Уважаеми участници във форума, случи ми се нещо отвратително, а именно: преди една година купих чрез агенция за недвижими имоти земеделска земя. За сделката упълномощих правоспособно юридическо лице, внесох капаро и сделката бе изповядана пред нотариус, вписана в Агенцията по вписвания, след това аз лично си направих пререгистрацията в местната служба "Земеделие и гори" (ОСЗГ) и започнах разни агромероприятия. След 14 месеца - тоест миналата седмица - узнах, че същият имот от една година преди моята сделка е бил продаден на друг човек.
Необходими са ми указания как максимално ефективно да действам.
Моят случай не е прецедент в практиката. Но ми се ще начинът за разрешаването му да се превърне в общественополезен прецедент и затова ви моля за колективна подкрепа. Иска ми се дори да направим тук във форума "паралелен процес" или пък - защо не - процес фарс. И това си струва и ще бъде еквивалент на реалността. Но все пак моля за съвсем сериозна помощ.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
SOS от един Агро-сървайвър
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Какво значи упълномощих юридическо лице според Вас, защо не поискахте от нотариуса преди сделката или след нея да ви издаде удостоверение за тежести и защо въобще ползвате измислени къщи за недвижими имоти. За сетен път се убеждавам ,че е необходимо процесуално представителство при сделки за недвижими имоти от нотариус или адвокат. Многократно съм разговарял с нотариуси и съм казвал, че те самите трябва да са заинтересовани да вкарат поправка в ГПК , но уви , лобито но "забогатели" хора от сделки с недвижими имоти в параламента е солидно и това не става. Сега ще се явявате в заседания до като ви се завие свят. Е дерзайте. За шансовете за успех не мога да кажа нищо защото не съм запознат в детайли с казуса Ви, споделям само позиция по това което прочетох.
- hristov67
- Младши потребител
Преди нотариалното изповядване, не си ли извадихте удостоверение за тежести? От него се вижда какво сделки са извършвани с този имот.
А ако имотът е бил продаден преди вашата сделка на трето лице, може да бъдете съдебно отстранен от това трето лице. При това положение вие можете да търсите от продавача връщане на платеното заедно с претърпените загуби и пропуснати ползи /ако няма уговорена неустойка в нотариалния акт/.
А ако имотът е бил продаден преди вашата сделка на трето лице, може да бъдете съдебно отстранен от това трето лице. При това положение вие можете да търсите от продавача връщане на платеното заедно с претърпените загуби и пропуснати ползи /ако няма уговорена неустойка в нотариалния акт/.
- ife
- Младши потребител
Re: SOS от един Агро-сървайвър
turnowski написа:Уважаеми участници във форума, случи ми се нещо отвратително, а именно: преди една година купих чрез агенция за недвижими имоти земеделска земя. За сделката упълномощих правоспособно юридическо лице, внесох капаро и сделката бе изповядана пред нотариус, вписана в Агенцията по вписвания, след това аз лично си направих пререгистрацията в местната служба "Земеделие и гори" (ОСЗГ) и започнах разни агромероприятия. След 14 месеца - тоест миналата седмица - узнах, че същият имот от една година преди моята сделка е бил продаден на друг човек.
Необходими са ми указания как максимално ефективно да действам.
Моят случай не е прецедент в практиката. Но ми се ще начинът за разрешаването му да се превърне в общественополезен прецедент и затова ви моля за колективна подкрепа. Иска ми се дори да направим тук във форума "паралелен процес" или пък - защо не - процес фарс. И това си струва и ще бъде еквивалент на реалността. Но все пак моля за съвсем сериозна помощ.
С две думи да разбирам ,че са ви продали чужд имот , реда за разваляне на тая продажба е в чл.189 от ЗЗД ,ако искате да не чакате да ви отстранят може вие да поискате разваляне на сделката .
Ако продадената вещ принадлежи изцяло на трето лице, купувачът може да развали продажбата по съдебен ред . В този случай продавачът е длъжен да върне на купувача платената цена и да му заплати разноските по договора, както и необходимите и полезни разноски за вещта. За другите вреди продавачът отговаря съгласно общите правила за неизпълнение на задължението.
Продавачът дължи връщане на цялата цена дори и когато вещта е била обезценена или предадена, но ако купувачът е извлякъл полза от поврежданията, които сам е направил, стойността на тази полза се приспада от сумата, която продавачът му дължи
И аз като колегата питам не поискахте ли преди изповядване на сделката удостоверение за тежести и защо се предоверехте на някаква агенция за недвижими имоти ...........
- donna
- Старши потребител
Добре ме нареди г-н hristo и благодаря. "Юридическо лице" означава адвокат, практикуващ член на адвокатската колегия, "упълномощих" означава дадох нотариално заверено пълномощно за две сделки, тоест "ОСТАВИХ ТОВА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ" точно защото исках нещата да са перфектни. С нотариуса имаше предварителен разговор именно за тежести, ипотеки, възбрани и др. върху имотите и устните уверения бяха, че всичко е наред. На агенцията изобщо не се доверих. Едната сделка е "чиста", тоест там не "изгърмях". Но все едно.
Благодаря особено много за конкретните насоки. Аз се изхвърлих, като казах, че не държа на самия имот, е, не държа, но ме боли, защото от Четвъртия кръстоносен поход насам единствено аз лях там земеделска пот.
Тече четвърти ден от УЗНАВАНЕТО на факта, че ми е продаден несъществуващ имот, който има друг собственик. Този друг собственик подава сигнал, че е склонен да се разберем, като му платя нещо и това хич не ми харесва, защото той също е ваш колега, от адвокатската гилдия, адвокат и на най-първия собственик. Мисля, че тук доста "мирише". Не трябва да приемам никакви споразумения, нали? Само на чисто, каквото реши съдът!
Моля за още съвети, моля ви и благодаря!
Благодаря особено много за конкретните насоки. Аз се изхвърлих, като казах, че не държа на самия имот, е, не държа, но ме боли, защото от Четвъртия кръстоносен поход насам единствено аз лях там земеделска пот.
Тече четвърти ден от УЗНАВАНЕТО на факта, че ми е продаден несъществуващ имот, който има друг собственик. Този друг собственик подава сигнал, че е склонен да се разберем, като му платя нещо и това хич не ми харесва, защото той също е ваш колега, от адвокатската гилдия, адвокат и на най-първия собственик. Мисля, че тук доста "мирише". Не трябва да приемам никакви споразумения, нали? Само на чисто, каквото реши съдът!
- turnowski
- Нов потребител
turnowski написа:Добре ме нареди г-н hristo и благодаря. "Юридическо лице" означава адвокат, практикуващ член на адвокатската колегия, "упълномощих" означава дадох нотариално заверено пълномощно за две сделки, тоест "ОСТАВИХ ТОВА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ" точно защото исках нещата да са перфектни. С нотариуса имаше предварителен разговор именно за тежести, ипотеки, възбрани и др. върху имотите и устните уверения бяха, че всичко е наред. На агенцията изобщо не се доверих. Едната сделка е "чиста", тоест там не "изгърмях". Но все едно.
Много съжелявам за това ,което се е случило постъпили са отвратително с вас .
Адвоката не е юридическо ,а физическо лице ,но както и да е ,аз от своя страна бих заложила на съда /все пак добре е да знаете ,че съдебното производство няма да приключи за ден два /,не бих се споразумявала с никого .
Не е трябвало да вярвате на устни уверения ,а да се снабдите с удостоверение за тежести тогава тоя проблем сега нямаше да го имате ,но както казвате упълномощили сте колега и за жалост той не си е свършил работата .
- donna
- Старши потребител
Е точно това, което си мислите че "Юридическо лице" означава адвокат ама хич не отговаря на това което е реално , за пълномощното ви не искам да говоря не съм го видял, а пък на какви "професионалисти" сте се доверили още повече . Не се сърдете на колегата адвокат той просто си търси правата. Не знам какво си мислите за устните справки ама аз вярвам само на документи и съм вдигал на главата си цяла служба по вписванията и един съд в някой си град , за да ми направят удостоверения за тежести за 10 години назад ,за да съм убеден че имотите които се ипотекират са чисти и нямат вписвания , възбрани, тежести и др.др. Не се сърдете, че Ви казвам, че сте сбъркал много.Сега е момента да се мисли какво ще се прави и си търсете правата до дупка. Вижте горе колегата ви сочи ЗЗД и този път се доверете наистина на професионалисти и си направете обезпечения на бъдещия или вече предявен иск спрямо вашия продавач. Това означава да го проучете какво имущество има и да се объренете към съд по реда на чл.308 и сл от ГПК , като представите доказателства ,за да ви допуснат обезпеченията .Така че сега се нуждате повече от всякога от адвокат ако искате да ви защитят правата.
- hristov67
- Младши потребител
Това е да си лаик, наистина юридическо лице в обикновената реч ще рече лице с юридическа квалификация, но за вас има коренно различен смисъл ха ха ха
Благодаря ви, много сили ми даде и ми дава вашата подкрепа.
Благодаря ви, много сили ми даде и ми дава вашата подкрепа.
- turnowski
- Нов потребител
Е да ви кажа честно заслужавате си съдбата след като мислите че хора които са взели отношение по вашия казус са лаици. Благодаря за ха ха , ама кой се смее последен в случая май не сте Вие.!?!
- hristov67
- Младши потребител
С цялото ми уважение към вас, г-н Христов, към участниците във форума и юридическата колегия изобщо, пояснявам, че аз съм лаикът, за когото "юридическо лице" означава "лице с юридическа квалификация" , и "ха ха ха" е собствената ми самоирония, защото наистина, лицето с юридическа квалификация е "физическо лице".
Съжалявам, че предходната ми бележка не е била написана така, че да не позволи друго тълкувание.
Приемете извиненията ми.
Съжалявам, че предходната ми бележка не е била написана така, че да не позволи друго тълкувание.
Приемете извиненията ми.
- turnowski
- Нов потребител
моят съвет е/освен, че можете да направите всичко това, което ви казаха колегите/ и да потърсите отново юридическа помощ, за да проверите дали всичко е наред с първата сделка, вероятността тя да е нищожна е много малкоа, но все пак пробвайте, ако се окаже така вие оставате собственик
- lodor
- Младши потребител
Благодаря ви, Iodor, наистина храня една такава малка надеждица. Съветите тук бяха изключително полезни, мъмренето също. Още веднъж съжалявам, не че се изразих точно и Hristov се засегна. Именно аз съм лаикът и поднасям извиненията си за моите емоционални изблици.
- turnowski
- Нов потребител
Дали съм се засегнал едва ли е толкова важно Вие , търсехте помощ , а ние се опитваме да дадем мнение като не казваме, че е изключително вярно и крайно . Не крия аз имам крайно негативно отношение към агенциите за недвижими имоти ,не защото са ми "изяли" хляба (аз работя в областта на търговското право и др). Защото в по-голяма си част в агенциите работят хора ,които са меко казано неграмотни и се интересуват само от двата процента от двете страни , виждал съм всякакви екземпляри , а има и колеги но те са рядкост. Така че дерзайте. И се ползвайте само от адвокати и най -лошия адвокат ако има такъв е по-добър от агенция за недвижими имоти.Успех в залата.
- hristov67
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|