начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

трудов договор при смяна юридическото лице собственик

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудов договор при смяна юридическото лице собственик

Мнениеот lexi » 02 Юли 2006, 21:03

Здравейте,
работя няколко години на безсрочен договор във еоод, собственик на търговски обекти. Сега част от търговските обекти /и този, в който работя / преминават в собственост на новосъздавено оод.
Не мога да уточня дали притежателя на еоод-то е съсобственик на новото оод.
Персонала се запазва. Подписахме молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие. Сега предстои преназначаване в новото оод, като това което ни дават да подпишем е изпитателен договор за 6 месеца в полза на работодателя. За този тип договор не сме предупредени предварително.

Въпросите са ми - имат ли право договора да е изпитателен, като няма никакви промени в обекта, позициите и длъжностните характеристики са същите, тъй като гледам чл. 130в? В правото ли съм да изкам безсрочен договор?

Трябва ли предварително да ни уведомят за новия вид трудов договор и ако да, това задължително писмено ли трябва да бъде, тъй като гледам чл. 130б? Ако не са спазили КТ в този случай, какви биха били санкциите за тях?

В описания по-горе случай какъв друг вариант за освобождаване на служителите по-изгоден за тях има освен прекратяване по взаимно съгласие?

След като съм подписал моблата, мога ли да не подпиша заповедта за прекратяване по взаимно съгласие, ако има по-добър за мен вариант?

Какво е най-доброто, което мога да напрява в тази ситуация?

Благодаря ви предварително за съдействието.
lexi
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 02 Юли 2006, 21:12

Според мен, най-доброто което можете да нарпавите е да е да ползввате платена правна консултация от адвокат, практикуващ предимно в областта на трудовото право. Ако посочите от кой град сте, мога да ви препоръчам колега. Само по този начин вашите права и законни интереси в тази иначе комплицирана ситуация ще бъдадт защитени по-най-добрия начин.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот lexi » 02 Юли 2006, 23:52

От София съм. Ще съм Ви благодарен да ми препоръчате адвокат по трудово-правни взаимоотношения.
lexi
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 05 Юли 2006, 15:40

Здравейте,

Колегата е адвокат Гергана Костакиева. Повече информация относно възможността за уговаряне на среща във връзка с разрешаване на така поставения от вас проблем можете да получите тук: http://lex.bg/members/gery/

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 05 Юли 2006, 15:47

Персонала се запазва. Подписахме молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие. Сега предстои преназначаване в новото оод, като това което ни дават да подпишем е изпитателен договор за 6 месеца в полза на работодателя. За този тип договор не сме предупредени предварително

Мда... неприятно... От там нататъка се сключват нови договори.
А всичко е можело да бъде по чл.123 от КТ
prnedev
Активен потребител

Мнениеот lexi » 07 Юли 2006, 10:39

Молбата за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие беше набрана като текст от работодателя, но тя беше написана като молба от служителя.

В нея пишеше - име, фамилия, на длъжност, мола да бъда осводобен от заеманта позиция и подписа беше на работника, като молбата се връчваше на работодателя.

Ако съм подписал тази молба, и сега ми дадат заповедта за прекратяване на Т правоотношение по взаимно съгласие и не я подпиша, тя невалидна ли е?

Как в този случай / виж поясненията в началото на темата/ може работодателя да ме уволни? Може ли да е чл. поради съкращаване на дейността или промяна на собственика или има друг по-изгоден начин за работодателя да ми прекрати ТД?

Благодаря ви много, в затруднение съм.
lexi
Нов потребител

Назад към Трудово право