Здравейте,
Не съм Юрист или Адвокад, но бих искал да попитам нещо, и ще се радвам ако някой ми отгорови.
Преди време на Родителите ми бе предоставен имот за стопанисване от държавата. Нямам представа какви са били точно условията , но по "Татово" време ги раздаваха ... предполагам някои от вас са наясно за какво става въпрос.
Та въпроса ми е, след като до сега не се е чуло подобен вид раздадени имоти да се взимат обратно от хората, възможно ли е да се придобие нотариален акт на такъв имот?
Проблемът е че имотът не е стопансиван от доста време, не са му плащани данъци, и дефакто не се знае какъв му е статуса.
Разполагам с някакъви документи с които е даден за стопанисване.
Има ли изобщо някакъв шанс да стане нещо, или просто си губя времето.
Благодаря за вниманието. И се надявам, че някои ще се отзове с отговор.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос, моля помогнете.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
ЗС Чл. 86. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., доп., бр. 33 от 1996 г.) Не може да се придобие по давност вещ, която е публична държавна или общинска собственост.
Провери статута му и ако не е публична държавна или общинска собственост, можеш да се пробваш да извадиш нот. акт по обстоятелствена проверка. Нотариуса ще ти каже какво е необходимо, но във всички случаи си намери свидетели за да се докаже владението ти. То следва да е над 10 год.
Провери статута му и ако не е публична държавна или общинска собственост, можеш да се пробваш да извадиш нот. акт по обстоятелствена проверка. Нотариуса ще ти каже какво е необходимо, но във всички случаи си намери свидетели за да се докаже владението ти. То следва да е над 10 год.
- tankovbg
- Потребител
tankovbg написа:ЗС Чл. 86. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., доп., бр. 33 от 1996 г.) Не може да се придобие по давност вещ, която е публична държавна или общинска собственост.
И ако е частна държавна или общинска собственост кво .........я да видим какво приеха наскоро
ЗАКОН ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА (ИЗВ., БР. 92 ОТ 1951 Г.)
В сила от 01.06.2006 г.
Обн. ДВ. бр.46 от 6 Юни 2006г.
§ 1. Спира за срок 7 месеца, считано от 31 май 2006 г., давността за придобиване на държавни и общински имоти.
Заключителни разпоредби
§ 2. Законът влиза в сила от 1 юни 2006 г.
-------------------------
Законът е приет от 40-то Народно събрание на 1 юни 2006 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.
Към момента просто не може да се снабдиш с НА по обстоятелствена проверка .
- donna
- Старши потребител
Първо благодаря за отговорите.
До колкото разбрах, земята е дадена за стопанисване по някакъв закон за пустеещи земи. Като условието е било 15 години да се стопанисва имота след което става собственост на човека / хората който го стопанисват?
За свидетели не е проблем, Земята е дадена на мойто семейство и на още 1но семейство, като земята е 1на с 2 идеални части. Та тези хора могат ли да бъдат свидетели?
Отностно 2рия отговор, ми не разбрах. В крайна сметка, има ли дори минимален шанс или няма абсолутно никакъв.
Благодаря още веднъж за помоща
Камен
До колкото разбрах, земята е дадена за стопанисване по някакъв закон за пустеещи земи. Като условието е било 15 години да се стопанисва имота след което става собственост на човека / хората който го стопанисват?
За свидетели не е проблем, Земята е дадена на мойто семейство и на още 1но семейство, като земята е 1на с 2 идеални части. Та тези хора могат ли да бъдат свидетели?
Отностно 2рия отговор, ми не разбрах. В крайна сметка, има ли дори минимален шанс или няма абсолутно никакъв.
Камен
- stoner
- Нов потребител
stoner написа:Първо благодаря за отговорите.
Камен
Вижте до тук нищо не сте казали -земята била дадена по някакъв закон .......кой закон от кога ,кога е дадена , по соц време ,разбирам че е така щото сте писали Татово време имаше доста интересни закончета /по соц време имаше там едни ограничения ,ккаво са ви дали лозе ли или нещо от сорта ,колко декара /,така ,че какво и как ви е дадено само господ знае ,какво ви пише в документите .
Сега проверихте ли какъв е статута на земята .....и т.н.
- donna
- Старши потребител
"......До колкото разбрах, земята е дадена за стопанисване по някакъв закон за пустеещи земи. Като условието е било 15 години да се стопанисва имота след което става собственост на човека / хората който го стопанисват?......"
На така поставени въпроси не може да се отговори защото:
1. Такъв закон не си спомням да е имало.
2. Имаше едно постановление, по силата на което раздаваха такива парцели от общините (нещо от рода на самозадоволяване), аз също имах такъв но го изоставих.
3. По късно след 1989 год. беше предоставена възможност на тези, които са построили масивни постройки да платят по някакви си цени и те станаха собственици, на останалите тези земи бяха върнати на действителните им собственици.
4. Дали обаче тези лица са били владелци или държатели на имота ? Защото ако е последното (по вероятно) няма как да придобиват по давност.
На така поставени въпроси не може да се отговори защото:
1. Такъв закон не си спомням да е имало.
2. Имаше едно постановление, по силата на което раздаваха такива парцели от общините (нещо от рода на самозадоволяване), аз също имах такъв но го изоставих.
3. По късно след 1989 год. беше предоставена възможност на тези, които са построили масивни постройки да платят по някакви си цени и те станаха собственици, на останалите тези земи бяха върнати на действителните им собственици.
4. Дали обаче тези лица са били владелци или държатели на имота ? Защото ако е последното (по вероятно) няма как да придобиват по давност.
- tankovbg
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|