начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

неплатен отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 8 г.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неплатен отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 8 г.

Мнениеот irena_vass » 18 Юни 2006, 22:38

Интересува ме следното: майка съм на дете на 6 години. Според промени в Кодекса на труда от 2004 г. съгласно чл. 167а имам право да ползвам 6 месеца неплатен отпуск за отглеждането му. Никога преди това не съм ползвала неплатен отпуск в това отношение, а само платеният до навършването му на 2 годинки. В работата ми обаче казват , че нямам право на тези 6 месеца, защото детето ми е родено през 2000 г. т.е. преди да бъдат направени промените в Кодекса на труда. Ако някой може да ми помогне нека да ми каже имам ли право на този отпуск, зачита ли се той като трудов и осигурителен стаж и може ли да се ползва с прекъсване? Предварително Ви благодаря!
irena_vass
Нов потребител

Re: неплатен отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 8

Мнениеот donna » 18 Юни 2006, 22:57

irena_vass написа:Интересува ме следното: майка съм на дете на 6 години. Според промени в Кодекса на труда от 2004 г. съгласно чл. 167а имам право да ползвам 6 месеца неплатен отпуск за отглеждането му. Никога преди това не съм ползвала неплатен отпуск в това отношение, а само платеният до навършването му на 2 годинки. В работата ми обаче казват , че нямам право на тези 6 месеца, защото детето ми е родено през 2000 г. т.е. преди да бъдат направени промените в Кодекса на труда. Ако някой може да ми помогне нека да ми каже имам ли право на този отпуск, зачита ли се той като трудов и осигурителен стаж и може ли да се ползва с прекъсване? Предварително Ви благодаря!

Преди промяната на КТ/ в бр.52 /04г.на ДВ/ ,освен платения отпуск за отглеждане на дете до 2г. имахте и право на една година неплатен отпуск ,от написаното разбирам ,че не сте ползвали тоя една година неплатен отпуск,тоест ако е така имате право .
ето ви и нормативната уредба на заварените случаи.

Кодекс на труда

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА КОДЕКСА НА ТРУДА
(ОБН. - ДВ, БР. 52 ОТ 2004 Г.)
§ 37. Когато отпускът за отглеждане на дете до 3-годишна възраст за времето след навършване на 2-годишна възраст на детето по досегашния чл. 165, ал. 1 не е ползван, отпускът по чл. 167а може да се ползва до навършване на 8-годишна възраст на детето. Когато е използвана само част от отпуска за времето след навършване на 2-годишна възраст на детето, отпускът по чл. 167а може да се ползва в размер на неизползваната част до навършване на 8-годишна възраст на детето.

§ 38. Когато отпускът за отглеждане на дете до 3-годишна възраст по досегашния чл. 165, ал. 1 е ползван изцяло, разпоредбата на чл. 167а не се прилага.

Съгласно чл.167а ал.8 Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж

Отпускът може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни,трябва да уведомите за този отпуск работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
donna
Старши потребител

Мнениеот irena_vass » 19 Юни 2006, 17:29

Много благодаря за отговора ... страшно ми помогнахте ... всичко хубаво
irena_vass
Нов потребител

Назад към Трудово право