начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

от срочен на безсрочен договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

от срочен на безсрочен договор

Мнениеот arocaria » 03 Авг 2006, 19:20

здравейте.
От 2003 година работя като учител по английски език в едно и също училище на временни договори от по една година. имам семестриално завършена френска филология. в момента уча задочно английска филология. ще бъда 3 курс тази година. имам ли основание за искане на безсрочен трудов договор и писмено ли трябва да го направя?
... а ако остана на работа 5 дни след изтичането на договора и длъжността все още е свободна и нямам писмено несъгласие на работодателя :))
Благодаря
arocaria
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 03 Авг 2006, 20:58

Според действащото законодателство / de lege lata /, срочен трудов договор може да се сключи за извършването на определени временни дейности. При положение, че тези тр. договори са сключени при един и същи работодател за извършването на една и съща работа при едни и същи условия на работа - верижно сключени тр. договори, то по силата на законова фикция те са се превърнали в безсрочни чл.68 ал.5 КТ /. Това е така, понеже вторият от тях противоречи на КТ. Това положение е унисон в духа и буквата на закона. Законодателт го е възприел с цел постигане на справедливост и социална целесъобразност. Поради това обстоятелство, не е обходимо да правите каквито и да е постъпки за сключване на безсрочен тр.договор. Вие работите по такъв.

Ако в бъдеще не ви подновят " срочния договор " то следва да подадете първо жалба до прекият ви работодател, че считате преркатяването за незаконосъобразно, поради горните обстоятелства. Ако тя не бъде уважена следва да подадете иск в двумесечен срок пред Районния съд по седалището на работодателя ви, за отмяната на уволнението като незаконосъобразно.

Повече информация относно същността на превръщането на тези срочни трудови договори в безсрорнчи договори можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

А ЗНП???

Мнениеот arocaria » 03 Авг 2006, 21:30

Благодаря за бързия отговор. Аз стигнах до подобни изводи днес, но се чудя дали те не са в противоречие със закона за народната просвета, член 39, алинея 1 и дали изобщо има право да ме назначи на постоянен договор преди да съм завършила филологията.
arocaria
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 03 Авг 2006, 22:11

Вярно е, че чл.39 ЗНП сочи, че учител може да бъде само лице, което е придобило правоспособност. Тъй като във въпроса ви по-горе не изложихте повече обстоятелства приех, че сте правоспособна да упражнявате тази учебна дейност. След нарпавените от вас допълнения, които са недостатъчни, следва да уточните на каква длъжност сте била назначена и каква работа ви е била възложена да изпълнявате.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот tanya_dn » 03 Авг 2006, 22:14

Може ли да уточните :
1.точно по кой член и алинея от КТ са сключените с Вас договори
2.в кой етап от образователните степени преподавате?
3.какво е образованието Ви по английски език и каква придобита квалификационна степен имате.
tanya_dn
Нов потребител

уточнения

Мнениеот arocaria » 03 Авг 2006, 23:09

преподавам в гимназия.
имам само семестриално завършена френска филология, в момента уча английска
последния ми трудов договор е на основание чл.68,ал1,т1 от КТ.
за предишните ще поразровя и ще ви кажа, но мисля че пак са по този член
arocaria
Младши потребител

още допълнения

Мнениеот arocaria » 03 Авг 2006, 23:12

назначена съм на длъжност учител, кв.степен-няма, категория персонал специалист, с шифър по класификатора на длъжностите 2321
arocaria
Младши потребител

Re: А ЗНП???

Мнениеот monteskio » 04 Авг 2006, 08:34

arocaria написа: ..изобщо има право да ме назначи на постоянен договор преди да съм завършила филологията.

След като се запознах със Закона за Нпросв., Инструкция № 2/94г. и Националната класификация на професиите и длъжностите според мен не е налице законово основание - наличие на правоспособност, за да упражнявате тази професия. В тази връзка не би следвало да бъдете учител, след като нямате правоспособност. Разпоредбата на чл.39 ЗНПр. е задължителна. Затова " со кротце со благце " продължавайте да си работите по срочни трудови договори, докато не придобиете това право.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот ivan2 » 04 Авг 2006, 08:44

Монескио, би ли погледнал темата ми в "ИМОТНИ КАЗУСИ", моля за коментара ти. Благодаря.
ivan2
Потребител

Мнениеот nat » 04 Авг 2006, 11:08

Колегата е прав с няколко уточнения.
Първо-за да сме в хипотезата на чл.68, ал.5 КТ срочните трудови договори трябва да са сключени последователно т.е. датата на прекратяване на единия трудов договор и датата на сключване на следващия трудов договор трябва да са последователни напр. първия е прекратен на 31 юли, следващия е сключен на 1 август или, ако следващия ден е неработен, в първия работен ден след прекратяването. Ако между момента на прекратяване на първия договор и момента на сключване на следващия договор е изтекъл по-голям период от време, то разпоредбата на ал.5 на чл.68 КТ е неприложима.
Второ - разпоредбата на чл.68, ал.5 КТ е приложима само за срочни трудови договори, сключени на основание чл.68, ал.1, т.1 КТ т.е. за определен срок. Ако само единият от верижните срочни трудови договори е на посоченото основание, а другите не са - отново не е на лице основание за прилагане на разпоредбата на ал.5 от този законов текст.
Трето - тъй като сключения в нарушение на чл.68, ал.3 и 4 КТ срочен трудов договор се преобразува в такъв за неопределено време по силата на самата законова разпоредба, защита на правата на работника или служителя може да се осъществи само чрез оспорване на извършено прекратяване на последния действащ срочен трудов договор на основание чл.325, т.3 КТ - с изтичане на уговорения срок по два начина:
пред работодателя или
в двумесечен срок от прекратяване на трудовото правоотношение пред съда като трудов спор по смисъла на чл.357 КТ
nat
Потребител

Мнениеот nat » 04 Авг 2006, 11:21

Във връзка с липсата на правоспособност в случая - ако тя е липсвала към датата на сключване на трудовия договор, то тя е основание за обявяването му за недействителен по чл.74 КТ, но до момента на обявяването й трудовия договор е напълно действителен. Контрата остава у работодателя в този случай. Обявяването на недействителността по чл.74 КТ става от съда, и работникът или служителят, ако е добросъвестен, не губи правата си придобити по обявения за недействителен трудов договор - справка чл.75 КТ и чл.353 КТ.
nat
Потребител

договорите

Мнениеот arocaria » 04 Авг 2006, 11:38

първият ми договор е от 01.10.2003 до 01.07.2004 на основание чл.68, ал1, т1
вторият ми договор е от 01.07.2004 до 01.09 2005 на основание чл.68 ал.1 т.1
Считам от вашите обяснения, че следващият ми договор би трябвало да стане безсрочен.
да, но тетият ми договор беше пуснат на 15.09.2005 година на основание чл.68 ал1. т.1 и изтича на 31.08.2006
Голяма каша
arocaria
Младши потребител

Мнениеот nat » 04 Авг 2006, 12:15

Ами значи вече сте във хипотезата на 68, ал.5 КТ. Карайте си по същия начин, едва ако работодателят ви прекрати окончателно трудовите договори можете да оспорите самото уволение.
Ако Ви се занимава, можете да пуснете искане до съответната инспекция по труда да проверят работодателя за нарушение на тази разпоредба. Ще го глобят и ще се постараят да запазят в тайна името Ви, но за Вас няма голяма полза защото ще разлаете кучетата и работодателят може просто да Ви уволни на друго основание напр. дисциплинарно. Ако живеете в по-малък град винаги съществува вероятността да изтече информация за вашите действия не зависимо от усилията на инспекторите по труда. Преценете кое Ви е по изгодно. Особено с оглед възможността трудовите договори да бъдат обявени за недействителни, ако работодателят се заяде за липсата учителска правоспособност. Въпреки, че при тази липса на пари в образователната система и съответно на добри кадри, които да работят за без пари, както и общата ниска правна култура на директорите на училища, такова развитие е малко вероятно.
nat
Потребител

значи

Мнениеот arocaria » 04 Авг 2006, 14:32

съм се прецакала като съм подписала третия си договор, който всъщност е можело да бъде безрочен, а той ме връща в начално положение.
Благодаря на всички, които се отзоваха.
Стискайте палци да успея, благодарение на вашата помощ.
arocaria
Младши потребител

Мнениеот nat » 04 Авг 2006, 15:06

Не сте се прецакали. Просто имате коз в ръката ако тръгнат сега да ви уволняват поради изтичане на срока. Не го съобщавайте на работодателя на принципа- "като кроиш на някого капа, не го казвай" и "всеки сам се грижи за своите интереси"
nat
Потребител

Мнениеот arocaria » 04 Авг 2006, 15:21

Нат, какво всъщност да правя като ми изтече договора на 31.08 сега и тай отново ми връчи договор за 1 година? Ами ако пак е от 15.09??? Да говоря ли с него да ми продължи договора от 01.09, макар и срочен. Тогава в по-изгодна позиция ли съм?
Ами ако ходя на работа 5 дни след 31.08 и нямам писмено несъгласие от работодателя, тогава договорът ми няма ли автоматично да стане безсрочен.
arocaria
Младши потребител

Мнениеот arocaria » 04 Авг 2006, 15:23

Благодаря Нат но какво всъщност да правя като ми изтече договора на 31.08. 2006 / защото той е до тогава / и шефа отново ми връчи договор за 1 година? Ами ако пак е от 15.09??? Да говоря ли с него да ми продължи договора от 01.09, макар и срочен. Тогава в по-изгодна позиция ли съм?
Ами ако ходя на работа 5 дни след 31.08 и нямам писмено несъгласие от работодателя, тогава договорът ми няма ли автоматично да стане безсрочен.
arocaria
Младши потребител

Назад към Трудово право