- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
втората съпруга има ли право да унаследи
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
втората съпруга има ли право да унаследи
дядо ми има 2 брака,втората му съпруга има ли право да унаследи земи,които са върнати след смърта на дядо ми или само децата му са наследници;земите са върнати след смърта на дядо ми;придобити са преди брака им,т.е. дядо ми е наследник
- pipon
- Нов потребител
Втората съпруга има право на дял от наследството, защото тя е наследник по закон / наследствена трансмисия чл.57 ЗН вр.чл.9 ЗН/. Възстановяване на правото на собственост след като вече наследството е било открито се явява новооткрито наследство. То се поделя между наследниците съгласно общия принцип за наследяване по закон.
УСПЕХ !
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
"Чл. 9а. (Нов - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато към открито наследство се възстановява собственост върху имоти, одържавени или включени в трудовокооперативни земеделски стопанства или в други образувани въз основа на тях селскостопански организации, наследниците на последващ съпруг не наследяват, ако той е починал преди възстановяване на собствеността и от брака му с наследодателя няма родени или осиновени деца."- госпожо, здравейте, мисля, че във вашият случай е съотносима тази разпоредба, съпругът както Ви е писал колегата е наследник по закон, затова по принцип той има запазена част от наследството. Тази разпоредба говори за "последващ" съпруг, което не значи съпруг от втори брак, а такъв, който е сключил брака си след одържавяването на земите и е починал преди тяхното възстановяване....така,че-да втората жена на дядо Ви би трябвало да наследи според мен, освен ако- към момента на смъртта на дядо Ви земите още не са му били възстановени, тогава те не са влизали в наследствената маса и следователно няма как баба Ви да ги наследява, а към момента, ако са възстановени по-късно- Вие можете да предявите иск пред съда, с който да помолите да Ви признае за
единственинследници на дядо Ви. Желая Ви успех[/b]
единственинследници на дядо Ви. Желая Ви успех[/b]
- sirma6
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|