начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Давност

Казуси за недвижими имоти

Давност

Мнениеот tzvety_ip » 05 Юни 2006, 11:21

Колеги да сте чули нещо за съкращаване на давностното владение - в проектозакон?!
tzvety_ip
Нов потребител

Re: Давност

Мнениеот donna » 06 Юни 2006, 12:40

tzvety_ip написа:Колеги да сте чули нещо за съкращаване на давностното владение - в проектозакон?!

Това ,което питаш не съм го чула , но ето ти неща съвсем различно но много актуално

ЗАКОН ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА (ИЗВ., БР. 92 ОТ 1951 Г.)
В сила от 01.06.2006 г.
Обн. ДВ. бр.46 от 6 Юни 2006г.
§ 1. Спира за срок 7 месеца, считано от 31 май 2006 г., давността за придобиване на държавни и общински имоти.

Заключителни разпоредби

§ 2. Законът влиза в сила от 1 юни 2006 г.
-------------------------

Законът е приет от 40-то Народно събрание на 1 юни 2006 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.
donna
Старши потребител

Мнениеот MissFix » 13 Юни 2006, 21:22

donna написа:
tzvety_ip написа:Колеги да сте чули нещо за съкращаване на давностното владение - в проектозакон?!

Това ,което питаш не съм го чула , но ето ти неща съвсем различно но много актуално

ЗАКОН ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА (ИЗВ., БР. 92 ОТ 1951 Г.)
В сила от 01.06.2006 г.
Обн. ДВ. бр.46 от 6 Юни 2006г.
§ 1. Спира за срок 7 месеца, считано от 31 май 2006 г., давността за придобиване на държавни и общински имоти.

Заключителни разпоредби

§ 2. Законът влиза в сила от 1 юни 2006 г.
-------------------------

Законът е приет от 40-то Народно събрание на 1 юни 2006 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Не мога да повярвам, че могат да направят такова нещо?!?! Е гати.
Би ли го коментирала, донна?
Как може да влиза в сила на 1 юни, да е обнародван на 6 юни и да се "счита" от 31 май.
Така, с тази промяна, от 01.06.1996 10 годишната давност не е изтекла и е възможно да изтече чак след 7 месеца така ли? Гати. Нищо не разбирам. Защо така? Какво ще направят за тези 7 месеца? Може ли да се спира ей така си давността.
Някой има ли практика вече? Какво правят нотариусите, отказват да правят констативки?
it's all about love.
MissFix
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 13 Юни 2006, 21:55

MissFix написа:Не мога да повярвам, че могат да направят такова нещо?!?! Е гати.
Би ли го коментирала, донна?
Как може да влиза в сила на 1 юни, да е обнародван на 6 юни и да се "счита" от 31 май.
Така, с тази промяна, от 01.06.1996 10 годишната давност не е изтекла и е възможно да изтече чак след 7 месеца така ли? Гати. Нищо не разбирам. Защо така? Какво ще направят за тези 7 месеца? Може ли да се спира ей така си давността.
Някой има ли практика вече? Какво правят нотариусите, отказват да правят констативки?

Може, може.Това го направиха заради " царските имоти". Нали сега ще ги връщат обратно. Браво на " нашите". :wink:
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

давност

Мнениеот iwa » 13 Юни 2006, 23:23

Спира за срок от 7 месеца ..........двността за придобиване ? ? ?
Какво означава това?
1.Че в указания период не тече давност?
2.Че времето е спряло за 7 месеца?
В случай че владея държавен имот от 01.01.97г. кога ще се навършат 10 години?
iwa
Младши потребител

Re: давност

Мнениеот MissFix » 13 Юни 2006, 23:50

iwa написа:Спира за срок от 7 месеца ..........двността за придобиване ? ? ?
Какво означава това?
1.Че в указания период не тече давност?
2.Че времето е спряло за 7 месеца?
В случай че владея държавен имот от 01.01.97г. кога ще се навършат 10 години?

Няма отговор вашият въпрос.
Защото очевидно изтичането на 10 годишния период е някакво бъдещо несигурно събитие и може да се отлага със закон, че и с обратна сила! :roll:
Аз владея от 01.06.1996 и не ми стига с един ден.
it's all about love.
MissFix
Младши потребител

давност

Мнениеот iwa » 16 Юни 2006, 00:35

Какво е давност ?
Аз мисля, че давност е период от ВРЕМЕ който е започнал някога и е изтекъл или продължава.
А нима някой може да спре времето? ? ? (даже и със закон)
Давността може да бъде прекъсната, но да се спре? ? ?

закона влиза в сила от 01.06.96 година часът не е указан
мисля че часът тябва да се смята от 00ч.00м.00с.
считано от 31.05.06 година часът също не е указан
ако се приеме че часът е 24ч.59м. 59.99999999с.
с точноста която ние необходима получаваме 10 години
iwa
Младши потребител

Мнениеот donna » 16 Юни 2006, 10:51

ykovachev написа:Ако давността беше просто време, щяхме да я наричаме "време", а не "давност". Към това време законът прикрепва и определени правни последици. Както ги е прикрепил, така може и да ги "открепи". Ето защо със закон времето не можете да спрете, но давността можете 8) Да живее законодателят :lol:
:wink:
donna
Старши потребител

Re: давност

Мнениеот kontrol » 17 Юни 2006, 14:00

iwa написа:Давността може да бъде прекъсната, но да се спре? ? ?
А по мое време можеше... при определени правни положения изтичащото време да не се прибавя към започналата да тече давност (чл. 172 ДОПК, 115 ЗЗД)
kontrol
Активен потребител

Мнениеот gudio » 17 Юни 2006, 19:59

Има и други случаи на "манипулации" с давността - напр. ЗОСОИ (Лучниковия закон) - там ноември 1997 г. "прекъснаха" придобивната давност за подлежащи на реституция имоти и разпоредиха, че започва да тече отначало от влизане на измененията в сила. Ако си спомняте обща част ГП - има възможност законодателно да се въвежда т.нар. "мораториум" в давността (при войни, природни катаклизми), мисля, че преди 9.ІХ. е имало такива случаи.
Нотариусите в София, поне тези, които познавам по-отблизо, "блокираха" почти напълно обстоятелствените проверки. Това ми се вижда тъпо, при положение, че представиш съответните удостоверявания, че имотът няма общински или държавен характер.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

давност

Мнениеот iwa » 19 Юни 2006, 16:03

karanedeff написа:Според мен този закон е противоконституционен!
Създава неравнопоставеност мужду частните имоти на държвата и общините с имотите на всички други лица (физически и юридически)
Частната собственост е равнопоставена по Конституция

А какво ще кажете за Чл. 483 от ГПК ?

Чл. 483.(1) Когато собственикът на недвижим имот няма документ за правото си, той може да се снабди с такъв, след като установи с надлежни писмени доказателства пред нотариуса своето право.
(2) (Изм, - ДВ, бр. 36 от 1979г., изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) Ако собственикът не разполага с такива доказателства или те не са достатъчни, нотариусът извършва обстоярелствена проверка за придобиване собствеността по давност чрез разпит на трима свидетели, посочени от КМЕТА НА ОБЩИНАТА, района или кметството или определено длъжностно лице, в чийто район се намира недвижимият имот. Свидетелите се посочват по указание на собственика и трябва по възможност да бъдат съседи на имота.

Каква ти равнопоставеност, каква ти конституция.
Всеки кмет или областен управител може да си състави сам акт за общинска или държавна собственост и да те размотава със свойте чиновници докато си платиш рекета.
iwa
Младши потребител

Мнениеот marinov » 30 Юни 2006, 21:49

Здравейте. В момента пред мен стои казус именно по този текст.Мораториума влиза в сила от 31 май 2006 г. Ако за начало на дваността се приеме датата на влизането в сила на Законът за общинската собственост - 01.06.96, то на мен не ми стига точно един ден, вариант който разбира се никак не ми изнася.Някяк си трябва да убедя съда, че началото на даваността настъпва в момент различен от този. Затова и се позовавам на чл. 7 ал. 3 изр. последно по силата на когото "за имотите и вещите частна общинска собственост се прилагат общите разпоредби за собствеността, доколкото в този закон не е предвидено друго".След като за режима на вещите и имотите частна общинска собственост се прилага ЗС, то в случая приложение ще намери и § 4 от преходните разпоредби на с.з.Съгласно § 4 Относно придобивната давност, започнала да тече при действието на отменения закон за давността, се прилагат разпоредбите на настоящия закон, ако за завършване на давността по отменения закон е нужен по-дълъг срок от предвидения в настоящия закон.С аргумент на противното това означава, че мога да се ползвувам по - благоприятните положения на стария закон.Началото на давността следователно започва да тече от момнета на устновяване на владението, а не от датата на влизане в сила на Закона за общинската собственост - 1.06.96.Коментари?
marinov
Потребител

Назад към Имотни казуси