начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Заповед за отмяна на разрешение за строеж

Казуси за недвижими имоти

Заповед за отмяна на разрешение за строеж

Мнениеот ru_salka » 27 Юни 2006, 10:30

Здравейте колеги ! ЗУТ определено е закон, който не ми се налага да отварям често, но възникна казус, за който определено имам нужда от помощ.

Дружеството, в което работя, придоби недвижим имот чрез възлагане. Имотът представлява първи етаж от двуетажна жилищна сграда, с 1/2 ид.ч от дворното място, таванско помещение и избени помещения, които във всички документи фигурират като офис помещения. Преди десетина година предишния собственик е обособил избените помещения като офис помещения (отделен вход, отделен водомер и електромер, санитарен възел, теракот и тн), но всичко това без необходимите строителни книжа. След като придобихме имота, беше взето решение офис помещението да бъде узаконено - да се премине нужната процедура по ЗУТ за получаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация. Бяха изготвени инвестиционен проект с необходимите становища и получихме Разрешение за строеж на основание чл. 148 ал. 2 и ал. 4 във връзка с чл. 38 ал. 5 от ЗУТ -
(за промяна на предназначение на нежилищно помещение в нежилищно помещение в заварена сграда), с определена категория на строежа - 5.
Собственичката на втория етаж обжалва разрешението за строеж и РДНСК издаде заповед за отменянето му на основание - чл. 185 ал. 2 от ЗУТ - липса на решение на общото събрание на собствениците и изрично писмено съгласие на непосредствените собственици.

Аз обжалвах тази заповед с мотивите, че след като разрешението ни за строеж е издадено на основание чл. 38 ал 5 от ЗУТ - не попадаме в хипотезата на чл. 185 ал. 2. Изрично е посочено в закона, че се касае за промяна на нежилищно в нежилищно помещение в заварена сграда.

Моля за вашето мнение, колеги !

Благодаря предварително !
ru_salka
Младши потребител

Мнениеот alex4o » 27 Юни 2006, 15:01

Ще можете ли да цитирате какво пише в разр. за строеж - по точно какво Ви се разрешава? Преустройство и промяна на предназначение на избени помещения в офиси или....?
Така както цитирате чл.38, ал.5 от ЗУТ ми се струва, че сте тръгнали да преустройвате избите в офиси. Дайте повечко информация.
alex4o
Потребител

Мнениеот ru_salka » 27 Юни 2006, 15:12

Съжалявам за пропуска. Разрешението е издадено със следния текст " съгласно одобрен и съгласуван технически инвестиционен проект ........... се разрешава извършването на проект : "Промяна на предназначение на изба в офис на жилищна сграда на ул. ..." Разрешението се издава на основание чл. 148 ал. 2 и ал. 4 от ЗУТ, във връзка с чл. 38 ал. 5, при условията и реда на глава 8, раздел 2 от ЗУТ.
ru_salka
Младши потребител

Мнениеот alex4o » 27 Юни 2006, 16:27

Съгласно Наредба № 7/2003 г. избата е сервизно-складово помещение и представлява неразделна част от самото жилище. То не може да се ползва за осъществяване на друга обслужваща, стопанска или обществена дейност без да е допусната промяна на предназначението му по установения ред. Утановения ред е след решение на общото събрание на етажните собственици и нот. заверени декларации-съгласия от непосредствените съседи, след което се одобряват проектите и се издава разр. за строеж от гл. архитект. и след това се въвежда в експлоатациа пак от гл. архитект.
Та ми се струва, че заповедта на Н-ка на РДНСК е правилна, но това ще го каже съдът в крайна сметка.
alex4o
Потребител

Мнениеот oho_boho » 27 Юни 2006, 18:14

Вижте по-добре какво казва чл. 38, ал. 5 ЗУТ - "ЗАВАРЕНА" жилищна сграда - а заварена означава законно изградена, респ. преустроена.
oho_boho
Потребител

Мнениеот kitty » 28 Юни 2006, 10:10

алексчо е прав.необходимо е съгласие от другите собственици.мисля че съдът ще се произнесе в този дух, но нищо не се знае все пак. :roll: :?:
kitty
Младши потребител

Мнениеот kitty » 28 Юни 2006, 10:12

алексчо е прав.необходимо е съгласие от другите собственици.мисля че съдът ще се произнесе в този дух, но нищо не се знае все пак. :roll: :?:
kitty
Младши потребител

Мнениеот kitty » 28 Юни 2006, 10:15

охо бохо може още малко да почете зут-а. не във всички случаи законно изграденият строеж е и законно преустроен. успех :idea: :wink:
kitty
Младши потребител

Мнениеот kitty » 28 Юни 2006, 10:16

охо бохо може още малко да почете зут-а. не във всички случаи законно изграденият строеж е и законно преустроен. успех :idea: :wink:
kitty
Младши потребител

Назад към Имотни казуси