начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Баща продава/дарява на син

Казуси за недвижими имоти

Баща продава/дарява на син

Мнениеот darinag » 25 Юли 2006, 14:19

Свекъра ми иска да прехвърли етаж на мъжа ми.Данъчната оценка е 5960лв.Казаха ми че ще има и овехтяване ако отида да ми направят актуална данъчна оценка.Колко ще плати при нотариус за прехвърлянето като размер.Как е по-на сметка да му го прехвърли като дарение или като покупко-продажба.
darinag
Нов потребител

Мнениеот ralitsa » 25 Юли 2006, 14:46

Като покупко- продажба на някаква минимална цена ще е по- добре, но за цялостното оформяне на сделката се обърнете към адвокат, rsirakova@abv.bg
ralitsa
Потребител

Мнениеот xpucmo67 » 25 Юли 2006, 14:54

Като дарение между роднини по права линия се спестява местния данък от 2% (чл.44, ал.5 ЗМДТ). При възмездни сделки (покупко-продажба) той се плаща. Освен това цената не може да е под данъчната оценка, която пък е база при дарението.
xpucmo67
Младши потребител

Мнениеот irina_van » 25 Юли 2006, 15:05

Ако имотът бъде прехвърлен от свекър Ви на съпруга Ви с покупко- продажба, той ще стане съпружеска имуществена общност, т.е. след евентуален развод м/у Вас и съпруга Ви 1/2 идеална част ще бъде Ваша, а по време на брака Ви ще можете да се разпореждате с него само съвместно.
По отношение на таксите, при покупко продажба, освен нотариалните такси и такса вписване, ще трябва да платите 2% местен данък върху сумата, на която се продава имота; при дарението, тъй като свекър Ви и съпругът Ви са роднини по права линия по чл.44 ал.5 от ЗМДТ, не дължите местен данък, т.е. ще заплатите само нотариални такси и такса вписване.
irina_van
Потребител

Назад към Имотни казуси