начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

възстановяване на работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

възстановяване на работа

Мнениеот voz » 21 Юли 2006, 20:25

Бях възстановена на работа по силата на съдебно решение, отменящо заповед за моето освобождаване от работа като незаконосъобразна. Явих се в законоустановения 2-седмичен срок на работа, като междувременно подадох и молба за възстановяване. В деня на явявавенето ми обаче ми беше казано, че подаването на молбата било достатъчно основание за да не наруша срока за явяване, че поради факта, че моята стара длъжност е заета и не могат да ми я предоставят, аз да се прибера и да чакам да ми се обадят?
Законът обаче казва друго. Какво да правя в тази ситуация? Могат ли да ми кажат в последствие, че не съм се явила в "съответната служба" в законоустановения срок?
voz
Нов потребител

Re: възстановяване на работа

Мнениеот donna » 21 Юли 2006, 20:44

voz написа:Бях възстановена на работа по силата на съдебно решение, отменящо заповед за моето освобождаване от работа като незаконосъобразна. Явих се в законоустановения 2-седмичен срок на работа, като междувременно подадох и молба за възстановяване. В деня на явявавенето ми обаче ми беше казано, че подаването на молбата било достатъчно основание за да не наруша срока за явяване, че поради факта, че моята стара длъжност е заета и не могат да ми я предоставят, аз да се прибера и да чакам да ми се обадят?
Законът обаче казва друго. Какво да правя в тази ситуация? Могат ли да ми кажат в последствие, че не съм се явила в "съответната служба" в законоустановения срок?

Отиваш на работното си място и ефективно започваш да си вършиш работата ,инъче ......
Това ,че старата ти длъжност е заета от друг нищо не значи с него работодателя следва да прекрати ТПО на основание чл.328 ал.1 т.8 КТ -Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

Ако не те допускат до работа пишеш жалба до прокуратурата и искаш да се извърши проверка по случая ,тъй като ако не те допуснат това съставлява предстъпление чл.172 НК ал.2 Длъжностно лице, което не изпълни заповед или влязло в сила решение за възстановяване на неправилно уволнен работник или служител, се наказва с лишаване от свобода до три години.

И искай работодаетля да ти впише в трудовата книжка отмяната на уволнението като незаконосъобразно.
Това по наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж
Чл. 5. (1) Когато уволнението на работника или служителя е признато за незаконно или бъде поправено основанието за прекратяване на трудовото правоотношение, вписването на тези обстоятелства в трудовата книжка се извършва от работодателя, прекратил трудовото правоотношение.
(2) При отказ на работодателя или при приключена ликвидация териториалната инспекция по труда извършва вписването в трудовата книжка след представяне от работника или служителя на влязлото в сила съдебно решение.
donna
Старши потребител

Мнениеот voz » 23 Юли 2006, 19:28

Благодаря!
voz
Нов потребител

Назад към Трудово право