- Дата и час: 25 Ное 2024, 11:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Доказване на направено дарение
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Доказване на направено дарение
Моля за съвет по следния въпрос:
На 08.03.2006 г. дарих на майка си около 10 000 евро. На същата дата изтеглих парите от влог на мое име и ги внесох на депозити на името на майка ми. Не сме подписвали договор за дарение с нотариална заверка на подписите. Очертава се, обаче, в бъдеще да доказваме направеното дарение, тъй като дарената сума ще се е трансформирала в недвижим имот – лична собственост на майка ми, закупен по време на брака. Достатъчно ли е сега да подпишем с дата 08.03.2006 г. договор за дарение (който вероятно няма да получи нотариална заверка заради датата) и да запазим банковите бордера за теглене и внасяне на сумата? В ЗЗД не видях изисквания за форма на договора и нотариални заверки при дарение на пари. Същевременно, четох някаква съдебна практика, че при “трансформация на средства, получени по дарение са допустими всякакви доказателствени средства”.
Какво ще ме посъветвате?
На 08.03.2006 г. дарих на майка си около 10 000 евро. На същата дата изтеглих парите от влог на мое име и ги внесох на депозити на името на майка ми. Не сме подписвали договор за дарение с нотариална заверка на подписите. Очертава се, обаче, в бъдеще да доказваме направеното дарение, тъй като дарената сума ще се е трансформирала в недвижим имот – лична собственост на майка ми, закупен по време на брака. Достатъчно ли е сега да подпишем с дата 08.03.2006 г. договор за дарение (който вероятно няма да получи нотариална заверка заради датата) и да запазим банковите бордера за теглене и внасяне на сумата? В ЗЗД не видях изисквания за форма на договора и нотариални заверки при дарение на пари. Същевременно, четох някаква съдебна практика, че при “трансформация на средства, получени по дарение са допустими всякакви доказателствени средства”.
Какво ще ме посъветвате?
- mihatanasov
- Младши потребител
Принципно положение, е че доказване на договори на стойност над 1000 лв е допустимо свидетелски показания. Но казусът наистина е сериозен. Ще Ви посъветвам да се консултирате с адвокат.Сумата, която сте превели на майка си не е малка. Ето защо със спестяването на пъти по-малка сума за адвокатско възнаграждение, може да не защитите по-най-добър начин Вашите и интересите на майка си.
УСПЕХ!
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Направете писмен договор за дарение с дата 08.03.2006г. и направете негов нотариално заверен препис. В този случай не се прави заверка на подписите. Така си осигурявате достоверна дата. При спор ще можете да докажете, че към датата на нотариалната заверка на преписа този договор вече е съществувал, т.е. не е съставен нарочно-след 5 години (примерно) с цел използването му като доказателство при един съдебен спор.
Така реално ще облечете в писмена форма един устно сключен договор за дарение.
Така реално ще облечете в писмена форма един устно сключен договор за дарение.
-
ocean - Потребител
Ocean, не може да се направи нотариална заверка на препис на какъвто и да е документ със задна дата, дори и само за удостоверяването й, тъй като нотариалните регистри, в които се вписват заверените документи, приключват ден за ден и всеки документ се извежда под поредния номер.
- michoni
- Потребител
[quote="monteskio"]Принципно положение, е че доказване на договори на стойност над 1000 лв е допустимо свидетелски показания. Но казусът наистина е сериозен. Ще Ви посъветвам да се консултирате с адвокат.Сумата, която сте превели на майка си не е малка. Ето защо със спестяването на пъти по-малка сума за адвокатско възнаграждение, може да не защитите по-най-добър начин Вашите и интересите на майка си.
Принципното положение е точно обратното. Надявам се, че монтескьо е допуснал досадна грешка при писането. Все пак за доказване на договори на стойност над 1000 лв. сключен между роднини по права линия (а случаят е точно такъв) свидетелските показания са допустими.
Принципното положение е точно обратното. Надявам се, че монтескьо е допуснал досадна грешка при писането. Все пак за доказване на договори на стойност над 1000 лв. сключен между роднини по права линия (а случаят е точно такъв) свидетелските показания са допустими.
- wenger
- Младши потребител
За пореден път се убеждавам wenger, че наистина не се замисляте, когато четете. Конкретния казус се говори за роднини. Именно за това съм написал, че е допустимо свидетелски показания. Нали това е принципът - при роднини - може!!!!!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Благодаря на отзовалите се и особено на Ocean, който отговори на въпроса ми по същество. Съветът му ще ми е много полезен. Не бях се сетил за този вариант, нито адвокатът ми.
Не става дума за заверка със задна дата а с текуща, която предшества датата на бъдещ нотариален акт.
michoni написа:Ocean, не може да се направи нотариална заверка на препис на какъвто и да е документ със задна дата, дори и само за удостоверяването й, тъй като нотариалните регистри, в които се вписват заверените документи, приключват ден за ден и всеки документ се извежда под поредния номер.
Не става дума за заверка със задна дата а с текуща, която предшества датата на бъдещ нотариален акт.
- mihatanasov
- Младши потребител
michoni написа:Ocean, не може да се направи нотариална заверка на препис на какъвто и да е документ със задна дата, дори и само за удостоверяването й, тъй като нотариалните регистри, в които се вписват заверените документи, приключват ден за ден и всеки документ се извежда под поредния номер.
Да, ясно ми е. Не става дума за такова нещо. Заверката на преписа ще носи дата, по-късна от датата на сключване на договора-няма спор. Но все пак-
1.Ще има писмен договор с дата 08.03.-датата, на която парите са преведени.
2.Ще има достоверна дата-след 08.03., но въпреки това-предхождаща нотариалния акт и евентуалния съдебен спор.
-
ocean - Потребител
Тук е мястото да попитам - дължи ли се местен данък за дарение на парична сума ? ЗМДТ говори за "имущества", получени по дарение, не за пари, но на едно друго място казва, че ако предмет на дарението е чуждестранна валута, тя се оценява по курса на БНБ...
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Гудьо, ти си страшен - "гледам и не мога да повярвам на очите си", та ти имаш по 3,38 мнения на ден. Браво, дори и и донка не може да те стигне:)))))))))
- gega
- Потребител
gega написа:Гудьо, ти си страшен - "гледам и не мога да повярвам на очите си", та ти имаш по 3,38 мнения на ден. Браво, дори и и донка не може да те стигне:)))))))))
"Вземам си акт", както са казвали старите административно-правни професоря и спирам да пиша... Но спри и ти да ме "зовеш" по форумите: "Гудьо, кажи, Гудьо, хайде бе..." Аз пък защо ли се отзовавам, след като съм ГЪДЮ, а не "Гудьо" ( "Нито се казвам Иван, нито имам жена...", сещате ли се за вица)
А определението на mi_lena по мой адрес е влязло в сила и само тя може да си го измени "поради грешка или опущение" (чл.195, ал.2 ГПК).
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
-
gudio - Активен потребител
Данко Хаирсъзина - герой на Алеко Константинов от "Бай Ганьо" и така е според книгата (т.е. хартиения носител на произведението )
В цитата, е "Харсъзина", защото постингът е от сайта Slovo.bg, където е въведено така. Не съм визирала конкретно Гъдьо, защото литературният герой е събирателен образ и много хора биха се разпознали, но ако той го приема така, коя съм аз да споря
В цитата, е "Харсъзина", защото постингът е от сайта Slovo.bg, където е въведено така. Не съм визирала конкретно Гъдьо, защото литературният герой е събирателен образ и много хора биха се разпознали, но ако той го приема така, коя съм аз да споря
-
mi_lena - Потребител
Така ли, от "Бай Ганьо" ли беше! Е, посипвам си главата с пепел. Така е то! Младите вече не четат достатъчно книги!:)))))))) Пък и не ги и препрочитат!:))))))))
- gega
- Потребител
към Гъдю:
Относно въпроса Ви, касаещ ЗМДТ и дарението на парична сума...
Къде виждате уловката, явно нещо Ви е накарало да се чудите, защото иначе най-просто погледнато парите попадат в категорията "имущество" - те са вещи, родово определени...
Къде виждате уловката, явно нещо Ви е накарало да се чудите, защото иначе най-просто погледнато парите попадат в категорията "имущество" - те са вещи, родово определени...
-
tessa - Потребител
tessa написа:към Гъдю:
В имуществото не се ли включваха единствено права, които имат икономическа стойност (право на собственост, вземанията, права върху нематериални блага и т.н.)?!
Мисля, че в случая сте повлияна от всеобщата заблуда, че в имуществото освен права се включват и вещи, въпреки че въпросната разпоредба в ЗМДТ е неточна в редакционно отношение..
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Хм, доста интересно, наистина не очаквах, че има и друга гледна точка относно влизат или не вещите в имуществото
Та, навлизайки в такива теоретични разсъждения, щом в имуществото влизат права, а не вещи, то правото на собственост не включва ли в себе си и самото владение на вещта, както и останалите правомощия, произхождащи от правото на собственост? Това, което искам да кажа е, че разграничението между право на собственост върху вещи като част от това, което се включва в имуществото, и самите вещи е безсмислено.
Освен това къде е логиката да се облагат с местен данък даренията на една вещ, която се оценява в пари, а на друга вещ (именно пари) да не се облагат?
Та, навлизайки в такива теоретични разсъждения, щом в имуществото влизат права, а не вещи, то правото на собственост не включва ли в себе си и самото владение на вещта, както и останалите правомощия, произхождащи от правото на собственост? Това, което искам да кажа е, че разграничението между право на собственост върху вещи като част от това, което се включва в имуществото, и самите вещи е безсмислено.
Освен това къде е логиката да се облагат с местен данък даренията на една вещ, която се оценява в пари, а на друга вещ (именно пари) да не се облагат?
-
tessa - Потребител
Re: Доказване на направено дарение
mihatanasov написа: Достатъчно ли е сега да подпишем с дата 08.03.2006 г. договор за дарение (който вероятно няма да получи нотариална заверка заради датата) и да запазим банковите бордера за теглене и внасяне на сумата?
Достатъчно е сега (с актуална дата) двамата с майка Ви да подпишете документ, че преведената от Вас по нейна сметка сума съставлява дарение за нея (а не за семейството и). С документите за изтеглянето на сумата от вашата сметка и внасянето и на името на майка Ви достатъчно се установява произхода на парите т.е., че те са извънсемейни средства. Важното е, че то предхожда придобивният за имота момент. Основанието за даването на сумата (заем, дарение и пр.) може да бъде установено и по-късно. Добре би било да е писмено и ако го направите сега - няма проблем. Дарственото намерение би могло да бъде установявано и в производството по чл.21 СК, но все пак, по-добре е да свършите това сега.
-
mi_lena - Потребител
tessa:"...Освен това къде е логиката да се облагат с местен данък даренията на една вещ, която се оценява в пари, а на друга вещ (именно пари) да не се облагат?"
Колега, не сте ме разбрали правилно
Когато се дарява една вещ се прехвърля правото на собственост (със съответстващите му правомощия) и именно то представлява част от имуществото, а не конкретно дарената вещ. По същия начин стои въпросът и с паричните средства - самото право на вземане съставлява имуществото, а не парите като материален обект.
Оценимо в пари (имащо икономическа, пазарна стойност) е самото право. И най-вайното - то е прехвърлимо! По тази причина в имуществото не се включват личните права (на име, чест, достойнство.. които са непрехвърлими).
Въпросът наистина е теоритичен, но смятам, че има и практическа насоченост
Приятна вечер!!!
Колега, не сте ме разбрали правилно
Когато се дарява една вещ се прехвърля правото на собственост (със съответстващите му правомощия) и именно то представлява част от имуществото, а не конкретно дарената вещ. По същия начин стои въпросът и с паричните средства - самото право на вземане съставлява имуществото, а не парите като материален обект.
Оценимо в пари (имащо икономическа, пазарна стойност) е самото право. И най-вайното - то е прехвърлимо! По тази причина в имуществото не се включват личните права (на име, чест, достойнство.. които са непрехвърлими).
Въпросът наистина е теоритичен, но смятам, че има и практическа насоченост
Приятна вечер!!!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Леко объркване е станало по моя вина. Помислих, че и двата отговора след първоначалното ми включване са от Гъдю, видях втория, че е от него и така помислих, че и първия е от него, без да погледна какво пише отстрани, а именно mishi_83. Така излиза, че половината от следващите ми запитвания са свързани с Вашия отговор, а другата половина с на Гъдю.
Лека вечер и на Вас:)))
Лека вечер и на Вас:)))
-
tessa - Потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|