начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

титулярката се връща, ама не!!!!!!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

титулярката се връща, ама не!!!!!!!

Мнениеот eludmilova » 13 Юли 2006, 13:33

Надявам се да получа съвет от вас. От днес съм без работа. Спретнаха ми номера, че титулярката, която замествам се връща, но това не е така.
Как мога да защитя правата си? Подличко е, да не говорим, че оставам без доходи...
:?
eludmilova
Нов потребител

Мнениеот fetisov » 13 Юли 2006, 14:36

Доколкото разбирам сте работили по трудов договор за заместване на работник, който отсъствува от работа т.е. по чл.68, ал.1, т.3 КТ. Ако наистина титулярът не се е завърнал, но Вас са Ви уволнили на това основание (т.е. поради завръщане на замествания на работа - чл.325, т.5 КТ) явно Ви остава един изход - да оспорите уволнението пред съответния РС относно неговата законосъобразност, като може да предявите и други искове. Установяването на така изложените от Вас факти ще доведе до признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна (+ уважаване на някой от другите предявени от Вас искания). Въпросът обаче е сериозен и във всички случаи не Ви съветвам да предприемате каквото и да е сама, без помощ от адвокат, която ще Ви е необходима за успешното водене на процеса.
fetisov
Потребител

?

Мнениеот eludmilova » 13 Юли 2006, 22:47

а колко би могло да струва заплащането на адвокат за едно такова дело?
eludmilova
Нов потребител

Мнениеот dani_ah » 14 Юли 2006, 10:28

Зависи от града от където сте. Около 100-150 лв.
dani_ah
Нов потребител

благодаря

Мнениеот eludmilova » 14 Юли 2006, 11:09

В София съм и си мисля, че си струва, въпреки че за безработен това не са малко пари. Ще опитам! Благодаря ви!
eludmilova
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 17 Юли 2006, 22:51

Наистина спрямо Вас са постъпили много некоректно !И точно по тази причина не трябва да се отказвате да потърсите необходимата ви правна защите по установения в КТ и ГПК ред !

Упълномощете си адвокат,който да ви представлява в исковия процес в съответния районен съд !Осъдената страна - в случая Вашият работодател ще заплати както полагащото Ви се обезщетение за незаконното уволнение,така и направените от Вас разноски по защитата !

Желая Ви успех !Надявам се,че след лошото идва и добро !
gosho72
Потребител

Мнениеот zidaromazach » 18 Юли 2006, 14:10

Аз понеже съм си по- прост и съм научил само няколко закона , единия от които НК се чудя дали тука няма да искочи някое престъпление по чл.311 от НК извършено от директора- съставил в кръга на службата си неистински официален документ. А? Лишаване от совобода до 5 години, лишаване от права там. Дикиш не знам дали ще хване но е добре при преговорите да се подготви една такава жалба, пък може и да не се стигне до съд. :roll:
zidaromazach
Потребител

Мнениеот portokal » 18 Юли 2006, 17:51

Успех, и дано нещата да са точно такива. Щото на първата ми месторабота извикаха една майка, която имаше назначена заместничка, да се "върне" на работа за 10-тина дни и после пак да си подаде молба за майчинство.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 18 Юли 2006, 18:28

zidaromazach написа:Аз понеже съм си по- прост и съм научил само няколко закона , единия от които НК се чудя дали тука няма да искочи някое престъпление по чл.311 от НК извършено от директора- съставил в кръга на службата си неистински официален документ. А? Лишаване от совобода до 5 години, лишаване от права там. Дикиш не знам дали ще хване но е добре при преговорите да се подготви една такава жалба, пък може и да не се стигне до съд. :roll:

С НК няма да мине ,не е съставомерно 311 НК , реда е по КТ и ще последва отмяна на заповедтта като незаконосъобразна и неправилна ,ще има обезщетение ,както и осигуровки от датата на уволнението до възстановяването ,ако лицето не е работило или е работило на -по-ниско платена длъжност и с по-нисък осигурителен праг.

НК урежда само в чл.172 от НК престъпления против трудовите права ,но в случая тоя член е неприложим ,защото първо трябва да се отмени заповедтта и решението да е влязло в сила ,после ако питащата се яви да заеме работата си и нея допуснат ,длъжностното лице ,което не е допусне ще осъществи състава на чл.172 ал.2 от НК .

И още нещо да допълня ,пуснете ли жалба само до прокуратура те така или инъче ще прекратят преписката ,но дакото я прекратят ще изтече срока за обжалване на заповедтта ,а той е 2 месечен.
Но можете да уведомите ИТ -тя поне ще им наложи ,ако наистина е така една глобичка ,а тя хич не е малка ето вижте
чл.414 КТ

Работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 5000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 250 до 1000 лв.
donna
Старши потребител

Мнениеот zidaromazach » 19 Юли 2006, 09:55

Тъй де- казах - не знам дали ще хване дикиш това с чл.311 и естествено не трябва само с това да се ограничи. Просто предложих да се попритисне работодателя при положение че наистина има данни за такова престъпление. Ако наистина не се е върнал титуляра, а е издадена такава заповед за прекратяване на ТД на това основание- защо да не е съставомерно. Нищо не пречи (все пак сме българи), да го натопим , опсс, да сезираме прокуратурата.
Пък за Инспекцията по труда доколкото съм говорил с техните юристи практиката им е да се намесват само при съществуващо все още трудово правоотношение. При вече прекратено било според тях работа на съда.
zidaromazach
Потребител

Мнениеот donna » 19 Юли 2006, 10:18

zidaromazach написа:Тъй де- казах - не знам дали ще хване дикиш това с чл.311 и естествено не трябва само с това да се ограничи. Просто предложих да се попритисне работодателя при положение че наистина има данни за такова престъпление. Ако наистина не се е върнал титуляра, а е издадена такава заповед за прекратяване на ТД на това основание- защо да не е съставомерно. Нищо не пречи (все пак сме българи), да го натопим , опсс, да сезираме прокуратурата.
Пък за Инспекцията по труда доколкото съм говорил с техните юристи практиката им е да се намесват само при съществуващо все още трудово правоотношение. При вече прекратено било според тях работа на съда.

Тука има един тънък момент в тоя случай тая ИТ така или инъче трябва да направи проверка , ако наистина титуляра не се е върнал ще го установи ,така или инъче ще трябва да отговори на жалбоподателя,който може да ползва отговора и в съда.
Инък при такова положение ,ако аз съм работодателя да видим какво мога да направя ..........върнал се титуляра и си пуснал същия ден отпуск /независимо акъв може и неплатен /,разрешено му е . Факт върнал се ,със самата молба ,че желае да се върне и да заеме ямстото си ето ти прекратяване д-ра на заместника ,пък за последващия отпуск ..........
И ще има достатъчно време от момента на получаване на иска да си оправя нещата -следствие иска пада.
И специално в тоя случай на уволнен работник ,ако титуляра не се е върнал ИТ установи това /разбира се при една внезапна проверка /следва да глоби тоя работодател , защото факт ,е че няма титуляр заел длъжността си и има нарушение на ТЗ. А дали работодателя ще отмени тогава заповедтта си /възможно е/ или работника ще го съди друг въпрос.
Личното ми мнение е съд ,явно е ,че дори да отмени сам работодателя заповедтта си /това може да стане до подаване на иск от работника в съда/ той заради ще намери друг "кусур" на тоя работник за да го изгони ,когато не те искат по-добре се махай и обжалвай , имаш право на обезщетение за времето през което си останал без работа ,но -не по вече от 6 заплати /това при Трудов договор/ ,ако те възстановят връщаш се за ден само ,имаш право и на отпуски за тоя период от уволнието до възстановяването/тъй като периода се признава за трудов стаж/ и като напуснеш на др. ден следва да ти ги платят тия отпуски ,ако не щат съд,за осигуровките писах по-горе.

А не е съставомерно, защото за защитата с/у незаконно уволнение си има специален ред и той е в КТ ,касаещ уволнията на различни основания по КТ , инъче при всяка заповед работодателя следва да бъде даван както му викат на прокурор ,да ама не, ако е обжалват и се отмени има си последици за тоя работодател по КТ ,ако е неправилна ,но не се обжалва ,влиза в сила и край, а ако съда е потвърди и решението е влязло в сила тогава тя ще е законосъобразна .
Преди време се опитах да направя нещо такова , ставаше дума за една тотално "сбъркана" трудова книжка и заповед ..........знам ,че има и друг ред съобразно КТ и НТКТС, но не стана доброволно да се поправят така да се каже .Опитах по реда който предлагаш ,поисках проверка ,но ме отговориха по граждански ред да си реша проблема и са прави мисля ,реда е друг и не се урежда от НК .
Имам предвид ,че името на работодателя беше грешно , на няколко места и по печатите беше писано нещо съвсем друго от действителното ,в заповедтта също и т.н.
donna
Старши потребител

Мнениеот kaka_vida » 20 Юли 2006, 19:34

Аз понеже си защитавам работодатели по принцип, си ги съветвам да прекратяват по този текст ако могат, но, естествено титулярът да е на работа поне няколко дни, за да не е пълен смях цялата схема.
kaka_vida
Младши потребител

Мнениеот eludmilova » 21 Юли 2006, 13:15

Сега се оказа, че титулярката се е върнала за малко и не знам какво ще последва от това, но ако след 10 дена наистина излезе отново в отпуск, това може ли да бъде доказано и използвано в съда?

Между другото става дума за голяма българска медия и за това не зна дали шефа ми няма да използва връзки и познанства...
eludmilova
Нов потребител

Мнениеот portokal » 21 Юли 2006, 13:55

но ако след 10 дена наистина излезе отново в отпуск, това може ли да бъде доказано и използвано в съда?

Ами при моята бивша колежка май не можа да свърши работа.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 21 Юли 2006, 14:30

eludmilova написа:Сега се оказа, че титулярката се е върнала за малко и не знам какво ще последва от това, но ако след 10 дена наистина излезе отново в отпуск, това може ли да бъде доказано и използвано в съда?

Между другото става дума за голяма българска медия и за това не зна дали шефа ми няма да използва връзки и познанства...

Титуляра се е върнал само за 10 дни ,фак е ,че се е евърнал.
Със завръщането на титуляра договора се прекратява ,нищо че е работил 10 дена и е излязъл отново в отпуск.
donna
Старши потребител

Правна клиника

Мнениеот darco » 21 Юли 2006, 17:21

eludmilova написа:В София съм и си мисля, че си струва, въпреки че за безработен това не са малко пари. Ще опитам! Благодаря ви!

Към някои университети в момента работят правни клиники, там студенти-юристи се занимават с правни казуси, в сътрудничеството на преподаватели в университетите - юристи с дългогодишен опит. Могат да ви помогнат - безплатно, проверете на място и ако решите че можете да се доверите - направете го. Това е сайтът на такава в София http://www.pravnaklinika.hit.bg/, не ви пречи да проверите.
Успех!
darco
Младши потребител

Re: титулярката се връща, ама не!!!!!!!

Мнениеот policai » 21 Юли 2006, 21:56

Може би има въпиюща несправедливост, но от зоконова гледна точка:

eludmilova написа:Надявам се да получа съвет от вас. От днес съм без работа. Спретнаха ми номера, че титулярката, която замествам се връща, но това не е така.
Как мога да защитя правата си? Подличко е, да не говорим, че оставам без доходи...
:?

[quote="eludmilova"]Сега се оказа, че титулярката се е върнала за малко и не знам какво ще последва от това, но ако след 10 дена наистина излезе отново в отпуск, това може ли да бъде доказано и използвано в съда?[/quote

[quote="donna"]
Титуляра се е върнал само за 10 дни ,фак е ,че се е евърнал.
Със завръщането на титуляра договора се прекратява ,нищо че е работил 10 дена и е излязъл отново в отпуск.[/quote

Съжалявям, но това е положението.
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Назад към Трудово право