начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ползване на платен годишен отпуск!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ползване на платен годишен отпуск!

Мнениеот suri » 17 Юли 2006, 20:32

Въпросът ми е следният: Заминавам на специализация в чужбина за две години и ми разрешиха неплатен служебен отпуск и да ползва платения си до изчерпването му! И така от 1.10.2006 г до 19.02.2007 ми е разрешено ползването на платения годишен отпуск за 2005 и 2006 год. и след това неплатен служебен. Искам да попитам след 19.02.2007 не бих ли могъл да ползвам някава платена отпуска за 2007 год и полага ли ми се такава? Благодаря!
suri
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 17 Юли 2006, 20:44

При положение, че тр. ви договор с настоящия работодател не е прекратен до 02.2007г. то за същата тази година Вие имате право да позлвате платен годишен отпуск. Принципно положение, е че отпускът се използва през годината за която се дължи. Това право на работника се реализира само СЪС СЪГЛАСИЕТО НА РАБОТОДАТЕЛЯ. Работникът подава молба като указва желания от него период, а работодателят я одобрява или не. В предприятия, където натовареността е голяма и няма достатъчно персонал е вероятно да липсва възможност работникът да ползва отпуската през годината, за която се дължи.
В този случай, работодателят е задължен до края на месец юни следващата година да осигури позлването на платения годищен отпуск. Ако той не изпълни така вмененото му от закона задължение, работникът има право от следващия месец с писмено двуседмично предизестие да укаже на работодателя си кога и колко ще позлва от полагащата му се отпуска. Работодателят само приема молбата без да има право да вземе каквото и да е становище или неодобрение.

Повече относно възможността за ползване на платен годишен отпуск можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот suri » 17 Юли 2006, 21:15

Благодаря Ви за бързия отговор! Значи за 2007 год ми се полага отпуска, но споре Вас дали в пълен размер за годината?Може ли от сега да , моля и тя да ми бъде разрешена или ще трябва някой упълномищен от мен да го прави през Февруари 2007?
suri
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 17 Юли 2006, 21:23

suri написа:Благодаря Ви за бързия отговор! Значи за 2007 год ми се полага отпуска, но споре Вас дали в пълен размер за годината?Може ли от сега да , моля и тя да ми бъде разрешена или ще трябва някой упълномищен от мен да го прави през Февруари 2007?

Полага ви се пълния размер на отпуската. За целта е необходимо работодателят Ви да се съгласи. Молбата ще трябва да е подписана от Вас. Затова го направете преди да заминете. Подгответе пълномощно на Ваш близък, който да занесе молбата през месец февруари.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право