен отпуск се обезщетява по реда на чл.224 КТ
nat
Потребител

Назад към Трудово право