начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

болничен

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

болничен

Мнениеот bel » 29 Юли 2006, 14:03

Здравейте! Необходима ми е помощ. Не за фирмата ми, а за мен самата. Работя на трудов договор, с шест месеца изпитателен срок. Изпитателния срок приключи и сега съм на безсрочен трудов договор. Към трудовия договор подписах и допълнително споразумение :( В него са включени клаузи за конфиденциалност и вреди причинени на фирмата.
Проблема е в това, че имам сериозни проблеми с мениджъра си. Сега искам да напусна, но той ме заплашва, че ще ме съди по това споразумение - прилагам го по - долу в писмото си.
Посъветваха ме да подам молба за напускане и да изработя едномесичното си предизвестие и така да напусна. Но се страхувам, че след като си изработя предизвестието той няма да ми плати или ще ми плати както е по - трудов договор, а заплатата, която реално вземам е по- голяма. Освен това съм материално отговорно лице - работя с пари. Страхувам се , че това допълнително ще усложни ситуацията защото винаги може да каже, че съм нанесла имуществени вреди, а аз не мога да докажа, че не е така. На практика, когато започнах работа никой не ми е предавал каса и така нататък - всичко беше на доверие. Никога не сме правили проверки, засичания или нещо подобно.
Конкретния ме въпрос е, ако напусна без предизвестие това какви последици може да има за мен? Моля Ви помогнете ми.

Доп. споразумение
1. Работникът се задължава да не разкрива, по време на действието на гореописания договор и в двугодишен срок от прекратяване действието му, каквато и да е информация интимна или професионална, квалифицирана за целите на настоящия договор като конфиденциална информация.
2. Работникът отговаря за законосъобразността на своите действия, включително за действията на привлечените от него трети лица, съгласно действащото законодателство.
3. Работникът носи имуществена отговорност за вредите, причинени на работодателя си.
4. В случай на нарушение на т. 1 и т. 2 на настоящото споразумение, както и при всички случаи на системно нарушение на вътрешните правила за работа, утвърдени от Работодателя, проява на всякакви форми на нелоялност, както и при информация за получаване на имуществени облаги, от страна на Работника, чрез използване на контакти, средства и/или ресурси, осигурени от Работодателя, при, във връзка или по повод изпълнение на служебните му задължения, Работодателят има право да прекрати трудовия договор, като Работникът се задължава да заплати на Работодателя, обезщетение, в размер на 3 000 /три хиляди/ лева.
5. Заплащането на неустойката по предходната точка, не погасява правото на Работодателя да предяви съдебен иск за обезщетение до пълния размер на причинените вреди.
bel
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 29 Юли 2006, 14:46

Част от уговорката по т.4 от допълнителното споразумение е недействителна. Това следва да се установи от съответния компетентен Районен съд. За да предяви работодателя спрямо вас претенции за обезщетение, а четейки споразумението, според мен ще му бъде трудно да докаже претенцията си.

Правилно са ви казали, че трявба да подадете едномесечно предизвестие. В случай, че напуснете без предизвестие, то вие ще дължите обезщетенение за неспазения срок на предизвестието, което във ващия случай е един месец / чл.326 КТ /, но ако сте МОЛ - 2 месеца, ако предаването ан повереното ви имущество, не може да се извърши в едномесечния срок.

Повече относно недействителността на определени клаузи по трудов договор можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

болничен

Мнениеот bel » 30 Юли 2006, 09:23

Благодаря Ви за съвета.
Но моето желание е да не работя предизвестието си, а направо да напусна без да издавам касата си. В такъв случай какви могат да са санкциите - две работни заплати? А може ли да ме съди за имуществени вреди за това, че не съм издала касата си?
А ако подам молба за напускане и си взема болничен - предизвестието ми ще тече ли по време на болничния?
bel
Нов потребител

да напуснете без проверка на касата?

Мнениеот justify » 16 Авг 2006, 02:32

мислите да оставите празна каса ли?
justify
Нов потребител

да напуснете без проверка на касата?

Мнениеот justify » 16 Авг 2006, 02:33

мислите да оставите празна каса ли?
justify
Нов потребител

Мнениеот radini » 16 Авг 2006, 08:08

Олеле..............за какво иде реч. Не им завиждам на работодателите.
radini
Младши потребител

Назад към Трудово право