Здравейте, обръщам се към вас със следния въпрос. Сключен е предварителен договор за покупко продажба на недвижим имот. Срокът за нотариално изповядване е минал, а продавачът не се е явил. Имал е задължение по предварителния договор да предостави \"чисто\"удостоверение за тежести. Купувачът прави справка в службата по вписвания и установява, че има договор за наем за 10 години и възбрана на имота. не може да се свърже с Продавача. Иска да развали договора, да си вземе капарото в двоен размер. Как да изпрати нотариална покана за доброволно изпълнение като никoй няма да я получи, трябва ли въобще да изпраща или преписът от исковата молба е достатъчен?
На какво основание да си иска връщане на двойния размер на капарото- може ли чл. 93 ЗЗД :оопс: Предварително благодаря за помощта ви.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разваляне на предварителен договор
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
След като не знаете местонахождението на Вашия съконтрагент, наистина няма как да изпратите нотариална покана, но по същата логика ако не предоставите персоналните данни на въпросното лица в исковата молба, то последната ще бъде отхвърлена от съда.
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
знам адреса на бъдещия ответник, но имам опасения , че няма да я приеме, крие се при обаждания по телефона, предполагам, че ще постъпи по същия начин и с нотариалната покана
- marianita
- Младши потребител
Може да изпратите покана, щом знаете адреса. Ако откаже да я приеме разписката ще се оформи с отказ и поканата ще се счита за връчена.
- ifand
- Младши потребител
има ли уговорена неустойка при неизпълнение в предварителния договор?А колкото до въпроса ти - според мен даденото капаро представлява задатък и можеш да се позовеш на чл. 93 от ЗЗД.
- spravedlivost
- Младши потребител
Е щом е уговорено изрично това си е вид неустойка, макар и да не фигурира под това наименование. Тогава основанието на иска ще е друго - чл. 92, ал. 1 от ЗЗД. Това мисля аз поне!
- spravedlivost
- Младши потребител
смятате ли че ако се впише в исковата молба, че договорът се счита за развален поради декларирани неверни обстоятелства/оказа се че има възбрана и договор за наем за 10 г/ и че не е спазен срокът за нотариално изповядване някой може да прецени, че има две основания, а оттам и обективни съединяване на исковете. Как ще ме посъветвате да оформя исковата молба в часта за Разваляне на договора, ако не изпращам нотариална покана. Благодаря за съветите, изключително полезни са ми.
- marianita
- Младши потребител
Марианита, адвокат ли си, юристконсулт или изправната страна по договора? Просто питам.
Не може един и същ договор да се развали на две различни основания - т.е. да се развали два пъти. Обективно съединяване на исковете има - това е алтернативно обективно съединяване. (това, разбира се сигурно го знаеш...) Т.е. договорът се разваля или на основание неявяването, или на основание съществуващите тежести. Но...
Тъй като и двата състава представляват неизпълнение, можеш да развалиш договора на основание неизпълнение, което се изразява в горните две.
А трябва ли въобще да се разваля такъв договор по съдебен ред?...
Не може един и същ договор да се развали на две различни основания - т.е. да се развали два пъти. Обективно съединяване на исковете има - това е алтернативно обективно съединяване. (това, разбира се сигурно го знаеш...) Т.е. договорът се разваля или на основание неявяването, или на основание съществуващите тежести. Но...
Тъй като и двата състава представляват неизпълнение, можеш да развалиш договора на основание неизпълнение, което се изразява в горните две.
А трябва ли въобще да се разваля такъв договор по съдебен ред?...
- juri
- Потребител
здравейте жури. всъщност по документ вече съм адвокат, не бих се нарекла такъв, защото нямам нужната практика за това. надявам се да имам шанса да я добия. Не става въпрос за разваляне по съдебен ред. Знам, че този договор не подлежи на разваляне по съдебен ред. Става въпрос за претендиране на даденото капаро в двоен размер, но преди това считам, че е редно да се развали договора, да се декларира недвусмислено отпадналият интерес за изпълнение. Тъй като не смятам да изпращам нотариална покана в този смисъл искам да използвам преписа от исковата молба до ответника за тази цел.
- marianita
- Младши потребител
juri написа:Хитро! Аз не съм прочел добре по-горе.
Ти не си прочел , а аз въобще не желая да се напрягам да чета.
Ало госпожо, това е български форум и следва да се пише на кирилица.
И няма ли модератор който директно да трие подобни писания.
Какви са тия цифри 6 и 4 в текст на латински. Това не са ти SMS-и по телефона, та да се излагаш само пред твоите познати. Това е българският правен форум - пише го на кирилица горе на екрана ти вляво.
- bartol
- Потребител
Много далеч съм от мисълта да предизвиквам подобна ярост, а още по- малко да отговарям на подобна "градивна критика". А уважаеми Г-не/Г-жо, ако сте толкова заинтригуван/а от темата, която съм задала, за мен ще е удоволствие да я задам на разбираем за Вас език. Смятам, че този"български" форум е преди всичко "юридически" и няма място за подобен тон.
- marianita
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|