- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
болничен = дисциплинарно уволнение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
болничен = дисциплинарно уволнение
Мога ли дисциплинарно да уволня материалноотговорно лице, което не е представило болничния си лист в законоустановения срок?
- veska
- Младши потребител
Вярно е, че непредставянето в срок на болничен лист на работник (незовисимо дали е МОЛ или не) може да се тълкува като нарушение на трудовата дисциплина, само че се замислете върху следния проблем: Преди да наложите наказание "уволнение" ще трябва да поискате обяснения от работника. Дори и едва тогава да Ви представи "стария" си болничен лист, то ще се приеме, че лицето не е отсъствало от работа в продължение на Х дни безпричинно. При това положение кое ще е самото нарушение - неявяването на работа в продължение на два или повече последователни работни дни (едно от изрично изброените основания за дисциплинарно уволнение) или забавянето от негова страна да представи болничния си лист своевременно? Очевидно ще му се търси отговорност за второто. И като се има предвид, че при налагане на наказание работодателят трябва да се съобрази с ТЕЖЕСТТА на нарушението, поведението на работника и обстоятелствата, при които е извършено (а това дали те са взети предвид също подлежи на съдебен контрол, според трайната практика!), то аз си мисля, че налагането на най-тежкото наказание за такова нарушение ще излезе малко несъразмерно с извършеното и (поне според мен!) работникът би имал доста големи шансове при оспорване законосъобразността на уволнението, последното да бъде признато от съда за незаконно и отменено (+ всички останали последици от това).
Само ще добавя, че неотдавна имах случай, при който ставаше дума за несвоевременно попълване на документ от задължен да извърши това работник и съдът дори прие, че не е налице неизпълнение на трудови задължения, а просто "ненавременно изпълнение на тр. задължение" (въпреки че наказанието бе само "забележка" и въпреки че първата инстанция бе на противоположното мнение). Аз и до днес не съм съгласен с това съдебно решение, защото не знам след като има забавяне в изпълнението на трудови задължения, ако те не са дисциплинарни нарушения, тогава какво са??? Но.... нали знаете: след като съдът е казала така, значи е така! Останалото е лично мнение по въпроса.
Само ще добавя, че неотдавна имах случай, при който ставаше дума за несвоевременно попълване на документ от задължен да извърши това работник и съдът дори прие, че не е налице неизпълнение на трудови задължения, а просто "ненавременно изпълнение на тр. задължение" (въпреки че наказанието бе само "забележка" и въпреки че първата инстанция бе на противоположното мнение). Аз и до днес не съм съгласен с това съдебно решение, защото не знам след като има забавяне в изпълнението на трудови задължения, ако те не са дисциплинарни нарушения, тогава какво са??? Но.... нали знаете: след като съдът е казала така, значи е така! Останалото е лично мнение по въпроса.
- fetisov
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|