начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

втората съпруга има ли право да унаследи

Казуси за недвижими имоти

втората съпруга има ли право да унаследи

Мнениеот pipon » 25 Юли 2006, 21:59

дядо ми има 2 брака,втората му съпруга има ли право да унаследи земи,които са върнати след смърта на дядо ми или само децата му са наследници;земите са върнати след смърта на дядо ми;придобити са преди брака им,т.е. дядо ми е наследник
pipon
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 29 Юли 2006, 12:46

Втората съпруга има право на дял от наследството, защото тя е наследник по закон / наследствена трансмисия чл.57 ЗН вр.чл.9 ЗН/. Възстановяване на правото на собственост след като вече наследството е било открито се явява новооткрито наследство. То се поделя между наследниците съгласно общия принцип за наследяване по закон.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот sirma6 » 31 Юли 2006, 10:08

"Чл. 9а. (Нов - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато към открито наследство се възстановява собственост върху имоти, одържавени или включени в трудовокооперативни земеделски стопанства или в други образувани въз основа на тях селскостопански организации, наследниците на последващ съпруг не наследяват, ако той е починал преди възстановяване на собствеността и от брака му с наследодателя няма родени или осиновени деца."- госпожо, здравейте, мисля, че във вашият случай е съотносима тази разпоредба, съпругът както Ви е писал колегата е наследник по закон, затова по принцип той има запазена част от наследството. Тази разпоредба говори за "последващ" съпруг, което не значи съпруг от втори брак, а такъв, който е сключил брака си след одържавяването на земите и е починал преди тяхното възстановяване....така,че-да втората жена на дядо Ви би трябвало да наследи според мен, освен ако- към момента на смъртта на дядо Ви земите още не са му били възстановени, тогава те не са влизали в наследствената маса и следователно няма как баба Ви да ги наследява, а към момента, ако са възстановени по-късно- Вие можете да предявите иск пред съда, с който да помолите да Ви признае за
единственинследници на дядо Ви. Желая Ви успех[/b]
sirma6
Младши потребител

Назад към Имотни казуси