Здравейте на всички!Интересува ме къде е правната уредба на нотариалната покана?Искам да се информирам за последствията ако не се изпълни срока за изпълнение, посочен в поканата.Става въпрос за недвижим имот.Може ли например още на следващия ден от изтичането на срока,посочен в нотариалната покана ,да дойде съдия-изпълнител с органите на МВР и да принудят ползвателя да се изнесе?Има ли начини за обжалване с цел спиране на изпълнението поне за
5 дена(само толкова са необходими,след това ще има доброволно изпълнение)?И пак ви моля да посочите и правната уредба! Благодаря предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нотариална покана-правна уредба?
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
За да се пристъпи към принудително изпълнение,е необходима не само нот.покана,но и призовка за доброволно изпълнение от съдия - изпълнителя,която е със 7-дневен срок и едва тогава , ако не е налице доброволно изпълнение,се пристъпва към принудително-с други думи , нот. покана предшества изпълнителното производство и едва след срока за доброволно изпълнение,следва изваждане от недвижимия имот.За повече подробности ,вижте чл.325 от ГПК!
- lawhope
- Потребител
Ами обикновено това е практиката-след като изтече срокът за доброволно изпълнение по нот.покана,кредиторът се обръща към съдия-изпълнител.
- lawhope
- Потребител
Нещо сте се оплели май Какво принудително изпълнение, какви последици ?! Нотариалната покана е най-обикновено частно съобщение, изпратено по начин, удостоверяващ съдържанието на документа и неговото връчване на адресата, нищо повече. Чрез нотариус можете да връчвате всякакви книжа, ако искате, може да изпратите и вестник чрез "нотариална покана". Тя не е изпълнително основание, нито има някакви особени процесуални последици, произтичащи от формата й. Последиците проитичат от съответните материално-правни разпоредби, относими към съдържанието на поканата - напр. поставяне в забава, ако в конкретния случай трябва покана от кредитора, или разваляне на договор. Това може да стане и по друг начин, но тогава възникват спорове дали уведомлението е достигнало до адресата, дали точно това е било съдържанието му и т.н., затова се използват нотариални покани.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
lawhope написа:За да се пристъпи към принудително изпълнение,е необходима не само нот.покана,но и призовка за доброволно изпълнение от съдия - изпълнителя,която е със 7-дневен срок и едва тогава , ако не е налице доброволно изпълнение,се пристъпва към принудително-с други думи , нот. покана предшества изпълнителното производство и едва след срока за доброволно изпълнение,следва изваждане от недвижимия имот.За повече подробности ,вижте чл.325 от ГПК!
Точно това имах предвид като отговорих на въпроса,защото явно в нот.покана някой се е изсилил и е дал срок , който по принцип е глупост,но хората се притесняват от това....Иначе си абсолютно прав!
И тъй като човекът пита дали може да го изхвърлят от апартамента,отговорът е НЕ!!! Това може да стане едва след като изтече срокът от 7 дни по призовката на съдия-изпълнителя-т.е. това е срокът за доброволно изпълнение на задължението от страна на длъжника.......
- lawhope
- Потребител
Благодаря за отговора lawhope!Сега съм по-спокоен,че мога да остана без проблеми ,необходимите ми 5 дена след срока в нотариалната покана.Доколкото разбирам според чл.323 от ГПК нотариалната покана се явява като "друг акт, подлежащ на изпълнение".Така и не разбрах къде е уредбата на тази нотариална покана.Търсих в Закона за нотариусите и нот.дейност,но нищо не открих.Както и да е,благодаря отново!
P.S. Всъщност не става въпрос за жилище,а за магазинче,но предполагам,че няма значение!
P.S. Всъщност не става въпрос за жилище,а за магазинче,но предполагам,че няма значение!
- svet
- Нов потребител
Благодаря за отговора lawhope!Сега съм по-спокоен,че мога да остана без проблеми ,необходимите ми 5 дена след срока в нотариалната покана.Доколкото разбирам според чл.323 от ГПК нотариалната покана се явява като "друг акт, подлежащ на изпълнение".Така и не разбрах къде е уредбата на тази нотариална покана.Търсих в Закона за нотариусите и нот.дейност,но нищо не открих.Както и да е,благодаря отново!
- svet
- Нов потребител
Благодаря за отговора lawhope!Сега съм по-спокоен,че мога да остана без проблеми ,необходимите ми 5 дена след срока в нотариалната покана.Доколкото разбирам ,според чл.323 от ГПК нотариалната покана се явява като "друг акт, подлежащ на изпълнение".Така и не разбрах къде е уредбата на тази нотариална покана.Търсих в Закона за нотариусите и нот.дейност,но нищо не открих.Както и да е,благодаря отново!
- svet
- Нов потребител
Благодаря за отговора lawhope!Сега съм по-спокоен,че мога да остана без проблеми ,необходимите ми 5 дена след срока в нотариалната покана.Доколкото разбирам ,според чл.323 от ГПК нотариалната покана се явява като "друг акт, подлежащ на изпълнение".Така и не разбрах къде е уредбата на тази нотариална покана.Търсих в Закона за нотариусите и нот.дейност,но нищо не открих.Както и да е,благодаря отново!
- svet
- Нов потребител
- svet
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|