начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Придобиване на апартамент на основание давностно владание

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на апартамент на основание давностно владание

Мнениеот chrisss » 07 Юли 2006, 14:49

Казусът е следният.
Имам сключен предварителен договор за покупка на апартамент със следните характеристики:
1. Закупен е от семейство през 1990 година.от общината чрез договор за продажба
2. През 1996 г. съпрузите се развеждат като апартамента е предоставен от съдът за ползване на съпругата и двете им деца (малолетни по това време)
3. През април тази година съпругата придобива и другата 1/2 част от него собственост на съпруга на основание давностно владание, за което си е извадила нотариален акт
4. След това го прехвърля с дарение на дъщерята
5. В момента за него имам сключен предварителен договор за покупко продажба
Кажете моля има ли за какво да се притеснявам (например бившия съпруг да ми създаде някякви проблеми, дали би могъл да оспори продажбата, и ако да, доколко е защитен моят интерес) и как трябва да бъде оформен Нотариалния акт така че да няма проблеми за мен след това.
Благодаря предварително.
chrisss
Нов потребител

Мнениеот elenakotzeva » 07 Юли 2006, 15:00

Продажбата не може да оспори, но като нищо може да събори в съда давностното владение.

Не ви ли смущава факта, че съпругата и дъщеря й бързат да се отърват от имота още същата година, в която е извършена обстоятелствената проверка?

Предполагам и цената, на която го продават е изгодна, т.е. по-ниска от средните цени на имотите в района.

Аз лично не бих си купила такъв имот.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот chrisss » 07 Юли 2006, 15:39

1. Въпросът е как "събарянето" на давностното владение ще рефлектира върху продажбата т.е защитени ли са моите интереси?
2. Да, факта който цитирате ме притеснява в известна степен, и затова съм изложил целият казус тук.
3. Цената не е по-ниска, средната за района е.
chrisss
Нов потребител

Мнениеот elenakotzeva » 07 Юли 2006, 18:13

Теоретично, ако няма вписана искова молба, вие сте добросъвестен купувач.
Но живеем в България и всякакви съдебни решения са възможни.
Според мен съпругът не знае, че бившата му жена е станала собственик на основание давностно владение и ако разбере ще си търси правата.
Решението е ваше, но според мен това е проблемен имот, т.е. голяма е вероятността за него да се водят дела. Ако започне процес ще ви призовават в съда като необходим другар на ответницата, т.е жената и т.н., общо взето има шанс да "влезете в приключение".

При кой нотариус е правена обст. проверка?
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот bartol » 07 Юли 2006, 18:47

Бившият съпруг винаги може да предяви иск срещу всяко трето лице, независимо от броя на прехвърлителните сделки и да иска своята 1/2 част от имота. Добросъвестността на последващите приобретатели е без значение, никакви актове не могат да се противопоставят на действителния собственик, ако твърдяната давност не е изтекла или не са били демонстрирани действия против съпруга в предвидения срок.
Общо взето работата е несигурна - издирете бившия съпруг и проучете случая, а ако е в неизвестност или в чужбина - налице е безспорен риск.
bartol
Потребител

Мнениеот monteskio » 07 Юли 2006, 19:05

chrisss написа:1. Въпросът е как "събарянето" на давностното владение ще рефлектира върху продажбата т.е защитени ли са моите интереси?
2. Да, факта който цитирате ме притеснява в известна степен, и затова съм изложил целият казус тук.
3. Цената не е по-ниска, средната за района е.

Както каза колегата по-горе - " имотът е проблемен ". Констативния акт за правото на собственост на 1/2 ид.част и следващите го за тази ид.част следва да бъдат обезсилени съгласно чл.431 ал. 2 ГПк при предявен ревандикационен иск от съпруга срещу настоящия владелец.

Най-вероятно съпругът ще спечели делото. От една страна ще се докаже, че дъщерята е придобила правото на собствебост от несобственик. Това е така, защото съпругата не е имала право да придобие собствеността по давност, понеже не е притежавала качеството ВЛАДЕЛЕЦ, а е била ДЪРЖАТЕЛ на имота/чл.68 ал. 2 ЗС/

В случай, че сте дали капапо и искае да си го възстановите трябва да поставите продавача в невъзможност да изпълни задълженията си. Подобна ситуация би се случила, ако се свържите със съпруга и го уведомите за ивършените сделки. За да си запазите анонимността можете да му изпратите само преписи от нотариалните актове.
След като той се запознае най-вероятно ще предприеме действия за да защити интересите си и да обезсили н.актове. Ще се наложи да впише възбрана , искова молба.

А тази ситуация ще ви ползва вас. Продавачът / най-вероятно / се е задължил да ви прехвърли имота чист от всякакви " тежести ", но в случая ще бъде поставен в невъзможност да изпълни своето задължение. В тази връзка , за вас ще бъде открита правната възможност да развалите договора и да искате капаро в двоен размер.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот d_d » 08 Юли 2006, 14:29

Определено съпругата не е придобила по давност половината от имота , която е на съпругът. За да го придобие е следвало да има 10 години владение за себе си. Бракът е прекратен през 1996, и до 2006 са точно тези 10 години, които и трябват, НО през една част от тях, която по моите сметки е не по-малка от 4 години, спъругата не е владяла другата половина за себе си , а го е ползвала въз основа на съдебното решение.
През 1996 год децата са били малолетни- следователно до навършване на пълнолетието на по-малкото от тях са поне 4, да не кажа и 5 години, през които давност не е текла
d_d
Потребител

Назад към Имотни казуси