начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Некоректен наемател

Казуси за недвижими имоти

Некоректен наемател

Мнениеот katq » 05 Юни 2006, 18:14

Моля дайте ми съвет-преди повече от година пуснах в апартамента си семейството на наш познат.Нямам договор за наем.Не са плащали водата и получих от съда за плащане 500лв.Как да постъпя ,за да мога да си взема парите?Мога ли да сменя патрона на вратата или да взема част от имуществото в жилището,докато не ми се издължат.Мога ли да търся съдействие от полицията и да се изнесат?
katq
Нов потребител

Мнениеот eliana » 05 Юни 2006, 19:05

Не прави тази грешка да сменяш патрон и т.н. Щом още са в това жилище, независимо ,че си собственик на апартамента , нямаш право да влизаш там,то се води тяхно жилище. Влизане в чуждо жилище е престъпление по чл.170 от НК. Изпрати им предизвестие да напуснат жилището в срок от 30 дни.Това става с нотариална покана. Ако подпишат,но не излязат доброволно, подаваш молба в районния съд
за изваждане по административен ред- по чл.126 буква "ж" от ГПК.
Имаш 30 дневен срок да подадеш молбата, не се дължи държавна такса при подаване на молбата. Щом партидата е на твое име, плащаш водата-500 лева. После ще си търсиш сумата по съдебен ред.
eliana
Потребител

Мнениеот portokal » 06 Юни 2006, 17:42

Съвсем пресен пример с мои близки. Дължи им наем за близо три месеца. Част от сметките за ток и вода също не са платени.Имат писмен договор. С уговорка, че ще плаща в края на всеки месец. Нищо не е платил до момента. По мой съвет му дадоха, пак писмено, срок да се издължи, или ще смятат договора за развален. Срокът изтече. Нашият не плаща и не се маха. При опита да го изхвърлят насила, извикал полиция. Не че не знаем, че това не е установеният ред, но се надявахме (наивно?), че може да си подвие опашката, като види дебелия край...

Сега единият вариант е да се иска заповед по чл. 126ж от ГПК, с вероятност да ни отрежат - щото според някои съдии не се отнасяло за наематели, а само за заематели например. По-нататък единственото, което ми ражда главата, е ревандикационен иск със съответната държавна такса. Мама му стара, много пари са това. Няма откъде да се съберат после. Ени айдияс? :oops:

Понеже иначе наемателят поне досега не прави проблем да подписва това и онова, хрумна ми нещо, та да ви питам дали е тъпанарщина, или може да стане. Да подпишат спогодба и нотариус да завери подписите, че се задължава в определен срок да предаде имота? Как мислите? Договорите с нотариална заверка на подписа са изпълнително основание за предаване на определени вещи. Дали може с такава спогодба да се издаде изпълнителен лист за предаване на апартамента, без да се води исков процес? Таксата ще е наполовина. Вярно, и тя ще изгърми, ако ни откажат изп. лист, но на принципа на Къци Вапцаров... ;-) :oops:
Става ли, как мислите?

Друго. Да му спрат тока? Аз не виждам проблем, стига енергото да го направи. Това не засяга владението и държането на имота. Отношения с енергото гаднярът няма. С наемодателя също вече няма, защото договорът е развален. Оттам нататък - наемодателят просто не иска Енергото да му доставя ток в този апартамент. А?
Аватар
portokal
Старши потребител

Катя

Мнениеот portokal » 06 Юни 2006, 17:54

Катя има по-голям шанс със заповедта. При нея не е наем, доколкото разбирам. Ако докаже, че ги е канила да напуснат, спази едномесечния срок от поканата за подаване на молбата, а с молбата поиска да и се допуснат в открито заседание свидетели за доказване, че тези са в апартамента, мисля, че няма да има проблем.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот tessa » 06 Юни 2006, 18:09

:D Аз съм твърдо за варианта с тока. Така и така вече нямат договорни отношения, наемодателят (който вече не е такъв) не е длъжен да осигурява спокойното ползване на имота. Спокойно да си пусне една молбичка за спиране на тока, да си измисли нещо от сорта на :"Не ползвам имота, опасявам се от къси съединения разни" и какво ли още не като причини...
Стискам палци, наглярът да не се зареди със свещи :D
Аватар
tessa
Потребител

Назад към Имотни казуси