начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

разноски по нотариално прехвърляне

Казуси за недвижими имоти

разноски по нотариално прехвърляне

Мнениеот ivka » 12 Авг 2006, 18:27

Здравейте! Предстои ми да сключа предварителен договор. В него, обаче, има клауза: "Разноските по нотариалното прехвърляне се поемат изцяло от купувача". Според чл. 186 от ЗЗД те се заплащат от страните по равно. Това, което ми беше обяснено от агенцията е, че тук практиката не е такава. Как да разбирам това? Нарушение ли е на закона? Или това може да стане по взаимно съгласие?
П.П. Пропуснах да отбележа, че аз съм купувачът.
ivka
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 12 Авг 2006, 21:04

Като чета въпроса Ви, се убеждавам за сетен път, че в България във всяко село действат отделни закони, пък уж не сме били федерация :lol: Правилото, за което споменавате, е от т.нар. "диспозитивни" норми, т.е. прилага се, ако нещо друго не се уговори. Ето защо нарушение на закона няма. Това не Ви пречи (къде ли е това "тук", много интересно; във Видин пък се оказа, че продавачът, който все пак е страна по сделката и подписва нотариалния акт, нямал право на официален препис - не знам по силата на кой закон - ох, отплеснах се) - та не Ви пречи да настоявате за промяна в тази клауза. Ако не Ви клекнат - зависи доколко държите да сключите точно тази сделка.
Успех!
ykovachev
Активен потребител

разноски по прехвърляне на имот

Мнениеот ivka » 13 Авг 2006, 18:20

Благодаря за отговора Ви! Ще се опитам да не клекна :) . Може би ще се учудите, но това "тук" е във Варна. Не зная дали практиката в града е такава или от агенцията се опитват да ме "метнат". Така или иначе преди да сключа договора ще се обърна към адвокат. А сделката мисля, че си заслужава да бъде сключена (надявам се).
Поздрави!
ivka
Нов потребител

Мнениеот mutsa » 15 Авг 2006, 12:37

От една страна ЗЗД казва това, от друга страна ЗМДТ предвижад, че 2% местен данък при придобиване на имущество се заплаща от купувача. Плащането на разноските по прехвърлянето е въпрос, който може да се договори между страните, но действително в повечето случаи практиката е да се поемат от купувача.
mutsa
Потребител

Мнениеот mutsa » 15 Авг 2006, 12:37

От една страна ЗЗД казва това, от друга страна ЗМДТ предвижад, че 2% местен данък при придобиване на имущество се заплаща от купувача. Плащането на разноските по прехвърлянето е въпрос, който може да се договори между страните, но действително в повечето случаи практиката е да се поемат от купувача.
mutsa
Потребител

Мнениеот portokal » 15 Авг 2006, 12:58

във Видин пък се оказа, че продавачът, който все пак е страна по сделката и подписва нотариалния акт, нямал право на официален препис

Нотариусът ли не му дава, или службата по вписванията (то биваше и тя)?
Като че ли на много места нотариусите не дават препис на продавача.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ykovachev » 15 Авг 2006, 13:16

Нотариусът каза, че в никакъв случай няма да даде препис на продавача, ако купувачът не разреши... Едва измолихме ксерокопие... Отделно, че тамошната служба по вписванията се ръководи от палестинец с българско гражданство, от който ми се оплакаха и брокери, и нотариус... Щат Видин, това не е България и туйто :wink:
ykovachev
Активен потребител

Назад към Имотни казуси