- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И един въпрос за общоизвестните факти?
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
И един въпрос за общоизвестните факти?
Съдът ми иска доказателства за общоизвестни исторически факти.Водиме дело за имот,който е възстановен от ОСЗГ на друго лице,което няма документи за собственост,не го е заявило,но незнайно как се е сдобило с решение от ОСЗГ за имота ни.Имаме договори за покупко-продажба,имаме декларации за влизане в ТКЗС и всичко необходимо доказващо,че имота е наш.Но по договор за покупка имотът е в землище на село Бачево /тогава Годечка околия/,след 1945г. голяма част от землището остава в България,а самото село остава в Сърбия.Землището преминава към землищата на с.Калотина.Като имот в землище на с.Калотина, има декларация за влизане в ТКЗС от 1949г.Сега съдът иска да докажеме,че землището на с.Бачево е преминало към с.Калотина,но документите на ТКЗС са от 1949г. и там няма доказателства,че това е бивше землище на с.Бачево,защото е пет години след отнемане на териториите ни и никой не е вписал тези факти в ТКЗС.Вещото лице установи само една граница на имота ни и това,че не му е известно дали в Бачево има местност със същото име към момента и нашия нот.акт не е за там.Не се съобрази с декларацията от ТКСЗ,че този имот е влязъл в ТКСЗ в България.Установи само една граница защото лицето което съдиме се е сдобило и с имотите и на съседите ни,а третата граница не се възстановява на бившият му собственик защото е застроена част от митницата в имота му и не му го връщат.В момента неговият имот се води теретория на митницата.Съседката ми от западната страна осъди ОСЗГ /ПК/ през 1995г. и с решение на съда си възстанови имота.Никой тогава не е направил проблем,че в нот.акт от 1923г. пише,че това е землище на с.Бачево.Въпреки,че е представила скица от съда и решение на ПК,нейният имот с решение от 2004г. е възстановен на лицето което съдиме.В момента и тя е завела дело срещу него.Как да докажеме общоизвестният исторически факт за отнетите територии на България в съда?Адвокатът ми нищо не казва по тези искания и оставам с впечатление че иска да се откаже от делото,за това ви питам вас.
- scila
- Младши потребител
Re: И един въпрос за общоизвестните факти?
scila написа:Как да докажеме общоизвестният исторически факт за отнетите територии на България в съда?Адвокатът ми нищо не казва по тези искания и оставам с впечатление че иска да се откаже от делото,за това ви питам вас.
Общоизвестният исторически факт е Парижкият мирен договор от 1946 г год.Но в този довогор единствено е определена граничната линия между държавите България и Югославия.На практика Парижкият мирен договор е потвърдил границата от 1919 год.определена с Ньойския мирен договор.Нищо повече.Едва ли в един международен договор е упоменато точното описание на землищата.
По моето скромно мнение въпроса придобива малко международен елемент.На Ваше място бих се заинтересувал какви документи има в община Цариброд /Димитровград/ - днешна Сърбия,относно самото село Бачево /ако все още съществува/.
Казусът е много интересен и ще помоля и други колеги да изразят мнение.
- gosho72
- Потребител
От община Цариброд вече ми издадоха документи за землището но с.Бачево,че е преминало през 1946г.в българската територия и друго землище с такова име няма там.Относно землищата на граничните села има документи в гранична полиция /сега/,които вече не са секретни.От два имота в землището на с.Бачево,единият е със съд.заверка в Цариброд,другият в Годеч при покупката.Но най-интересен е факта,че до 1946г. е нямало никакви проблеми за българите от коя страна на границата е имота,въпреки Ньойския мирен договор,едва след 1946г.започват проблемите.Собствениците на имоти,които остават в Сърбия или България,са били задължени да ги обработват като сутрин след изгрев минават границата и се връщат преди залез,в зависимост къде живеят.Тогава е започнала една замяна на имоти,продажби,било е нещо ужасно според старите хора с които съм говорил.Повечето е трябвало да решават в коя държава ще живеят,българските села са обезлюдени още от тогава.За съжаление едва ли ще ни върнат отнетите територии.
- scila
- Младши потребител
Не съм много компететна по въпроса, но при условие, че сте адвокат, ми се обадате на тел. 0898-664-874, ще Ви дам тел. на един колега, който е много в час по темата, за да Ви помогне. Мисля, че трябва да накарате Съда да изиска от общината, или Вие да представите удостоверение от общината, където да пише, че имотът по нот. акт... е идентичен с имот...землище... Кметството си знае през годините как се е преименувало и как им са парцелите и нивите.
- ekostova
- Потребител
Не съм адвокат,а колкото до общината , не вярвам че ще издадат какъвто и да е документ,защото апетитите за имотите в митницата и покрай нея са големи, унищожени са умишлено и много документи,доказващи собствеността преди комунизма.Много от имотите там са наследствени,наследявани от поколения и купувани със стискане на ръка.Единственото доказателство за тези имоти са били данъчните книги,които много отдавна ги няма.Благодарение на това,че община Цариброд не е била заинтересована от тези имоти се пазят някои документи.Съседи които си върнаха имоти в зоната на митницата през 1995г.през съда в Сливница,нанесоха им ги в кадъстъра,преди 3-4 години останаха пак без имоти.Олимпи Кътев е издал акт за общинска собственост на зоната на митницата,като сам си е определил докъде е и в акта пише - бивши собственици - няма.Съдят областната управа,но е изчезнал регулационния план от 1995г.Имоти извън регулация са дадени от ОСЗГ на хора,които разполагат с пари и имотите не са техни.Всички потърпевши сме стигнали до заключение,че за пореден път нещо куца в нашата държава,след като съда възстановява имотите,а някой се подиграва със съдебните решения и не ги изпълнява, едва ли можеме да кажеме ,че живееме в правова държава.Чудя се докога съдиите ще търпят някой да се подиграва с труда им и да не изпълнява съдебни решения.
- scila
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|