Колеги, въпросът е много спешен и личен!
Чл. 37, ал 1 ЗН казва:
"Чл. 37. (1) Отчужденията на завещаните или подарени недвижими имоти, както и учредяванията на вещни права върху тях, извършени от заветниците или надарените, срещу които е постановено намалението, станали преди да е изтекла една година от откриване на наследството или след като е била вписана исковата молба за намалението, могат да се отменят по иск на наследника, ако той не може да допълни своята запазена част от имуществото на заветника или надарения и ако приобретателят не допълни запазената част в пари."
Погледнете болтваната част. Търся практика по въпроса, но ще се надявам и някой от вас да помогне, като ме насочи по конкретно.
Конкретния въпрос е: могат ли да се отменят възмездни разпоредителни сделки на подарени недвижими имоти, извършени от надарения, преди откриване на наследството? Според мен отговорът е не, но имам нужда от сигурност!!!
Моля за посочване на конкретна съдебна практика!!!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
СПЕШНО!!! чл. 37 ЗН
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Не, не могат да се отменят. РАзпоредбата на чл.37 ЗН е в раздел IV - възстановяване на запазена част. Както знаем, накърняването на запазената чст може да бъде установено, само след откриване на наследството. Нещо повече. В конретния случай трявба да е налице постановено намаление срещу тези лица и те да са извършили сделки на разпореждане. Ето защо сичтам, че в противен случай не е налице правен интерес от искане за отмяна на тези сделки.
УСПЕХ!
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Благодаря monteskio!
Вземам становището ти предвид.
Ще се радвам ако някой може да посочи и съдебна практика по въпроса.
Вземам становището ти предвид.
Ще се радвам ако някой може да посочи и съдебна практика по въпроса.
- juri
- Потребител
Мисля, че не ти трябва практика а и не знам дали има. Чл. 1 от ЗН гласи че наследството се открива в момента на смъртта на наследодателя. От този момент нататък са приложими и разпоредбите на ЗН. Преди това няма понятие наследници, запазена част и т.н. и никоя сделка с която някой прехвърля дарен му имот не може да бъде атакувана докато дарителя му е жив от евентуални наследници на последния, именно поради липса на правен интерес а и на неприложимост въобще на ЗН и смея да твърдя би било в противоречие с морала и добрте нрави. Друг е въпросът, че в този случай няма да се знае към момента на смъртта на дарителя, дали той няма да има имущество, от което наследниците със запазена част да се удовлетворят. Ако наследодателя почине след продажба на дарен имот, наследникът на когото с дарението е била накърнена запазената част и са налице предпоставките на чл. 33, може да поиска намаляване на дарственото разпореждане, като поиска паричния еквивалент на запазената си част. Практика има не много. като кликнеш в Аписа на чл. 33 и предходни
- renic
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|