начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Трудов спор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудов спор

Мнениеот viksus » 07 Юли 2006, 22:18

Имам две питания
Как се процидира в случай на изнудване от страна на работодател спрямо работник. Бях заплашен от шефа си, че ако утре (събота) не отида на работа ще ми отреже голяма част от заплащането.

И второ, работим с химикали на които изрично е подчертано, че са токсични и упойващи, без никакви предпазни средства освен ръкавици. Няколко пъти се стига до разговори за набавянето им... но до сега вече 4-та година, без резултатно. Става въпрос за ацетоно производни и химикали съдържащи дихлорметан.
viksus
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 08 Юли 2006, 02:25

Сигнализирайте съответната Областна инспкеция по труда. По отношение на здравословните и безопасни условия на труд са много стриктни и изискващи.

Също така можете да потърсите помощ и от местните структури на синдикатите.

Нещо повече. Кодекса на труда ви предоставя правото да откажете да полагане трудовата си сила, докато работодателят ви не осигури изискуемите условия за работа /чл.127 ал. 1 т. 3 КТ във връзка с чл.283 - чл.290. от КТ /.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Re: Трудов спор

Мнениеот donna » 08 Юли 2006, 09:38

viksus написа:Имам две питания
Как се процидира в случай на изнудване от страна на работодател спрямо работник. Бях заплашен от шефа си, че ако утре (събота) не отида на работа ще ми отреже голяма част от заплащането.

И второ, работим с химикали на които изрично е подчертано, че са токсични и упойващи, без никакви предпазни средства освен ръкавици. Няколко пъти се стига до разговори за набавянето им... но до сега вече 4-та година, без резултатно. Става въпрос за ацетоно производни и химикали съдържащи дихлорметан.

Във всяко предприятие се утвърждава списък на работните места и видовете работа, за които на работещите се осигуряват лични предпазни средства и специални работни облекла, определят се видът, сроковете за износване и условията за използването им.
Списъците се обявяват пред работещите.
Всички разходи по доставката и поддържането на личните предпазни средства и специалните работни облекла са за сметка на предприятието.
Мерена ли е концинтрацията на ацетона в какви граници е ?
Трябва де е правена оценка на риска ,какво пише там ,ако сте я вижда ли де ?
Да уведоми синдикатите .........тия са последните които беха свършили нещо , а 4г. ИТ не направи ли проверка ...........на тия аз лично много не им вярвам.

Що се отнася до извънредния труд*такъв ще е труда който искат да положите в съботата* , той се полага по изключение
за извършване на работа във връзка с отбраната на страната;
за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от кризи;
за извършване на неотложни обществено необходими работи по възстановяване на водоснабдяването, електроснабдяването, отоплението, канализацията, транспорта и съобщителните връзки и оказване на медицинска помощ;
за извършване на аварийно-възстановителни работи и поправки в работните помещения, на машини или на други съоръжения;
за довършване на започната работа, която не може да бъде извършена през редовното работно време - ако прекъсването й може да доведе до опасност за живота или здравето на хората и до повреждане на машини и материали;
за извършване на усилена сезонна работа.

Но съгласно чл.148 от КТ-Работникът или служителят има право да откаже полагане на извънреден труд, когато не са спазени правилата на кодекса на труда , на друг нормативен акт или на колективния трудов договор.

Шефът ви няма право да ви одреже голяма част от заплатата ,удръжките ,които могат да се правят от РЗ са в чл.272 от КТ

Удръжки от трудовото възнаграждение
Чл. 272. Без съгласието на работника или служителя не могат да се правят удръжки от трудовото му възнаграждение освен за:
1. получени аванси;
2. надвзети суми вследствие на технически грешки;
3. данъци, които по специални закони могат да се удържат от трудовото възнаграждение;
4. осигурителни вноски, които са за сметка на работника или служителя, осигурен за всички осигурителни случаи;
5. запори, наложени по съответния ред;
6. удръжки в случая по чл. 210, ал. 4. КТ
(2) Общият размер на месечните удръжки по предходната алинея не може да надвишава размера, установен с Гражданския процесуален кодекс.
donna
Старши потребител

Мнениеот viksus » 10 Юли 2006, 17:40

Явих се в събота на работа , против волята си, работих 5 часа и днес моят началник ми връчи предизвестие по чл.328, ал. 1 т.3 и 5 от КТ за прекратяване на трудовите правоотношения.
viksus
Нов потребител

Мнениеот viksus » 10 Юли 2006, 18:16

Искам да стане ясно, че мотив за предизвестието е отказ от моя страна да се явя на работа в събота 08.07.2006г. както и донос от колега, че съм влияел негативно на останалите работници в предприятието. Като това негативно влияние, е споделеното несъгласие за задължаващите ни ни фактори за извършването на извънреден труд. Както споменах вече, бях заплашен от работодателя с орязване на около 2/3 от месечната ми заплата, за неявяване на работа в събота.

Запознат съм с Чл.143 до Чл. 150 от КТ и констатирам нарушения от страна на работодателя, заради които съм с предизвестие за уволнение.

П.П. Не съм подписал предизвестието и това може ли да ми помогне в по-нататъчни мой деиствия за защита на интересите ми?

Какви действия трябва да предприема от тук, нататък?
viksus
Нов потребител

Мнениеот fetisov » 11 Юли 2006, 17:58

След като сте запознат с чл.143-150 КТ вероятно можете да прецените дали наложеният Ви от страна на работодателя извънреден труд попада в изключителните хипотези на чл.144 и ако не е - имате си пълното право по чл.148.
Но след като вече Ви е връчено предизвестие по чл.328, ал.1, т.3 и 5 КТ въпросът минава на друга плоскост, а именно - законността на така извършеното (или предстоящо да стане факт с изтичане на срока на това предизвестие) уволнение. Това че не сте подписал предизвестието едва ли ще е сериозна пречка за намеренията на шефа Ви, тъй като такъв отказ може да се установи и чрез свидетели (а за него надали ще е трудно да ги намери, в случай, че при отказа Ви те не са установили този факт с подписите си или не са го сторили след това, без Ваше знание). Затова не се уповавайте на този отказ. По-важното е друго: след изтичане на срока на предизвестието уволнението вече става факт дори работодателят да не предприема други действия, а може и преди това да стане, ако реши да не спази срока на това предизвестие и Ви връчи изрична заповед в този смисъл (има такава възможност, дължи се само обезщетение за неспазения срок на предизвестието). При това положение за Вас остава възможността да атакувате уволнението относно неговата законосъобразност пред съответния районен съд, като поискате признаването му за незаконно и неговата отмяна, възстановяването Ви на предишната работа и обезщетение за 6-месечен срок за оставането Ви без работа - искове по чл.344, ал.1, т.1-3 КТ. От така описаната от Вас фактическа обстановка мисля, че имате всички шансове да успеете в това дело (още повече, че законосъобразността на уволнението според трайната съд. практика се доказва от работодателя, а в тази хипотеза ще му е трудно, предполагам.). При всички случаи тук ще Ви е необходима помощта на адвокат, но най-важното е, че тези искове се погасяват по давност в 2-месечен срок след извършване на уволнението - чл.358, ал.1, т.2 in fine. Така че дотогава трябва да сте решили дали ще предприемете тази стъпка, но при изложените от Вас факти едва ли имате друг изход, освен ако не решите просто да махнете с ръка (а и не е хубаво да чакате последния момент - все пак и колегата ще има работа за завеждане на делото и ще му е нужно време). Успех!
fetisov
Потребител

Назад към Трудово право