начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

скрита покупко продажба

Казуси за недвижими имоти

скрита покупко продажба

Мнениеот dicho » 03 Юли 2006, 17:14

Моля за помощ!Преди 13 години родителите ми закупиха ведомствен апартамент с мои пари.Пет години след това заради това че аз го платих те ми прехвърлиха същия чрез акт на дарение.В действителност това трябваше да е покупко продажба,но с цел да се предпазя от това съпругата ми да стане съсобственик направихме дарение.В момента обаче попаднах в ръцете на сестричката си която настоява(въпреки че знае за това че е платен от мен) за запазена част.Притежавам платежен документ в който е упомената сумата която прехвърлям на родителите си и с каква цел .Дайте ми някакъв съвет.
dicho
Младши потребител

Мнениеот brianna_banks » 04 Юли 2006, 10:50

починали ли са родителите ви за да претендира сестра ви за запазена част?
brianna_banks
Нов потребител

Мнениеот elenakotzeva » 04 Юли 2006, 11:35

Така ви се пада, като нямате доверие на жена си, сега сестра ви ще ви изнудва за пари. Ако заведе дело, съдът като нищо ще й възстанови запазената част.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот steli_na » 04 Юли 2006, 12:38

Намиращия се у Вас документ може да ви послужи, за да относителната симулация при сделката. Съгласно чл. 17 ал.1 от ЗЗД ще се прилагат правилата относно прикритата сделка. Естествено по този начин, ще разкриете и придобиването на имота в СИО със съпругата Ви.

Срещу нея пък можете да се защити с иск по чл. 21 ал.1 от СК(, който е допустим и преди прекратяване на брака, но предявяването му може само по себе си да доведе до този резултат), ако успеете да докажете, че средствата, с които е платена цената на жилището са лични по смисъла на л. 20 от СК - в случая придобити преди брака.

Така, че вие преценете!
steli_na
Потребител

Мнениеот dage » 04 Юли 2006, 21:20

Обърнете се към адвокат и си платете 20 лв. за съвета, има защо.
dage
Младши потребител

Мнениеот dicho » 05 Юли 2006, 12:19

brianna_banks написа:починали ли са родителите ви за да претендира сестра ви за запазена част?
да починаха за съжаление в противен случай нямаше да имам проблем с доказването
dicho
Младши потребител

Мнениеот dicho » 05 Юли 2006, 12:21

elenakotzeva написа:Така ви се пада, като нямате доверие на жена си, сега сестра ви ще ви изнудва за пари. Ако заведе дело, съдът като нищо ще й възстанови запазената част.
вижте,помолих за помощ а не за укор :(
dicho
Младши потребител

Мнениеот dicho » 05 Юли 2006, 12:22

steli_na написа:Намиращия се у Вас документ може да ви послужи, за да относителната симулация при сделката. Съгласно чл. 17 ал.1 от ЗЗД ще се прилагат правилата относно прикритата сделка. Естествено по този начин, ще разкриете и придобиването на имота в СИО със съпругата Ви.

Срещу нея пък можете да се защити с иск по чл. 21 ал.1 от СК(, който е допустим и преди прекратяване на брака, но предявяването му може само по себе си да доведе до този резултат), ако успеете да докажете, че средствата, с които е платена цената на жилището са лични по смисъла на л. 20 от СК - в случая придобити преди брака.

Така, че вие преценете!
искрено Ви благодаря
dicho
Младши потребител

Мнениеот dicho » 05 Юли 2006, 12:27

dage написа:Обърнете се към адвокат и си платете 20 лв. за съвета, има защо.
Платих,но отвреме на време ми казва да и дадем малко пари и да свършваме с проблемите.Въпросът обаче е принципен и не искам да заплащам 2 пъти за жилището си.Ще бъде много нечестно ако успее да ме обере по тоя гаден начин.
dicho
Младши потребител

Мнениеот dage » 05 Юли 2006, 12:36

А навремето нямаше ли кой да Ви посъветва при сделката? Сега оставя пътя на сложното доказване в процеса и в най-добрия случай ще бъде развалена сделката, а сестра Ви ще ви заплати това, което сте платили тогава.
dage
Младши потребител

Мнениеот dicho » 05 Юли 2006, 18:01

dage написа:А навремето нямаше ли кой да Ви посъветва при сделката? Сега оставя пътя на сложното доказване в процеса и в най-добрия случай ще бъде развалена сделката, а сестра Ви ще ви заплати това, което сте платили тогава.
Коя сделка ще бъде развалена?Дарението ли?Това не е най добрият вариант според мен,защото ако бъде развалено дарението тя би искала 1/2,а това е по лошо.
dicho
Младши потребител

Мнениеот nevy » 06 Юли 2006, 12:25

Родителите Ви не са ли оставили някакво наследство - кола, къща, вила, от които сестра Ви да получи полагащата й се по закон запазена част? Дарявали ли са нещо на нея приживе?
nevy
Младши потребител

Мнениеот dicho » 06 Юли 2006, 18:22

nevy написа:Родителите Ви не са ли оставили някакво наследство - кола, къща, вила, от които сестра Ви да получи полагащата й се по закон запазена част? Дарявали ли са нещо на нея приживе?
Не,нямаха нищо друго.Благодарение на това че аз осигурих парите за жилището не останахме на улицата.
dicho
Младши потребител

Назад към Имотни казуси