начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Удръжки върху заплатата?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удръжки върху заплатата?

Мнениеот donchaz » 10 Юли 2006, 19:34

Здравейте,
Имам проблем от следното естество:
Работя на заплата 160лв. по договор, а реално вземам по малко 140лв и някакви стотинки... на въпроса защо вземам толкова шефовете ми отговориха че имам удръжки за осигуряване...
Та въпроса ми е имат ли право по закон да ми удържат и ако имат за какво ми удържат и какъв е процента...
Ако също ми предоставите линк към такава информация също ще се радвам...
Предварително благодаря!
Последна промяна donchaz на 11 Юни 2008, 11:32, променена общо 2 пъти
donchaz
Младши потребител

Мнениеот fetisov » 11 Юли 2006, 18:14

Ако действително Ви правят удръжки от трудовото Ви възнаграждение за осигурителни вноски, те имат право да го правят на основание чл.272, ал.1, т.4 КТ: "Без съгласието на работника или служителя не могат да се правят удръжки от трудовото му възнаграждение освен за .... осигурителни вноски, които са за сметка на работника или служителя, осигурен за всички осигурителни случаи".
Една част от общия размер на тези осигуровки се поема от работника (т.е. от неговото трудово възнаграждение), като % е определен в КСО, а общият размер на осигуровките зависи от конкретната Ви работа и по-точно: от размера на трудовото Ви възнаграждение, върху което Ви осигуряват.
fetisov
Потребител

Мнениеот di_jankova » 13 Юли 2006, 14:51

При основна заплата 160 лв., в случай, че нямаш навършени 3 години стаж, за да ти бъде начислена сума за клас прослужено време, след законовите удръжки за сметка на работника, които се правят се получава чиста сума за получаване 140, 12 лв. А процентите за сметка на работника са следните: фонд "Пенсия" - 6,65%, фонд "Общо заболяване" - 1,225%, ПКБ - 1,05%, ЗО - 2,1%, ДЗПО - 1,4%, или общо 12,425% /това в случай, че си роден след 31 декември 1959 г., както предполагам, че е/.Оттук изчислението е лесно 160*12,425% = 19,88 лв., като това е сумата, която се удържа от твоята заплата, или 160-19,88= 140,12 лв.
di_jankova
Нов потребител

Назад към Трудово право