начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ТРУДОВ ДОГОВОР_???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ТРУДОВ ДОГОВОР_???

Мнениеот galentinass » 04 Юли 2006, 12:44

започнах работа преди месец.Изискаха ми необходимите документи-автобиография, медицинско, съдимост, копие на личната карта.
Казват ми , че уведомлението ми в НОИ е пуснато и съответно имам трудов договор, но аз не съм подписвала нищо, съответно не съм получавала никакво уведомление.
Въпросите ми са:
1.Ако реша да напусна работа, защото не ми харесват условията/договора ми уж е с изпитателен срок за 6 месеца, но не знам в чия полза, защото не съм го виждала, нито подписвала/, трябва ли да спазвам законоустановения срок по КТ?
2.Как да разбера дали наистина имам трудов договор?
П.с
Когато питам за ТД шефа го увърта и казва че имам ?!!!!
Иначе документите които ми искаха-медицински....и т.н си седят още на бюрото ми?
Ама че в тъпа държава живееем? Уча право-знам си правата, но на практика НИЩО!@!
galentinass
Младши потребител

уча право?

Мнениеот ziiu » 04 Юли 2006, 13:15

След като учите право не знаетели, че има Кодекс на труда? Не е много трудно да го намерите и да проверите отговорите на въпросите.
За да се счита един трудов договор за сключен трябва да има подписите и на работодателя и на работника или служителя, да бъде регистриран в НАП /при това трябва да ви дадът и копие от регистрацията/, да се връчи длъжностна характеристика.
В случая Вие нямате договор и най-вероятно не сте осигурена.
"Колега" от 7 месеца е Национална агенция по приходите а не НОИ.
ziiu
Младши потребител

уча право?

Мнениеот ziiu » 04 Юли 2006, 13:15

След като учите право не знаетели, че има Кодекс на труда? Не е много трудно да го намерите и да проверите отговорите на въпросите.
За да се счита един трудов договор за сключен трябва да има подписите и на работодателя и на работника или служителя, да бъде регистриран в НАП /при това трябва да ви дадът и копие от регистрацията/, да се връчи длъжностна характеристика.
В случая Вие нямате договор и най-вероятно не сте осигурена.
"Колега" от 7 месеца е Национална агенция по приходите а не НОИ.
ziiu
Младши потребител

Мнениеот galentinass » 04 Юли 2006, 13:20

не виждам защо реагирате так грубо?!!Това е форум за взаймопомощ-а не за критика, изчетох КТ, но не намерих отговор там, затова реших да се обърна за помощ към форума.
Когато го помолих да си получа ТД, ми отговори , че щом е пуснато заявлението значи имам договор..т.е съм назначена...аз знам много добре от КТ че не е така точно...
Благодаря все пак за помощта, желая ти късмет!
galentinass
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 04 Юли 2006, 13:25

Щом казвате, че учите право то щом липсва подпис от ваша страна на трудовия договор какво означава - че няма сключен договор. Това е така, понеже след измененията през 2001 в КТ, писмената форма е изискване за валидност на трудовия договор. Последния не може да се установява със свидетелски показаняи предвид разпоредбата на чл.133 ал. 1 б. в от ГПК.

Нещо повече. Съгласно императивните новели на КТ, работодателят не следва да допуска работника до работното му място преди да му е предал копие от уведомлението с което е регистриран трудовия му договор в НАП, както и копие от самия договор.

За вас е налице правна възможност да сезирате ОИТ за извършване на проверка с цел да се установи, че вие престирате трудовата си сила без да има валидно сключено трудово правоотношение.

В случай, че наистина не сте подписали трудов договор, то можете да напуснете работа по всяко едно време.

За времето през което сте полагали трудовата си сила можете да се опитате да установите / в зависимост от това каквок сте работили / че е налице договор за поръчка, респективно договор за изпработка / за да бъде работодаелят задължен да ви изплати възнаграждение за това,което сте " работили " .

В противен случай - можете да останете без работа - ако работодателят не сключи договор, да не си получите заплатата, да не се внесат следващите се осигуровки.

Относно същността на трудовия договор можете да прочетете повече тук : http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот elenakotzeva » 04 Юли 2006, 13:26

Колежке, сигурна съм, че нямате никакъв договор. Шефът Ви просто лъже. Тъй като сте нов служител, не ви е назначил, за да може по-лесно да се отърве от вас когато реши.

Много лесно можете да проверите дали ви осигуряват, като направите справка в НОИ.

Ако живеехме в нормална държава, такава фирма щеше да има големи проблеми след жалба от ваша страна.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот donna » 04 Юли 2006, 14:49

elenakotzeva написа:Колежке, сигурна съм, че нямате никакъв договор. Шефът Ви просто лъже. Тъй като сте нов служител, не ви е назначил, за да може по-лесно да се отърве от вас когато реши.

Много лесно можете да проверите дали ви осигуряват, като направите справка в НОИ.

Ако живеехме в нормална държава, такава фирма щеше да има големи проблеми след жалба от ваша страна.

Да тя наистина няма ТД , ТД се подписва от двете страни , след това се вписва и я по-добре вижте чл.63 от КТ
donna
Старши потребител

Мнениеот savina » 04 Юли 2006, 15:06

Здравейте! Искам да се извиня на galentinass че използвам темата, но се намирам в сходна ситуация. Работя без подписван от мен договор ( нито за изпитване, нито за нищо. Защото са минали отдавна 6 месец откакто съм "назначена"). Проверих, има плащани соц. и здравни осигуровки на мое име. Може ли да се пуска уведомление за назначен служител ( аз ), след като нищо не съм подписвала?
Искам да напусна тази работа. Трябва ли да дам предизвестие ?
savina
Нов потребител

Мнениеот savina » 04 Юли 2006, 15:06

Здравейте! Искам да се извиня на galentinass че използвам темата, но се намирам в сходна ситуация. Работя без подписван от мен договор ( нито за изпитване, нито за нищо. Защото са минали отдавна 6 месец откакто съм "назначена"). Проверих, има плащани соц. и здравни осигуровки на мое име. Може ли да се пуска уведомление за назначен служител ( аз ), след като нищо не съм подписвала?
savina
Нов потребител

Мнениеот galentinass » 04 Юли 2006, 15:07

Чл. 63. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) (1) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3, заверено от териториалното поделение на Националния осигурителен институт.
(2) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави документите по ал. 1.
(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал.1, изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок от получаването на документите по ал. 1, освен ако страните са уговорили друг срок. Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока.
(4) (Предишна ал. 3, доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал.2 - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Изпълнението на задълженията по трудовия договор започва с постъпването на работника или служителя на работа, което се удостоверява писмено.
Е И? 8)
galentinass
Младши потребител

Мнениеот donna » 04 Юли 2006, 15:09

savina написа:Здравейте! Искам да се извиня на galentinass че използвам темата, но се намирам в сходна ситуация. Работя без подписван от мен договор ( нито за изпитване, нито за нищо. Защото са минали отдавна 6 месец откакто съм "назначена"). Проверих, има плащани соц. и здравни осигуровки на мое име. Може ли да се пуска уведомление за назначен служител ( аз ), след като нищо не съм подписвала?

В случая става въпрос при теб за граждански договор/няма значение че не си подписвала нищо / така че помоли възложителя да ти оформи осигурителна книжка
donna
Старши потребител

Мнениеот galentinass » 04 Юли 2006, 15:12

и какво като не си подписал трудоов договор се смята за граждански?-глупости и ако е така как се прекратява трудов договор които всъщност не си подписвал?В цялото законодателство има голяма дупка :roll:
galentinass
Младши потребител

Мнениеот donna » 04 Юли 2006, 15:13

galentinass написа:Чл. 63. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) (1) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3, заверено от териториалното поделение на Националния осигурителен институт.
(2) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави документите по ал. 1.
(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал.1, изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок от получаването на документите по ал. 1, освен ако страните са уговорили друг срок. Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока.
(4) (Предишна ал. 3, доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал.2 - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Изпълнението на задълженията по трудовия договор започва с постъпването на работника или служителя на работа, което се удостоверява писмено.
Е И? 8)

Еми е и нямаш ТД
donna
Старши потребител

Мнениеот galentinass » 04 Юли 2006, 15:15

така как се прекратява трудов договор които всъщност не си подписвал?
galentinass
Младши потребител

Мнениеот donna » 04 Юли 2006, 15:18

galentinass написа:така как се прекратява трудов договор които всъщност не си подписвал?

В хипотеза граждански договор по правилата на ЗЗД
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 04 Юли 2006, 15:33

galentinass написа:така как се прекратява трудов договор които всъщност не си подписвал?

В случай, че сте прочели внимателно написаното от мен сам/ а ще си отговорите.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот galentinass » 05 Юли 2006, 09:32

Благодаря на Всички!!!
galentinass
Младши потребител

Мнениеот krakra1 » 05 Юли 2006, 18:33

искате да кажете, че няма трудов договор, но на нея й правят социални осигуровки и й се зачита трудов страж? много странно
и на каква база са тези соц.осигуровки?1
krakra1
Нов потребител

соц осигуровки

Мнениеот krakra1 » 05 Юли 2006, 18:34

искате да кажете, че няма трудов договор, но на нея й правят социални осигуровки и й се зачита трудов страж? много странно
krakra1
Нов потребител

Re: соц осигуровки

Мнениеот donna » 05 Юли 2006, 18:37

krakra1 написа:искате да кажете, че няма трудов договор, но на нея й правят социални осигуровки и й се зачита трудов страж? много странно

На база кодекс за социално осигуряване
donna
Старши потребител

Следваща

Назад към Трудово право