- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Дарение
Преди 11год.придобих чрез дарение имот /гарсониера/ от баба си и дядо си. В нотариалня акт не са поставени никакви условия за гледане и издръжка.През всички тези години моите баба и дядо живеат там, а аз плащам само данъците.От чисто морални съображения те ще останат там колкото си поискат. Искам да попитам дали моят вуйчо има право някога да претендира за част от имота позовавайки се на запазена част и какво аз бих могъл да направя. Все пак имота,които бе ведомствен е закупен с пари на моите родители, но се възползвахме от правото на дядо ми да го купи по евтино.
- bkt
Re: darenie
Ако този апартамент е единственият актив в наследствената маса на баба Ви и дядо Ви, то вуйчо Ви би могъл след тяхната смърт да предяви претенции за запазена част. В противен случай, ако други активи удовлетворяват запазената му част, то той не може да има претенции.
За Ваша сигурност бихте могли отново да дарите на баба си и дядо си жилището и след това те да Ви го продадат, като си запазят прато на ползване /за тяхна сигурност/ върху жилището докато са живи.
Друго сега не се сещам.
За Ваша сигурност бихте могли отново да дарите на баба си и дядо си жилището и след това те да Ви го продадат, като си запазят прато на ползване /за тяхна сигурност/ върху жилището докато са живи.
Друго сега не се сещам.
- 123
Член 28,алинея 1 от Закона за наследството гласи: "Когато наследодателят остави низходящи,родители или съпруг,той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова,което съставлява тяхната запазена част от наследството".Други лица с право на запазена част по закон няма.Вашият вуйчо не е низходящ,родител или съпруг на баба Ви и дядо Ви,поради което той няма право да получи запазена част от тяхното наследство.
- juris
- Младши потребител
Откъде сте толкова сигурен, че вуйчото не е низходящ на бабата и дядото? Във въпроса не е уточнено дали са по бащина или майчина линия, предполагам, че е по-скоро второто, иначе едва ли би се повдигнал въпросът. Е в този случай според Вас той дали не е низходяш на собствените си родители?!
- madiken
- Нов потребител
Вуйчотое син /низходящ/ на бабата и дядото, които имат и дъщеря, която е майка на питащия.
- 123
Ами нека задалият въпроса да прецени сам.Посочил съм текста на закона и от него се разбира какво се има предвид под низходящ.
- juris
- Младши потребител
Ами щом това е подусловието на задачата,добре.
- juris
- Младши потребител
На колегата Юрист- вуйчото най-вероятно е брат на майката или бащата на надарения. Не бързайте да цитирате текстове без да знаете точно за какво става дума
- Plamen Petkov
Именно текстът на закона е необходим,за да се постигне максимална яснота.От него задалият въпроса може да извлече необходимата му информация.Що се отнася до възприемането от мен на понятието "вуйчо",с него аз не се обръщам към брата на баща си /даденият от Вас пример/,защото за мен това лице е "чичо".
- juris
- Младши потребител
Вуйчото е брат на майка ми и син на дарителите.Според закона аз мога да продам или даря имота,тъй като върху него няма тежести, но значи ли това, че след 20 години да речем някой може да търси запазена част.Доколко надарения може да разполага с имота?
- bkt
Недейте да бързате да прехвърляте недвижимия имот на когото и да било. Излишно харчене на пари, а и не е най удачния начин от правна гл.т.
Моят съвет: направете контралетър и един ден ако стане нужда го използвайте за да разкриете симулация. Според мене това е най - евтиния и сигурен начин.
И това пък ако не е чиста злоупотреба с право, здраве му кажи ... колегите да ме извиняват ...
Моят съвет: направете контралетър и един ден ако стане нужда го използвайте за да разкриете симулация. Според мене това е най - евтиния и сигурен начин.
И това пък ако не е чиста злоупотреба с право, здраве му кажи ... колегите да ме извиняват ...
- 777
Е,аз поне се успокоих,че след като се издадох,че съм забравил какво е "вуйчо",се оказа,че е възможно да се сгреши и какво е "чичо".Моите извинения към bkt,123 и madiken и Ви благодаря,че поправихте грешката ми за "вуйчото",което понятие аз отнасям към братовчедите на майка ми /тъй като тя няма брат и съответно нямам вуйчо в прекия смисъл на думата/.
- juris
- Младши потребител
Щом имота ви е дарен със запазено право на ползване каквото и да го правите Вуйчо ви винаги ще може да има претенции врху част,освен ако не е обещетен по друг начин,но тов е дълга и скъпа история.
- Нотариус
Аз бих избрала договор за гледане и издръжка ....лесно доказуем ... трудно оспорим /като хванете две съвестни съседки за свидетелки и те кажат, че редовно сте им тупали килимите , носили сте буркани от мазата и зарзават от близкия магазин/ -последното съвсем сериозно и доказано в практиката .... не е скъпо изготвянето на нотариалния акт... а и не е нужно обратно писмо ...
От друга страна ще оборите на 100 % претенциите за запазена част от наследството .... дарението се разваля , относително лесно ...
Чисто лично мнение , с което не ангажирам никого
От друга страна ще оборите на 100 % претенциите за запазена част от наследството .... дарението се разваля , относително лесно ...
Чисто лично мнение , с което не ангажирам никого
-
cleo - Потребител
777 написа:Моят съвет: направете контралетър и един ден ако стане нужда го използвайте за да разкриете симулация. Според мене това е най - евтиния и сигурен начин.
А какво точно е това? Може ли повече подробнсти?
- vili76
- Нов потребител
vili76 написа:777 написа:Моят съвет: направете контралетър и един ден ако стане нужда го използвайте за да разкриете симулация. Според мене това е най - евтиния и сигурен начин.
А какво точно е това? Може ли повече подробнсти?
Контралетър е т.нар. "обратно писмо". Това е писмен документ, който изхожда от някоя от страните по конкретна сделка с цел да установи, че се прикрива някакво друго съглашение или че съответната сделка няма да поражда правни последици.
Образно казано, във Вашия случай, баба Ви и дядо Ви могат да Ви издадат такъв документ (нуйна е само писмена форма), с който да удостоверят, че под дарението се крие продажба, а именно че са получили пари от Вас за апартамента. Симулацията ще трябва да се разкрие в съда ако вуйчо Ви предяви претенции за запазената си част след смъртта на родителите си.
Успех!!!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Кое е по-надеждно за пред съда -контралетър или договор за издръжка и гледане. Имайте предвид, че дарението е извършено без да е упоменато задължението за гледане. Може ли да се добави допълнително
- vili76
- Нов потребител
vili76 написа:Кое е по-надеждно за пред съда -контралетър или договор за издръжка и гледане. Имайте предвид, че дарението е извършено без да е упоменато задължението за гледане. Може ли да се добави допълнително
Едва ли може дарението да се преобразува(трансформира) в договор за гледане и издръжка - явно колегата, който Ви го е препоръчал не е много наясно с материята?!
По-добрия вариант е "обратното писмо".Разбира се тук трябва да участват и Вашите баба и дядо, които да издадат същото. Най-добре е да Ви издадат и разписка, че са получили фиктивната сума от Вас, което по-късно ще улесни евентуалното доказване на симулацията и на свой ред ще доведе до париране претенциите на вуйчо Ви!
Успех..и както каза един колега по-горе - това наистина е злоупотреба с право
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Успех..и както каза един колега по-горе - това наистина е злоупотреба с право [/quote]
Така е, ама като няма друга възможност .
Така е, ама като няма друга възможност .
- vili76
- Нов потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|