Кажете нужно ли ми е разрешение от живеещите в блока над гаража за да извършвам търговска дейност.Наех го от собственика и той каза, че нияма проблеми какво ще бъде стига да не е кафене а сега....
Искам да продавам сандвичи и пици, но живеещите в блога казаха, че ми е нужно тяхното позволение а не го дават...
Сега какво да правя.
Моля помагайте.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ползване на гараж
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
скъпа ани, за съжаление проблема не е само в разрешението на съсобствениците - даже според чл.38 ал.5 от ЗУТ такова не се изисква, "... в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване". От съобщението ти не става ясно какво е предназначението на "гаража" понастоящем - гараж, кафе или какво? Смяната на функционалното предназначение на даден обект е "съществено отклонение от одобрения инвестиционен проект", както гласи чл.154 ал.2 т.6 от ЗУТ и за същото следва да се разработи нов ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ за преустройство на гараж/или каквото е сега предназначението на обекта/ в еди-какво си /например магазин за хр.стоки/, да се получи строително разрешение и т.н. - работа за архитекти, а не за юристи. Между другото в чл.185 от ЗУТ се говори за съгласието на всички собственици от етажната собственост при смяна на предназначението на собствен обект, но като решение на общото събрание и с изрично писмено съгласие на непосредствените съседи - но най-добре прочети тези членове сама - като влезеш в "закони" на lex.bg или от сайта на архитектите - http://kab.bg
Не е изключено главния архитект да издаде виза и да одобри проект за "преустройство на гараж в нещо друго"/ за което трябва да влезеш в приемен час и да го питаш сама/ - но както разбираш, става дума за проекти, което значи доста пари... ще трябва сама да прецениш дали си струва.
Не е изключено главния архитект да издаде виза и да одобри проект за "преустройство на гараж в нещо друго"/ за което трябва да влезеш в приемен час и да го питаш сама/ - но както разбираш, става дума за проекти, което значи доста пари... ще трябва сама да прецениш дали си струва.
- friend28
- Потребител
казах го неясно - имах предвид че главният архитект може да одобри проекта без да иска съгласието на съсобствениците, като основанието му е чл.38 ал.5 от ЗУТ - ако действително става дума за гараж със самостоятелен вход, но че трябва да питаш архитекта предварително, за да си сигурна.
- friend28
- Потребител
Така,казано изглежда логично....
Ще се опитам да съм по-подробна...
Значи това е гараж със всички разрешителни за търговски обект т.е-
Било е кафе после интернет клуб..
Става дума за това, че живущите в блока просто не дават да се пече там щяло да им мирише...
Изглежда съм си хвърлила парите на вятъра,и ще се наложи среща с адвокат...
Благодаря многа разгледах това което е необходимо.... Мисля?
Ще се опитам да съм по-подробна...
Значи това е гараж със всички разрешителни за търговски обект т.е-
Било е кафе после интернет клуб..
Става дума за това, че живущите в блока просто не дават да се пече там щяло да им мирише...
Изглежда съм си хвърлила парите на вятъра,и ще се наложи среща с адвокат...
Благодаря многа разгледах това което е необходимо.... Мисля?
- ani11
- Нов потребител
Опитай в местната РИОКОЗ /бивши ХЕИ/ - там се прави регистрация на търговските обекти; ако "гаражът" има санитарно разрешително за кафе - пробвай да го регистрираш като нещото, което ти трябва - дежурните инспектори /мисля че вече постоянно има по някой и друг инспектор да информира хората, не е като преди след 9.30 сутрин всички да са по обекти/ ще те подсетят какво може да се направи върху дадената площ и какъв вид обект би могла да развиеш. Ако в РИОКОЗ приемат документите за пререгистрация - нещата са О.К. А по отношение на миризмите, нужна е вентилация, която ги извежда над покрива на сградата, но вероятно това не е единствен проблем - вероятно няма достатъчно площ, входове, изходи и т.н. Наистина не виждам с какво би могъл да помогне адвокат в случая - адвокатът не е господ
- friend28
- Потребител
Погледни Класификатора за трайно предназначение на териториите към Наредба №3/2005г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри (ДВ бр.41/2005г.). В него кода обект "гараж" или "за търговска дейност" е различен от кода "за обществено хранене", което означава че има преустройство с промяна на предназначението, следователно следва да искаш съгласието на непосредствените съседи.успех
- kitty
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|