начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

относно дарен имот

Казуси за недвижими имоти

относно дарен имот

Мнениеот nikolov_stz » 20 Авг 2006, 22:28

Моля за съвет. През 1992 г. родителите ми ми дариха апартамент . През 1997г ми дариха втори свой апартамент,който закупиха същата година.Имам сестра ,на която родителите ми дадоха пари за закупуване на апартамент и в последствие и прехвърлиха земеделска земя от 33 декара и се разбрахме ,че с това претенциите и на двамата са удовлетворени.Но от скоро разбирам ,че сестра ми има намерение да разваля дарението след смъртта на родителите ми./забравих да кажа ,че няма документ за дадените пари/
Въпросът ми е следният:Как мога да се застраховам от подобно действие. Тук във форума разбрах за конралетър освен този начин възможно ли е, ако сестра ми собственноръчно подпише , че всъщност е направена подялба и повече няма претенции възможно ли е след време да се отметне от това и необходимо ли е да минава това през нотариус.
Предварително благодаря на отговорилите.
nikolov_stz
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 20 Авг 2006, 23:16

Сестра ви не може да развали направените дарения. Единствената възможност е ако тя поиска намаляване на направените дарствени актове, за допълване на нейния запазен дял. Обстоятелството, че липсва документ за дадените пари на сестра, не е много фатално. Договори между роднини на стойност над 1000 лв. могат да се доказват и със свидетелски показания. Ако родителите ви са все още живи / понеже от така изложените факти не става ясно / същестуват и други възможни варианти за благоприятно развитие във ваш интерес.

Най -накрая, с цел защита на вашите интереси по най-добър начин ще е необходимо да ползвате услугите на адвокат.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

относно дарен имот

Мнениеот nikolov_stz » 21 Авг 2006, 18:57

Благодаря Ви за разяснението monteskio .Може би неправилно се изразих в изложението си,искам да кажа,че сестра ми ще иска дял от двата апартамента,а не да разваля дарението. И все пак питам : ако тя подпише собственнно ръчно, че сега се отказва от всякакви по-нататъшни претенции относно апартаментите ,възможно ли е в последствие да се отметне от това и да претендира за дял от двата апартамента.
Предварително благодаря.
nikolov_stz
Нов потребител

относно дарен имот

Мнениеот nikolov_stz » 21 Авг 2006, 19:00

Благодаря Ви за разяснението monteskio .Може би неправилно се изразих в изложението си,искам да кажа,че сестра ми ще иска дял от двата апартамента,а не да разваля дарението. И все пак питам : ако тя подпише собственнно ръчно, че сега се отказва от всякакви по-нататъшни претенции относно апартаментите ,възможно ли е в последствие да се отметне от това и да претендира за дял от двата апартамента.Родителите ми са живи.
Предварително благодаря.
nikolov_stz
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 21 Авг 2006, 20:29

Чл. 51. (1) По искане на всеки заинтересуван районният съдия, след като призове лицето, което има право да наследява, му определя срок, за да заяви приема ли наследството или се отказва от него. Когато има заведено дело срещу наследника, този срок се определя от съда, който разглежда делото.
(2) Ако в дадения му срок наследникът не отговори, той губи правото да приеме наследството.

(3) Изявлението на наследника се вписва в книгата, предвидена в чл. 49, ал. 1.

Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.

Чл. 53. Частта на отреклия се или на оня, който е изгубил правото да приеме наследството, уголемява дяловете на останалите наследници.

Чл. 54. (1) Приемането и отказът, направени под условие, за срок или за част от наследството, са недействителни.
(2) Приемането и отказът не могат да се оспорят поради погрешка.

Препоръчително е да уредите семейно-правните си отношения между Вас,сестра Ви и родителите си.ЗН е категоричен,че отказ от наследство веднъж направен не може да се отмени.Сестра Ви няма да развали дарението,но ще потърси компенсация-по всяка вероятност от т.нар "наплащане".
gosho72
Потребител

Назад към Имотни казуси