начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Относно урегулирането на поземлен имот

Казуси за недвижими имоти

Относно урегулирането на поземлен имот

Мнениеот aequietboni999 » 21 Май 2006, 19:45

Ако поземлен имот е извън строителните граници на едно населено място и по предназначението си е земеделска земя - нива, може ли след промяна на прадназначението му по реда на ЗОЗЗ за жилищно застрояване, при което се одобрява подобробен устройствен план за същия имот, той да бъде разделен на няколко самостоятелни УПИ и с какво минимална площ могат да бъдат те? Въпросът е с оглед бъдеща делба или други разпоредителни сделки с "бившата" нива. Знаем, че нивите не могат да се поделят на площи по-малки от 3 дка. Знаем, че УПИ не може да бъде с площ по-малка от 240 кв.м. в градовете. Но тук имотът си остава извън строителните граници? Бих се радвал да чуя мненията на колегите! :)
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот alex4o » 22 Май 2006, 12:14

Чл. 19. от ЗУТ (1) При урегулиране на поземлени имоти за ниско жилищно застрояване, свободно или свързано в два имота, се спазват следните размери:
1. в градовете - най-малко 14 м лице и 300 кв. м повърхност;
2. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) в курортните населени места и селищни образувания и в курортните зони на населените места - най-малко 16 м лице и 500 кв. м повърхност;
3. във вилните зони - най-малко 18 м лице и 600 кв. м повърхност;
4. в селата или частите от тях с преобладаващ равнинен терен - най-малко 16 м лице и 500 кв. м повърхност, а при специфични теренни и стопански условия, както и на главни улици - най-малко 14 м лице и 300 кв. м повърхност;
5. в селата или частите от тях с преобладаващ стръмен терен - най-малко 12 м лице и 250 кв. м повърхност.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Определените в ал. 1 най-малки размери на урегулираните имоти за ниско застрояване (лице и повърхност) могат да бъдат намалявани най-много с една пета в зависимост от стопанските, техническите или теренните условия или във връзка с положението на заварените масивни сгради, когато това не влошава условията за целесъобразно застрояване, въз основа на заключение на общинския експертен съвет.
(4) При делба на поземлените имоти по ал. 1 реално обособените части не могат да бъдат с размери по-малки от минимално определените в ал. 1, намалени най-много с 1/5.
alex4o
Потребител

Мнениеот aequietboni999 » 24 Май 2006, 14:45

I v koq ot posochenite v chl.19 hipotezi popada nashata niva?
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот ivan2 » 24 Май 2006, 14:59

А вие откъде стигнахте до извода, че вашата нива след смяна на предназначението й ще стане УПИ в регулация? Променя се предназначението на имота за частта от него, върху която ще се застроява съгласно проекта за строителството. Ако и когато този имот влезе в регулационните граници на населеното място, тогава ще се приложи чл.19 ЗУТ.
ivan2
Потребител

Мнениеот aequietboni999 » 24 Май 2006, 16:07

Точно такива са и моите разсъждения ivan2. И оттам според мен биха произтекли проблемите с разделянето на тая нива. Така че, май почнахме да стигаме до казуса. :)
Имаме урегулиран имот, щом имаме ПУП. Обаче тоя имот е извън границите на населеното място, някъде в землището на един областен град. Моите уважения към чл.19 :)
Щеше ми се да е толкова просто, ама май не е. Аман от тия технически норми, дето са в 20 закона и наредбички! Така, че ще се радвам на вашето съдействие!
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот aequietboni999 » 02 Юни 2006, 23:06

Хайде, колеги! Дайте някое свежо мнение по въпроса с тая нива :) Под 3 дка ще можем ли да я делим? На какви най-малки парчета може?
aequietboni999
Младши потребител

отг.

Мнениеот harmaiani » 03 Юни 2006, 12:12

Нивата е извън строителните граници, но в землището на града, така че при/след промяната на предназначението й би следвало да може да се раздели при спазване на нормативно установените размери по т. 1. Най- добре се консултирайте с архитекта, който ще изработи ПУП-а.
harmaiani
Потребител

Мнениеот aequietboni999 » 04 Юни 2006, 19:13

Благодаря, за това мнение! И аз мисля по този начин. Ще се радвам да чуя още мения по въпроса. :)
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот ivan2 » 05 Юни 2006, 12:27

Знаете ли, че аз имам още по-парадоксален случай - включен е имот-нива, в регулационните граници на населеното място. Сега е НИВА В РЕГУЛАЦИЯ, без да му е променен статута. Подадох молба за данъчна оценка на това нещо. Отказват да ми издадат. Не било възможно. Трябвало да стане промяна на предназначението. Ето ти едно ограничаване на правото на собственост поради глупостта на някои. Ще подавам жалба и т.н., включително и една до ОМБУДСМАН. Какво ме интересува, че данъчните нямали програма, или таблица, по която да оценят имота ми? Шантава държава.
ivan2
Потребител

Re: Относно урегулирането на поземлен имот

Мнениеот skalata_tsak » 05 Юни 2006, 13:24

aequietboni999 написа:Ако поземлен имот е извън строителните граници на едно населено място и по предназначението си е земеделска земя - нива, може ли след промяна на прадназначението му по реда на ЗОЗЗ за жилищно застрояване, при което се одобрява подобробен устройствен план за същия имот, той да бъде разделен на няколко самостоятелни УПИ и с какво минимална площ могат да бъдат те? Въпросът е с оглед бъдеща делба или други разпоредителни сделки с "бившата" нива. Знаем, че нивите не могат да се поделят на площи по-малки от 3 дка. Знаем, че УПИ не може да бъде с площ по-малка от 240 кв.м. в градовете. Но тук имотът си остава извън строителните граници? Бих се радвал да чуя мненията на колегите! :)

Преди да правите каквото и да било във връзка с жилищно застрояване е добре да преобразувате нивата в ливада и да си я разделите. Ако толкова искате да строите, искате разрешение за помощна, обслужваща сграда 35кв.м на селскостопански имот. Правите си малка спретната къщурка и готово. Не ви трябва изобщо никаква регулация, е стига да не искате да строите кооперация.
skalata_tsak
Младши потребител

Мнениеот aequietboni999 » 05 Юни 2006, 20:02

Колега Иван, май само до Омбудсмана жалбата може да има някакъв най-общ смисъл. Ако се погледнат текстовете на чл.7 и 8 от ЗУТ може да се намерят основания за твоето недоволство. Видно е, че в урбанизираните територии ниви не са предвидени. А щом устройствените схеми и планове определят, че твоята земя попада в границите на населеното място, т.е. в урбанизираната територия, малко тромаво става с процедурата по промяна на предназначението. От друга страна пък как би могло да се определи твоята нива какво конкретно предназначиние да има, ако все още не е направен ПУП. Така, че действоай в местната комисия по земеделие и гори.
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот ivan2 » 06 Юни 2006, 12:50

колега, благодаря за включването.
Парадоксалното се състои в два момента:
1.Има влязъл в сила подробен устройствен план, с който имота е включен в регулационните граници, има си номер като УПИ и т.н. При опит да поискам да ми бъде издадена скица ми се отговаря, че "на нас ни е забранено да издаваме скици за тези имоти, защото не им е променено предназначението". С ПУП-а са образувани УПИ, със съответното предназначение като УПИ/да речем за застрояване/, но поради това че "нещо си/не е минала процедура по промяна на предназначението/", аз скица за този имот не мога да взема. ГЛУПОСТИ.
2.Все пак аз успявам да получа скица, която ми е издадена от техническата служба, и в която имота е отразен като УПИ със съответния номер, но предназначението му като такъв за застрояване е ИЗТРИТО, и на негово място е записано: НИВА в регулация. ?????????2
3.Подавам молба-декларация до данъчната служба, в която пиша че имам УПИ, и моля за него да ми бъде издадена данъчна оценка. Получавам отказ, в който се твърди, че имота е нива, и скицата която съм представил не може да послужи за издаването на оценката.??????

Кажете сега, какво да правя според вас? Аз разбира се правя нещо, но искам да видя и вашето мнение. Дали в крайна сметка ПУП е влязъл в сила, дали не е нищожен, дали отказа да ми бъде издадена скица според този ПУП е законосъобразен?
ivan2
Потребител

Мнениеот aequietboni999 » 06 Юни 2006, 21:21

Според мен ще важи правилото, че по-специалния закон има по-голяма сила от по-общия.
ЗОЗЗ
Чл. 17. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 28 от 2001 г.) (1) Промяната на предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди се разрешава в зависимост от продуктивните качества на земята и целите на промяната от:
1. комисии към областните дирекции "Земеделие и гори" - когато исканата площ е до 50 дка и земята е в землищата на населените места на територията на съответната област;

2. Комисията за земеделските земи - за останалите случаи.

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2001 г.) Собствениците на земеделска земя могат да искат определяне и утвърждаване на площадки и промяна на предназначението на земята, когато това им е необходимо за изграждането на обекти, несвързани с използването на земята по предназначение.

Щом ЗОЗЗ ти определя конкретна процедура по промяна на предназначението на нивата, значи тя важи. Норимите на ЗУТ касаят по-общо предназначението на имота. Трудно ще им отнемеш хляба на комисиите по земеделските земи. Макар, че принципно смятам, позицията ти за правилна.
aequietboni999
Младши потребител

Назад към Имотни казуси