начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Спешно по имотен въпрос

Казуси за недвижими имоти

Спешно по имотен въпрос

Мнениеот athlon » 05 Юли 2006, 17:11

Имам следния проблем - Майка ми и леля ми имат наследствен имот. преди седмица са подписали документ със заглавие “Договор”, вкъщи с потенциален купувач - частно лице (представляващо фирма). Документът е със следното съдържание:
Договор
Днес ***,** и **, като наследници на еди кого си и фирма ** сключиха настоящия договор за следното:
1. Обявяват за продажба имот ** (описан подробно)
2. Постигнато е съгласие между фирмата и наследниците за продажба на имота за ** лева.
3. Задължават се да го продадат до 30 дни, след която дата договора е нищожен и могат да го продават на други лица.
Понеже това го научих по телефона и почнах да се притеснявам имам някои въпроси:
Не е упоменато какво следва ако продадат имота на друг (да кажем утре) - нормално ли е да има такава клауза?
Може ли купувача ако е недобросъвестен да предприеме мерки и с техните данни и подписи да се извади фалшив нот.акт?
То е ясно, че ще се търси адвокат за сделката по-нататък (след дъжд качулка), но все пак има ли някаква опасност за собствеността при така подписания документ?
Благодаря за отговорите.
athlon
Нов потребител

Мнениеот elenakotzeva » 05 Юли 2006, 17:23

Кажете ми имота по инициатива на вашите роднини ли се продава или този "Представител" сам е дошъл в дома им да им предлага сделката?
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот athlon » 05 Юли 2006, 17:33

По тяхно желание се продава (искат да го продадат). Купувача е разбрал от обяви/познати.
athlon
Нов потребител

Мнениеот elenakotzeva » 05 Юли 2006, 17:37

Питам, защото обикновенно измамниците сами звънят по вратите и тогава си е за притеснение.
А иначе - трудно е да се прецени договора така във форума, покажете го на юрист.
От това, което пишете, не се разбира тази фирма купувач ли е или посредник.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот athlon » 05 Юли 2006, 17:42

Твърди, че е купувач - аз по-скоро питам могат ли да им "откраднат" имота с тоя документ, който са подписали (вероятно е предварителен договор)- а за адвокат - задължително (ако не е късно). Благодаря.
athlon
Нов потребител

Мнениеот elenakotzeva » 05 Юли 2006, 17:51

Трудно могат да "откраднат" имота - за да стане това, трябва да се направят доста фалшификации.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот athlon » 05 Юли 2006, 17:51

И още нещо - дължи ли се данък по ЗОДФЛ и данък наследство. Благодаря.
athlon
Нов потребител

Мнениеот irina_van » 05 Юли 2006, 19:59

Господине/госпожо,
С договор или предварителен договор не може да се продаде недвижим имот- те нямат транслативен ефект, т.е. не прехвърлят собственосттта, ще е необходим нотариален акт, който да бъде подписан от продавачите и купувача пред Нотариус. Сигурна съм, че на последък са зачестили имотните измами, но не виждам нищо необикновено в това някой да сключи предварителен договор- той е договор, създаващ сигурност, а не смут в гражданските и търговски взаимоотношения, процедурата за обявяването му за окончателна е улеснена, по него обикновено се заплаща капаро от купувача, за да се покаже сигурна воля за бъдещата покупко- продажба в нотариална форма. За мен е странна клаузата, че предварителният договор е нищожен след един месец, би ми било интересно да ми дадете повече подробности, ако купувачът е оставил пари какво става с тях и подробности в този ред на мисли.
irina_van
Потребител

Мнениеот irina_van » 05 Юли 2006, 20:04

Данък наследство не съществува вече. Според ЗОДФЛ, който цитирате в неговия чл.18 (2) Не се смята за доход полученото при продажба или замяна на имущество, придобито по наследство, завет, дарение и на реституирано имущество, както и наследствата и даренията.
irina_van
Потребител

Назад към Имотни казуси