- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ползване на имот без наем
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
ползване на имот без наем
Колеги, когато Х ползва имот без да плаща наем, със знанието на собственика У, това на плоскостта на неоснователното обогатяване ли се гледа, и какъв е размерът на дължимото обезщетение? Отдавна мисля по този въпрос, а съдебната практика е противоречива. Как мислите вие?
- ivan2
- Потребител
Според мен като не изпълнение на договорните задължения! За неизплатените суми се дължи законна лихва.. Ако несвоевременното плащане е причинило вреди, то обезщетение ще се търси по общите правила.
Но не плащането на наем, недопускането на собственика до наетото помещение ще доведе до прерастване на държането във владение и наемателят може да го придобие по давност, така че пасивната позиция на наемодаля може да му изиграе лоша шега!
Но не плащането на наем, недопускането на собственика до наетото помещение ще доведе до прерастване на държането във владение и наемателят може да го придобие по давност, така че пасивната позиция на наемодаля може да му изиграе лоша шега!
- mishi_83
- Потребител
това е вярно, колега, ако има договор за наем. Аз имам предвид хипотезата, когато Х ползва имот на У без каквото и да било правно основание. Завладява го, ползва го, и в един момент У иска пари за това, че Х е ползвал. Какви пари и на какво основание могат да се искат?
- ivan2
- Потребител
Аз си мисля, че по - правилно би било да се уведоми Х, че от датата на уведомлението дължи наем и чак след това да се търси сумата.
Представете си следния случай:
имате приятел на когото предоставяте (след устна уговорка) излишния си апартамент за да го ползва безвъзмездно. След 2 години се скарвате и вие решавате, че ви дължи наем. Смятате ли, че е правилно съда да ви присъди наема за 2-те години ?
Представете си следния случай:
имате приятел на когото предоставяте (след устна уговорка) излишния си апартамент за да го ползва безвъзмездно. След 2 години се скарвате и вие решавате, че ви дължи наем. Смятате ли, че е правилно съда да ви присъди наема за 2-те години ?
- oncho
- Младши потребител
Re: ползване на имот без наем
ivan2 написа:Колеги, когато Х ползва имот без да плаща наем, със знанието на собственика У
Прилича на заем за послужване, ако е така, знаете какво следва
-
tessa - Потребител
Защо неоснователно обогатяване? Според Вас не мога ли да пусна някой да живее в имота ми без да му искам наемна цена?
- elenakotzeva
- Потребител
Re: ползване на имот без наем
tessa написа:ivan2 написа:Колеги, когато Х ползва имот без да плаща наем, със знанието на собственика У
Прилича на заем за послужване, ако е така, знаете какво следва
Логична хипотеза
Трябва да се изследва animusa и на двете страни, за да не стига до прибързани изводи..
- mishi_83
- Потребител
Взимам повод от този казус, за да поставя и своя въпрос. Може ли въпросния натрапник / ако откаже да напусне имота и стои там въпреки несъгласието ми/да бъде изваден от моя имот по административния ред по чл. 126Ж ГПК и ако може- по коя точно хипотеза.
- mutsa
- Потребител
mutsa написа:Взимам повод от този казус, за да поставя и своя въпрос. Може ли въпросния натрапник / ако откаже да напусне имота и стои там въпреки несъгласието ми/да бъде изваден от моя имот по административния ред по чл. 126Ж ГПК и ако може- по коя точно хипотеза.
Имате право - владението е отнето по скрит начин! Няма значение дали сте го допуснали и той се е самонастанил. Само че има преклузивен едномесечен срок, в който да предявите иска си срещу това лице (то може и да е неизвестно).
Ако сте изпуснали този срок имате възможност да предявите посесорния иск иска по чл. 76 - в 6-месечен срок от насилственото или скрито отнемане на владението.
Пропускането и на двата срока ще ограничи правото Ви на избор за защита единствено до петиторния иск по чл. 108 - ревандикация! Тои не се погасява по давност!
Успех!!!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Всъщност обаче не е било по скрит начин. Собственикът е знаел и е допуснал този човек в имота си. Много ми се ще да е приложима ал.2, но не съм убедена.
- mutsa
- Потребител
mutsa написа:Всъщност обаче не е било по скрит начин. Собственикът е знаел и е допуснал този човек в имота си. Много ми се ще да е приложима ал.2, но не съм убедена.
Съдебната практика е противоречива. В този форум имаше няколко подобни теми и колегите изказвахме различно мнение. В конкретния случай - заем за послужване - мисля, че е приложима именно ал. 2 на чл.126ж ГПК.
УСПЕХ!
- danev
- Младши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|