Собственик съм само на втория етаж от двуетажна къща. Първият етаж е приземен,от него около 0,00-1,00 м е под земното ниво.Мази няма. Проблемът е ремонта на сградата, която вече здраво се руши в частта на І-ви етаж от влагата. Таванът е общ и е ясно че ремонта на покрива е за сметка на двете страни съсъбственици.
ВЪПРОС:1 Кой следва да поеме ремонта на І-вия етаж? Неговият собственик или и аз следва да поема съответен процент от тежестта на ремонта на долния етаж.
2. Сега и двете страни се дърпаме и сградата се руши.Предлагам покупка на І-вия етаж, но ми се отказва,казват че нямат финансова възможност и за ремонт. А сега на къде? Каква нотариална покана да отправя към другата страна? Застрашена е целостта на цялата къща. Как може на се задължи страната да предприеме действия за целостта на сградата.Имам ли изход някакъв с нотариална покана за евентуална бъдеща защита?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 11:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ СЪСОБСТВЕНОСТ !
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Да допълня, собствениците на І -ия етаж искат аз да извърша ремонт на цялата къща и впоследствие да ми платят половината от направените разходи.За мен това е несериозно. Възможен ли е изход
да направя ремонта срещу дял от тяхната собственост. Простете ми неточните изрази.
да направя ремонта срещу дял от тяхната собственост. Простете ми неточните изрази.
- kalina.k
- Нов потребител
Уважаеми юристи, моля да вземете отношение по моята тема. Вярно е че без адвокат няма да се решат проблемите ми, но ме насочете във правилната посока. Предварително благодаря.
- kalina.k
- Нов потребител
Всеки си поема разноските за своята част. Ако има опасност сградата да се разруши подобренията, които ще направите, ще са неотложни и необходими и половината от разходите, следва да ви бъдат заплатени от др. съсобственици. Ако ремонта засяга общи части при ремонт от Ваша страна, съсобствениците Ви ще Ви дължат половината от направените разходи. Ако са подобрения в чужд имот - тогава ще Ви дължат цялата сума .... Но тук, както изглежда става въпрос за разрушения, които ще засегнат цялостта на цялата къща, а не само на първия етаж, тогава ще трябва да си поделите разноските. Ако бъдат извършени от Вас съсобствениците Ви ще ви дължат половината. Това от мен!
- spravedlivost
- Младши потребител
spravedlivost написа:Всеки си поема разноските за своята част. Ако има опасност сградата да се разруши подобренията, които ще направите, ще са неотложни и необходими и половината от разходите, следва да ви бъдат заплатени от др. съсобственици. Ако ремонта засяга общи части при ремонт от Ваша страна, съсобствениците Ви ще Ви дължат половината от направените разходи. Ако са подобрения в чужд имот - тогава ще Ви дължат цялата сума .... Но тук, както изглежда става въпрос за разрушения, които ще засегнат цялостта на цялата къща, а не само на първия етаж, тогава ще трябва да си поделите разноските. Ако бъдат извършени от Вас съсобствениците Ви ще ви дължат половината. Това от мен!
Темата е съсобственост , а аз като чета това е етажна собственост -два етажа с различни собственици .
А сега от къде е тази вода ...........да не би да е от водопроводната система /тръбите за вода/,която е общи части,като покрива/тавана/.
Инъче ,ако става въпрос за подпочвена вода ,която явно извира от някъде..........тогава се захващайте яко тази вода може да разруши имота ,разноските си ги делете.
- donna
- Старши потребител
Първият етаж е приземен - вкопан в земята ? Каква е светлата му височина ? Ако е по нисък от 2,25 въобще не може да бъде самостоятелен обект на право на собственост ... съответно собственост на лица, различни от собственика на жилищния етаж.
- bartol
- Потребител
Първият етаж е приземен в широката част на къщата,но е на улица с голям наклон и 1/2 част е вкопана . Не зная до колко тази подробност има значение в случая, вероятно да - основите са и в собствмеността на І-вия етаж. Закупила съм го преди 25 години.
За този период не са правени никакви външни и вътрешни ремонти на този етаж.Не го продават ,не живеят вече тук,не искат да предприемат ремонт и чакат моята инициатива. Защо да правя основни ремонти на чуждо и да му вдигам пазарната цена.Не зная до колко съм права в разсъжденията.
Интересува ме дали има законова сила съгласно ТСУ или друг
закон за съсобственост/извинете ме нищо не разбирам/да задължава страната която с бездействието си води до/ застрашава друга страна/ за бедствие /злополука/ и т.н.
МОЛЯ АКО НЯКОЙ ИМА ЖИТЕЙСКИ ОПИТ В ТАКИВА "КАШИ" ДА подскаже нещо.
За този период не са правени никакви външни и вътрешни ремонти на този етаж.Не го продават ,не живеят вече тук,не искат да предприемат ремонт и чакат моята инициатива. Защо да правя основни ремонти на чуждо и да му вдигам пазарната цена.Не зная до колко съм права в разсъжденията.
Интересува ме дали има законова сила съгласно ТСУ или друг
закон за съсобственост/извинете ме нищо не разбирам/да задължава страната която с бездействието си води до/ застрашава друга страна/ за бедствие /злополука/ и т.н.
МОЛЯ АКО НЯКОЙ ИМА ЖИТЕЙСКИ ОПИТ В ТАКИВА "КАШИ" ДА подскаже нещо.
- kalina.k
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|